H γαστρονομική ιστορία της πρωτεύουσας κρύβεται σε σουβλατζίδικα που έχουν 50, 60 και βάλε χρόνια ιστορίας, αστικά αιωνόβια καφενεία και ταβερνάκια που φλερτάρουν με τα 100 και μας καλοταΐζουν όπως παλιά. Εμείς πήραμε το τεφτέρι μας και ψάξαμε να βρούμε όλα εκείνα τα ταβερνάκια που άνοιξαν πρώτη φορά τη δεκαετία του 1930 κι έκτοτε έχουν γίνει στέκια προσκυνήματος από μεζεκλήδες και λοιπούς food lovers Αθηνών και περιχώρων.
Μοσχονησίων και Μητέρας, Αιγάλεω, τηλ.: 21 0598 3554
Η ταβέρνα του Καστάνη (έτσι την έμαθαν και την αγάπησαν οι Αιγαλεώτες τις προηγούμενες δεκαετίες) ή το Απόβραδο, όπως είναι πια γνωστή, στέκει αγέρωχη από το πολύ μακρινό 1937 και παραμένει μια από τις πιο ιστορικές ταβέρνες όλων των δυτικών προαστίων. Κρυμμένο σε ένα στενάκι της Θηβών απέναντι από το 8ο Δημοτικό σχολείο του Αιγάλεω το Απόβραδο βρίσκει πάντοτε τον τρόπο να προσελκύει πλήθος κόσμου για να δοκιμάσει τους μεζέδες του και δη τα κοσμαγάπητα παϊδάκια που δικαίως έχουν αφήσει εποχή στους κρεατολάγνους θαμώνες του.
Πέρα από παϊδάκι εδώ πρέπει να δοκιμάσεις όπως και δήποτε μπιφτέκι μοσχαρίσιο, το σαγανάκι με λουκάνικο, αυγά και πατάτες, τις μελιτζάνες στο πήλινο, τα παστουρμαδοπιτάκια, το τηγανόψωμο και το αρνάκι γάλακτος στη λαδόκολλα. Λογαριασμός στα 20-23€ το άτομο με χύμα κρασάκι και κερασμένο γλυκάκι στο τέλος.
Επταχάλκου 5, τηλ. 21 0345 8052 και Θεσσαλονίκης 7, τηλ: 2103422407
Το Στέκι του Ηλία δηλαδή στο Θησείο κεδώ και χρόνια αποτελεί ένα τοπόσημο για τους καλοφαγάδες που συρρέουν κατά ορδές για να δοκιμάσουν τα πιάτα του και πάνω από όλα τα θρυλικά παϊδάκια του. Έστρωσε για πρώτη φορά τα καρό τραπεζομαντηλάκια του το 1936 κι έκτοτε συνεχίζει να αποτελεί σημείο αναφοράς για όσους ψάχνουν το καλύτερο παϊδάκι του αθηναϊκού κέντρου. Πέρα από τη σπεσιαλιτέ του καταλόγου επιβάλλεται να δοκιμάσεις ψαρονέφρι, μοσχαρίσιο μπιφτέκι, μελιτζανοσαλάτα, αρνίσια συκωταριά, χοιρινή μπριζολίτσα και τζατζικάκι σένιο. Λογαριασμός με κρασάκι στα 20-23€ το άτομο με κερασμένο φρουτάκι ή γλυκάκι.
25ης Μαρτίου 83, Δραπετσώνα, τηλ: 697 230 7574
Ο Τσεκούρας στρώνει τα τραπεζάκια του στη μεζεδομάνα Δραπετσώνα από το πολύ μακρινό 1933 με όλους τους θαμώνες του συχνά πυκνά να συζητούν πέρα από το μυστικό της μακροζωίας του και για το μυστικό της συνταγής πίσω από αυτούς τους φανταστικοκαταπληκτικούς κεφτέδες του.
Στον κατάλογο θα βρεις επίσης μεταξύ άλλων, τραγανά κολοκυθοκεφτεδάκια, φέτα σαγανάκι, ντάκο ωραίο και μερακλίδικο, παϊδάκια όπως πρέπει, αρνάκι στη λαδόκολλα και κότσι αρνίσιο που λιώνει στη γάστρα. Αξίζει να δοκιμάσεις ακόμα πολίτικη τηγανιά, σπαλομπριζόλες, κεμπάπ και μοσχαρίσιο συκώτι ζουμερό και σωστά ψημένο. Ο Τσεκούρας έχει και ωραία θαλασσινά αν δεν είσαι του κρέατος όπως χταποδάκι, γαρίδες, γαύρο και σαρδέλα στα κάρβουνα. Λογαριασμός στα 18-22€ το άτομο με κερασμένο γλυκάκι στο τέλος.
Κατσόγιαννος
Αγίου Παντελεήμωνος 15, Δραπετσώνα, τηλ.: 21 0461 3209
Παραμένουμε στη Δραπετσώνα για χάρη του Κατσόγιαννου ο οποίο πρωτοάνοιξε το 1930 κι έγινε μονομιάς στέκι των καλοφαγάδων Πειραιωτών. Η διακόσμησή του, με στεφανοθήκες, καδράκια με παλιές φωτογραφίες και κειμήλια μιας άλλης εποχής, σε ποτίζει με μια ισχυρή δόση νοσταλγίας ξυπνώντας μνήμες παλιάς Αθήνας, ωστόσο το σήμα κατατεθέν του μαγαζιού παραμένει το λειτουργικό ξύλινο ψυγείο, που κερδίζει τις φωτογραφικές προτιμήσεις των θαμώνων κατά κόρον.
Στα του φαγητού τα λαχταριστά σπιτικά κεφτεδάκια, τα μαγειρευτά και όπως και δήποτε τα ζουμερά παϊδάκια, ξεχωρίζουν αν μας ρωτάς. Ο λογαριασμός, μαζί με κρασάκι, διαμορφώνεται γύρω στα 20€ το άτομο.
Μαρίδα
64ο χλμ Αθηνών-Σουνίου, Λεγραινά, τηλ: 2292 051221
Απέναντι ακριβώς από τη χρυσαφένια παραλία των Λεγραινών, η ιστορική ταβέρνα Μαρίδαλειτουργεί από το 1930, παρακαλώ, συνεχίζει να μας κερνά καλοκαιρινούς μεζέδες με θέα και άρωμα θάλασσας. Όπως μαρτυρά και το όνομά της, η φρεσκοτηγανισμένη μαρίδα είναι το απόλυτο must, όμως το μενού δεν σταματά εκεί: γαριδάκι στο τηγάνι, φρέσκο καλαμάρι, μύδια αχνιστά, κολοκυθοκεφτέδες και γαρίδες σαγανάκι φτάνουν στο τραπέζι για νόστιμο, θαλασσινό τσιμπολόγημα. Αν προτιμάς ψάρι και το επιτρέπει το budget, ρώτα για τα φρέσκα ψάρια της ημέρας. Υπάρχουν, βέβαια, και επιλογές για τους κρεατοφάγους όπως μπιφτέκι, μπριζόλα ή φιλέτο κοτόπουλου. Λογαριασμός στα 20-25€ το άτομο με ουζάκι.
Ταβέρνα Οικονόμου
Κυδαντιδών 32, Άνω Πετράλωνα, τηλ.: 210 3467555
Στα όμορφα Άνω Πετράλωνα, αν σε κόψει η πείνα και σε πιάσει η όρεξη για ζεστό, σπιτικό φαγητό, βάλε πλώρη για την Ταβέρνα Οικονόμου ένα στέκι τοπόσημο της περιοχής που από το 1930 ταΐζει χορταστικά και τίμια τους πιστούς του θαμώνες. Η διακόσμηση απλή και ανεπιτήδευτη, με τα τραπεζάκια να γεμίζουν καθημερινά από κόσμο που έρχεται για τα μαγειρευτά του καλούδια. Αν μας ρωτάς, το στιφάδο, τα λαδερά, οι ντολμάδες και τα κοκκινιστά του παίρνουν άνετα τη νίκη στο photo finish. Με συνοδεία από γλυκόπιοτο χύμα κρασί, ο λογαριασμός κυμαίνεται γύρω στα 15-18€ το άτομο.
Δείτε ολόκληρο το δημοσίευμα στο in2life.gr