Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρία σενάρια και από Citi για ελληνική οικονομία

Tο "βασικό", το "καλό" και το "κακό" σενάριο της ελληνικής οικονομίας περιγράφει και η Citi,  ενώ εντοπίζει σε κάθε ένα από αυτά τις μετοχές της Σοφοκλέους που θα βγουν κερδισμένες.

Τρία σενάρια και από Citi για ελληνική οικονομία
Στη… σεναριολογία αναφορικά με το μέλλον της ελληνικής οικονομίας φαίνεται ότι έχουν επιδοθεί οι διεθνείς οίκοι, αφού μία ημέρα μετά τα τρία σενάρια της Morgan Stanley που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας και η Citigroup καταθέτει τις δικές της εκδοχές για την εικόνα των οικονομικών της Ελλάδας στο επόμενο διάστημα.

Ο οίκος επισημαίνει το "βασικό", το "καλό" και το "κακό" σενάριο της ελληνικής οικονομίας, ανάλογα με το πόση επιτυχία θα έχει η χώρα στην εφαρμογή του σχεδίου δημοσιονομικής ανόρθωσης, ενώ εντοπίζει σε κάθε ένα από αυτά τις μετοχές της Σοφοκλέους που θα βγουν κερδισμένες.

Η έκθεση με ημερομηνία 25 Ιανουαρίου ξεκινά με δύο διάσημες φράσεις: η μία είναι του Γκαίτε ("από όλους τους ανθρώπους οι Έλληνες ονειρεύτηκαν καλύτερα από όλους το όνειρο της ζωής") που αντιστοιχεί στα πρώτα χρόνια μετά την είσοδο της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η άλλη του Χαρίλαου Τρικούπη ("Δυστυχώς επτωχεύσαμεν") που κατά τον οίκο αντιστοιχεί στη σημερινή εικόνα.

Σύμφωνα λοιπόν με το βασικό σενάριο, το οποίο συγκεντρώνει πιθανότητα πραγματοποίησης 50%, η Ελλάδα πρόκειται να πετύχει τους περισσότερους από τους μακροοικονομικούς της στόχους εντός του 2010 (μείωση του ελλείμματος κατά 400 μονάδες βάσης) αλλά με την έκδοση πρόσθετων αν και ήπιων μέτρων. Η εμπιστοσύνη αποκαθίσταται μερικώς και οποιαδήποτε βραχυπρόθεσμη υπεραπόδοση που βασίζεται στις αποτιμήσεις είναι βραχύβια, εκτός και αν η ορατότητα σε σχέση με τη μεσοπρόθεσμη εικόνα των μακροοικονομικών βελτιωθεί.  

Κατά τον οίκο, στο σενάριο αυτό κερδισμένοι αναμένεται να είναι η Εθνική Τράπεζα, η Τράπεζα Κύπρου, ο ΟΤΕ, και ο ΟΠΑΠ.

Κατά το καλύτερο σενάριο, η Ελλάδα επιτυγχάνει τους μακροοικονομικούς της στόχους εντός του 2010 χωρίς να χρειαστούν καθόλου νέα μέτρα. Οι αγορές νιώθουν άνετα με τους στόχους της Ελλάδας και η χώρα περνά σε σημαντική υπεραπόδοση με πρωτεργάτες όσους τίτλους είχαν πρόσφατα υποαποδώσει. Η Εθνική, η Alpha, η Κύπρου, η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, η Jumbo, η ΕΧΑΕ, η Frigoglass, η Τέρνα Ενεργειακή, η Aegean και η ΕΥΠΡΟ αναφέρονται από τον οίκο ως οι κερδισμένες του θετικού σεναρίου.

Τέλος, κατά το χειρότερο σενάριο, η Ελλάδα αποτυγχάνει στους στόχους της, τα spreads εκτινάσσονται άνω των 295 μονάδων και η χώρα "παλεύει" με το πρόγραμμα έκδοσης ομολόγων 54 δισ. ευρώ. Αναγκάζεται να λάβει σκληρότερα μέτρα, τα οποία οδηγούν στην οικονομική αδυναμία. Στην περίπτωση αυτή, επισημαίνει ο οίκος, οι νικητές θα είναι λίγοι και θα έχουν περιορισμένη σχέση με την ελληνική αγορά (Coca Cola 3E).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v