Άλλο τράπεζες, άλλο οικονομία!

Μισογεμάτο βλέπουν το ποτήρι για το 2010 τραπεζίτες και αναλυτές, πιστεύοντας ότι ο κλάδος δεν θα επηρεαστεί σημαντικά από τις μακροοικονομικές επιπτώσεις. Τα επιχειρήματα για κέρδη και ρευστότητα.

Άλλο τράπεζες, άλλο οικονομία!
Μισογεμάτο βλέπουν το ποτήρι για το 2010 τραπεζίτες και αναλυτές, πιστεύοντας ότι ο κλάδος δεν θα επηρεαστεί σημαντικά από τις μακροοικονομικές επιπτώσεις. Ποια επιχειρήματα χρησιμοποιούν για κέρδη και ρευστότητα.

Τελικά ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στις ελληνικές τράπεζες; «Προβλήματα υπάρχουν, αλλά βλέποντας κάποιος τα πράγματα από μέσα διαπιστώνει ότι δεν είναι τόσο μαύρα όσο τουλάχιστον παρουσιάζονται σε μια μερίδα του Τύπου», δήλωσε ο κ. Μαρίνος Γιαννόπουλος, γενικός και οικονομικός διευθυντής της Alpha Bank κατά την πρόσφατη παρουσίαση της τράπεζας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

«Οι ελληνικές τράπεζες είναι ισχυρότερες σε σχέση με τις ευρωπαϊκές και πέραν των αυξημένων καταθέσεων έχουν και άλλες πηγές προκειμένου να αντλήσουν κεφάλαια. Το πρόβλημα που προέκυψε με την κρίση δεν οφειλόταν στα προβλήματα των ελληνικών τραπεζών, αλλά αντίθετα στο γεγονός ότι δεν αντιμετωπίζαμε προβλήματα. Έτσι, το ξέσπασμα της κρίσης μας βρήκε χωρίς να έχουμε κάνει την απαραίτητη προετοιμασία, προκειμένου να αντλούμε ρευστότητα από άλλες πηγές όπως οι τιτλοποιήσεις και τα καλυμμένα ομόλογα. Τώρα όμως αυτά τα θέματα τα τακτοποιούμε, έτσι ώστε να αντλούμε μελλοντικά κεφάλαια μεγαλύτερης διάρκειας με μικρότερο κόστος», συμπλήρωσε ο κ. Γιαννόπουλος.

Θετική για τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών, παρά το γενικότερο μακροοικονομικό πρόβλημα, εμφανίζεται και η Merrill Lynch. Σχετικά μάλιστα με την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να περιορίσει τη χρηματοδότηση προς τις ελληνικές τράπεζες, ο αμερικανικός οίκος υποστηρίζει ότι «δεν έχουμε πειστεί πως η αγορά θα έπρεπε να τιμωρήσει ειδικά τις ελληνικές τράπεζες».

Και αφού η Merrill Lynch αναφέρεται στα διευρυμένα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια, κάνει λόγο και αυτή για ένα αρκετά θετικό (όπως και η Alpha Bank, αλλά αντίθετα τουλάχιστον με την πλειονότητα των αναλυτών) σενάριο για την ελληνική οικονομία. Αναγνωρίζει μεν ότι η ταυτόχρονη προσπάθεια για αύξηση των δημόσιων εσόδων και για περιορισμό των κρατικών δαπανών θα έχει επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία, ωστόσο υποστηρίζει ότι «οι οικονομολόγοι μας αναμένουν αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ (συμπεριλαμβανομένου δηλαδή και του πληθωρισμού) κατά 4% το 2010 και το 2011, αλλά ακόμη και πιο μικρή ανάπτυξη δεν θα προκαλούσε απαραίτητα υπερβολικά μεγάλο πρόβλημα για τις τράπεζες»…

Κύκλοι της τραπεζικής αγοράς, επίσης, υποστηρίζουν ότι η κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έμμεσα μόνο θα πλήξει τις τράπεζες -περιορίζοντας σε κάποιο βαθμό τα έκτακτα κέρδη- και περισσότερο θα επηρεάσει το ελληνικό δημόσιο, καθώς οι τράπεζες τα κεφάλαια αυτά τα διέθεταν ουσιαστικά σε τίτλους του Δημοσίου.

Πέραν αυτού όμως, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, μπορεί μεν η ΕΚΤ να θέλησε να βάλει φρένο στον αλόγιστο δανεισμό προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες, αλλά θα ήταν αφελές να πιστεύει κάποιος ότι θα αποσύρει απότομα τη βοήθειά της προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Τα στελέχη της Alpha Bank, επίσης, αναγνωρίζουν μεν την ύπαρξη αβεβαιοτήτων, αλλά από την άλλη πλευρά δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξα για τη μελλοντική κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών. Ενδεικτικά, μάλιστα, ακολουθούν ορισμένες θέσεις τους γύρω από μια σειρά θέματα που έχουν απασχολήσει την επικαιρότητα.

Α. Υψηλά έκτακτα κέρδη φέτος: Ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των κερδών προήλθε από την προσπάθεια για hedging σε περίπτωση μείωσης των επιτοκίων. Άρα, με κάποιο τρόπο, ένα ποσοστό αυτών θα επαναληφθεί και στο μέλλον.

Β. Μη εξυπηρετούμενα δάνεια: Ο ρυθμός αύξησής τους φαίνεται να παρουσιάζει πτωτική τάση στην Ελλάδα (έχουν ήδη σχηματισμένες υψηλές προβλέψεις, ενώ παράλληλα γίνεται δουλειά σε βάθος σε ό,τι αφορά τις εισπράξεις καθυστερούμενων δανείων) και ανοδική στα Βαλκάνια (επιχειρηματικά δάνεια που δεν έχουν ακόμη ωριμάσει). Σε ό,τι αφορά τα δάνεια προς τις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, η απάντηση είναι ότι «υπάρχουν πράγματι οι επιπτώσεις της κρίσης, πλην όμως οι συμπεριφορές βρίσκονται υπό έλεγχο».

Γ. Πορεία ελληνικής οικονομίας: Σε αντίθεση με τους περισσότερους αναλυτές που αναμένουν αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία το 2010, στην Alpha Bank βλέπουν ανοδική πορεία του ΑΕΠ γύρω στο +0,5% και αύξηση της πιστωτικής επέκτασης σε Ελλάδα και Βαλκάνια κατά 5%-10% για τα προσεχή χρόνια.

Δ. «Μαξιλάρια» κερδοφορίας: Τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια είναι αυτή την περίοδο σαφώς αυξημένα σε σύγκριση με το παρελθόν και οι όποιες πρόσθετες χορηγήσεις θα αποφέρουν σημαντικά οφέλη στις τράπεζες. Επίσης, σε περίπτωση που η αγορά αρχίσει να προσδοκά αύξηση επιτοκίων διεθνώς, τότε θα διευρυνθούν περαιτέρω τα περιθώρια κέρδους των τραπεζών, καθώς θα έχουμε αυτόματες ανατιμολογήσεις στα επιτόκια χορηγήσεων, ενώ στα επιτόκια καταθέσεων είτε θα έχουμε μηδενικές αυξήσεις (π.χ. καταθέσεις όψεως) είτε μεταχρονονολογημένες ανατιμήσεις (προθεσμιακές καταθέσεις).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v