Credit Suisse: Αναβάθμιση των ελληνικών μετοχών

"Εκτιμούμε ότι οι ελληνικές μετοχές αρχίζουν να έχουν ενδιαφέρον", επισημαίνει στην έκθεση για την παγκόσμια στρατηγική μετοχών της η Credit Suisse, με ημερομηνία 1 Φεβρουαρίου. Τα οκτώ σημεία αισιοδοξίας.

Credit Suisse: Αναβάθμιση των ελληνικών μετοχών
"Εκτιμούμε ότι οι ελληνικές μετοχές αρχίζουν να έχουν ενδιαφέρον", επισημαίνει στην έκθεση για την παγκόσμια στρατηγική μετοχών της η Credit Suisse, με ημερομηνία 1 Φεβρουαρίου.

Η αναβάθμιση των ελληνικών μετοχών από τη σύσταση "underweight" σε σύσταση "benchmark" οφείλεται τόσο σε λόγους αποτίμησης όσο και σε λόγους που έχουν να κάνουν με τις μακροοικονομικές ανισορροπίες. Η Credit Suisse τονίζει 8 σημεία-κλειδιά και επισημαίνει την ανάγκη για περικοπή μισθών κατά 7% εξαιτίας και του αποπληθωρισμού προκειμένου να ανακτηθεί η ανταγωνιστικότητα με την Ευρώπη.

Ειδικότερα:

1) Οι ελληνικές μετοχές είναι οι πιο "ελκυστικά" αποτιμημένες στην περιφερειακή Ευρώπη σε όρους τόσο κερδοφορίας όσο και λογιστικής αποτίμησης.

2) Παράλληλα, έχουν ήδη αποτιμήσει την πιθανότητα haircut. Το δεύτερο σημείο είναι ότι η ισχυρή αναδιάρθρωση του χρέους φαίνεται ήδη να τιμολογείται. "Πιστεύουμε ότι τελικά η Ελλάδα αλλά και η Ιρλανδία θα πρέπει να κάνουν ένα 'κούρεμα' για τη μείωση του δημόσιου χρέους προς κοντά 100% ως προς το ΑΕΠ". Για να συμβεί αυτό, το 37% του συνολικού δημόσιου χρέους θα πρέπει να διαγραφεί στην περίπτωση της Ελλάδας, εκτιμούν οι αναλυτές της Credit Suisse. "Αυτό εκφράζεται σε μεγάλο βαθμό σε ομόλογα και στα περιθώρια στα CDSs. Αν υποθέσουμε μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης, τα ελληνικά ομόλογα αποτιμούν ήδη μια πιθανότητα αθέτησης των υποχρεώσεων της τάξεως του 36%.

3) Ένα τρίτο σημαντικό στοιχείο για την αναβάθμιση των μετοχών είναι το έλλειμμα. Για το 2011, η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Credit Suisse, θα εμφανίσει κυκλικά προσαρμοσμένο δημοσιονομικό πλεόνασμα 1% έναντι 11% ελλείμματος το 2009.

4) Το τέταρτο στοιχείο είναι ο χαμηλός βαθμός χρέους προς ΑΕΠ του ιδιωτικού τομέα.

5) Η εκτίμηση για ονομαστικό ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ -1% είναι απαισιόδοξη, όταν η πραγματική μεταβολή υπολογίζεται στο -2,9%.

6) Οι διαρθρωτικές αλλαγές δημιουργούν σημαντικές πιθανότητες αύξησης της παραγωγικότητας, η οποία κινείται 40% χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

7) Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αυξηθεί η χρονική διάρκεια του πακέτου της Ευρώπης και του ΔΝΤ από 3 έως 7 έτη στα πρότυπα της Ιρλανδίας. "Το ΔΝΤ ίσως να είναι ιδιαίτερα πρόθυμο να βοηθήσει την Ελλάδα, λόγω των πιθανών επιπτώσεων της Ελλάδας στα Βαλκάνια, αφού για παράδειγμα οι ελληνικές τράπεζες έχουν ένα μερίδιο 28% στα ρουμανικά δάνεια, εκτιμά η Credit Suisse.

8) Οι ελληνικές τράπεζες έχουν χαμηλή μόχλευση, χαμηλούς δείκτες δανείων προς καταθέσεις και οι πελάτες τους είναι υπομοχλευμένοι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v