Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Fidelity επιστρέφει στις τράπεζες

Έπειτα από απουσία μηνών η Fidelity επιστρέφει στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές αγοράζοντας ακόμη και σε αποτιμήσεις που λίγο απέχουν από τα υψηλά, εξαιτίας της πίεσης από τις αυξημένες εισροές που έχουν τα Α/Κ.

Η Fidelity επιστρέφει στις τράπεζες
Έπειτα από απουσία μηνών η Fidelity επιστρέφει στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές αγοράζοντας ακόμη και σε αποτιμήσεις που λίγο απέχουν από τα πρόσφατα υψηλά, εξαιτίας της πίεσης από τις αυξημένες εισροές που έχουν τα αμοιβαία της και λόγω του ότι βρέθηκε υποεπενδεδυμένη στην Ελλάδα.

Πέραν των πακέτων μετοχών Alpha Bank , συνολικού ύψους 2,31%, που σύμφωνα με πληροφορίες απέκτησαν χθες τα funds της Fidelity, εδώ και αρκετές συνεδριάσεις τοποθετούνται  και σε άλλους τραπεζικούς τίτλους.

Σύμφωνα με χρηματιστές, η Fidelity αγοράζει μεθοδικά εδώ και περίπου έναν - ενάμιση μήνα μετοχές των Εθνικής Τράπεζας, Eurobank, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς. Στην Εθνική Τράπεζα έχτισε το βασικό μέρος της θέσης αγοράζοντας πακέτα μετοχών, ενώ στην EFG Eurobank και στην Πειραιώς οι αγορές βγήκαν κατά κύριο λόγο στο ταμπλό εκτοξεύοντας σε κάποιες συνεδριάσεις και τις τιμές των μετοχών (κυρίως στην Πειραιώς).

Τα αμοιβαία κεφάλαια της Fidelity στα μέσα Ιουλίου, όταν ξεκίνησε το τελευταίο ανοδικό κύμα για τις αγορές μετοχών, βρέθηκαν υποεπενδεδυμένα συνολικά στην Ελλάδα, καθώς τον προηγούμενο ενάμιση χρόνο είχαν αποεπενδυθεί από τις θέσεις τους σε τράπεζες και σε σειρά τίτλους της μεσαίας και της μικρής κεφαλαιοποίησης.

Την ίδια στιγμή όμως, αντιμετώπιζαν μεγάλες εισροές φρέσκου χρήματος. Οι πρώτες τους (επανα)τοποθετήσεις σε ελληνικές τράπεζες ήταν αναγκαστικές. Μετασχηματίστηκαν σε επιθετικές όταν ο συνδυασμός αυξημένων εισροών κεφαλαίου και ανάγκης για κάλυψη της υποαπόδοσης των χαρτοφυλακίων οδήγησε σε αυξημένη διάθεση ανάληψης κινδύνου.

Από τα μέσα Αυγούστου και έπειτα οι αγορές της Fidelity σε τραπεζικούς τίτλους του Χ.Α. ήταν σχεδόν καθημερινές, αναφέρει διευθύνων σύμβουλος μεγάλης ΑΧΕ, παίζοντας σημαντικό ρόλο στην υπεραπόδοση που είχε στο β΄ 15νθήμερο του Αυγούστου το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ο ίδιος εκτιμά ότι η ένταση των αγορών σε αυτά τα επίπεδα τιμών από θεσμικά χαρτοφυλάκια του διαμετρήματος της Fidelity ενισχύει τα αμυντικά χαρακτηριστικά του Χ.Α. Η απόκτηση 9,5 εκατομμυρίων μετοχών της Alpha Bank στα 12,12 ευρώ, λίγο χαμηλότερα δηλαδή από το πρόσφατο υψηλό των 12,50 ευρώ, δείχνει ότι τα αμοιβαία της Fidelity πιστεύουν στις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές των ελληνικών τραπεζών

Ταυτόχρονα αμβλύνει τις ανησυχίες για ενδεχόμενη πίεση στους τίτλους των τραπεζών που θα προχωρήσουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, καθώς αποδεικνύει ότι υπάρχει και μεταξύ μακροπρόθεσμων επενδυτών αυξημένη ρευστότητα, η οποία αναζητά ευκαιρίες επανατοποθέτησης σε μετοχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v