Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σαρωτικές αλλαγές στην αγορά παραγώγων

Για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 1999, οπότε και ξεκίνησε η λειτουργία της, το χρηματιστήριο προωθεί σχέδιο πλήρους αναδιάρθρωσης της αγοράς παραγώγων με την εισαγωγή νέων προϊόντων.

Σαρωτικές αλλαγές στην αγορά παραγώγων
Για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 1999, οπότε και ξεκίνησε η λειτουργία της, το χρηματιστήριο προωθεί σχέδιο πλήρους αναδιάρθρωσης της αγοράς παραγώγων με την εισαγωγή νέων προϊόντων, βελτίωση του θεσμικού πλαισίου, αλλά και υλοποίηση αιτημάτων που κατά καιρούς έχουν τεθεί από τους συμμετέχοντες σε αυτήν.

Εντός των επόμενων ημερών θα ξεκινήσει διαβούλευση μεταξύ εκπροσώπων του χρηματιστηρίου, της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, της ΕΕΤ, του ΣΜΕΧΑ και της ΕΝΕΙΣΕΤ επί σχεδίου απόφασης του Χ.Α.

Τα κύρια σημεία των αλλαγών που προωθεί το σχετικό σχέδιο είναι τα εξής:

- Δημιουργία νέων προϊόντων: Νέες σειρές μηνιαίων λήξεων στα ΣΜΕ στον δείκτη Ftse Large Cap και στα ΔΠ σε μετοχές της κύριας αγοράς.

- Εισαγωγή και στην αγορά παραγώγων ημερήσιων ορίων διακύμανσης στη διαπραγμάτευση των ΣΜΕ και ΔΠ.

- Εισαγωγή κεφαλαίου εκκαθάρισης, όπως στην αγορά αξιών και υπολογισμός του κινδύνου του αντισυμβαλλόμενου σε λογαριασμούς εκκαθάρισης του μέλους αντί των επενδυτών. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των εγγυήσεων που καταβάλλουν τα μελη του Χ.Α.

- Δημιουργούνται μηχανισμοί παρακολούθησης και υπολογισμού κινδύνου και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

- Εφαρμόζονται πιστωτικά όρια κατά την εισαγωγή εντολών από τα μέλη.

- Επανασχεδιάζεται το μοντέλο δανεισμού τίτλων με στόχο την απλοποίηση της διαδικασίας δανεισμού και τη διεύρυνση του αριθμού των συμμετεχόντων που θα μπορούν να δανείζουν τίτλους (μέλη ή και επενδυτές).


***Αναλυτικά το σχέδιο για την αναδιάρθρωση της αγοράς παραγώγων δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v