Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Mε το βλέμμα στο stock picking

Εβδομάδα χαμηλών κινήσεων αναμένουν οι αναλυτές, μετά τα δείγματα της περασμένης που έκλεισε θετικά. Σε στενό εύρος η διακύμανση για τους βασικούς δείκτες, με τις τράπεζες σε κρίσιμα επίπεδα. Τι θα επηρεάσει τη μάχη "short vs long".

Χρηματιστήριο: Mε το βλέμμα στο stock picking

Με θετικό πρόσημο η τελευταία εβδομάδα, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να παίρνει ανάσες στις 632,63 μονάδες.

Παρά το μείον 1,24% της Παρασκευής η πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου ολοκληρώθηκε με ένα 2,43% για τον ΓΔ, με 2,29% για τον FTSE25 (στις 1.519,65 ) και με 2,92% για τον ΔΤΡ (στις 311,71 μονάδες).

Μετά από δύο συνεχόμενα διορθωτικές εβδομάδες, τις δύο τελευταίες του Ιουλίου, οπότε και εντάθηκαν οι ανησυχίες για, εκ νέου, δοκιμασία του τραπεζικού κλάδου προς τα ιστορικά χαμηλά, βγήκε αντίδραση για τραπεζικές και blue chips.

Στα 32 εκατ. η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών, περαιτέρω μειωμένη (27,9%) σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη, στα 45,1 δισ. η συνολική αποτίμηση των εισηγμένων και με σταθερό το ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων (στα 7,2 δισ.) και κατά τι ενισχυμένη την (αναλογικά πάντα) συμμετοχή ξένων (και...ξένων) σε συνέχεια της τάσης που εξελίσσεται από τον Ιούλιο.

Ανακωχή "short vs long" μέχρι νεοτέρας, με το Μάνο Χατζηδάκη (ΒΕΤΑ χρηματιστηριακή) να παραφράζει την επικαιρότητα στα ελληνοτουρκικά. Παράμετρος, που εδώ και εβδομάδες έχει υπεισέλθει στα της στάσης των επενδυτών και των κάθε λογής funds, όσων- εν πάσει περιπτώσει- παραμένουν ενεργά στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Σε ακόμη πιο στενό εύρος η διακύμανση για τους βασικούς δείκτες, με τον τραπεζικό κλάδο να κερδίζει χρόνο στην προσπάθεια των αγοραστών να αποφύγουν μία, νέα, αναμέτρηση με τις 263,25 , με τον χώρο των blue chips να αυτονομείται και συγκεκριμένες εισηγμένες να διαφοροποιούνται ανοδικά σε σχέση με τις άλλες.

Τεχνικά, δεν έχουν αλλάξει και πολλά όσον αφορά στα σημεία αναφοράς των traders, με τις 663 (ΓΔ) να παραμένουν stop για τις short θέσεις (άνω όριο), τις 628 κοντινή στήριξη και τις 610 stop για τις long θέσεις (κάτω όριο).

Με βάση την τρέχουσα ειδησεογραφία, συνεκτιμώντας της εβδομάδος που ξεκινά αύριο δύσκολα διαφαίνεται αμφισβήτηση είτε του ενός (άνω) είτε του άλλου (κάτω) ορίου, με το stock picking να παραμένει η λογικότερη τακτική, που μπορεί και αποδίδει. Είτε αφορά στη μεγάλη είτε στη μεσαία και χαμηλότερη κατηγορία.

Στον ρυθμό (και ) των οικονομικών αποτελεσμάτων, τόσο εκτός όσο εντός. Ισως το πιο ενδιαφέρον ορόσημο για το ΧΑ, το βράδυ της Τετάρτης (12/8) όταν ο MSCI θα ανακοινώσει τις 3μηνιαίες αλλαγές, χωρίς ωστόσο να αναμένονται εκπλήξεις (είσοδοι/έξοδοι) ενώ ακόμη και το ενδεχόμενο να μειωθεί- περισσότερο- η βαρύτητα στάθμισης των τραπεζικών προεξοφλήθηκε στην διάρκεια της τελευταίας διόρθωσης του κλάδου.

Στα 0,519 η Alpha Bank, στα 1,151 η Εθνική, στα 0,375 η Eurobank και στα 1,19 ευρώ η Πειραιώς.
Πειραιώς και Εθνική ανακοίνωσαν αποτελέσματα, χωρίς θεαματική διαφοροποίηση, ενώ τιτλοποιήσεις και μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι σταθερά και υψηλά στις προτεραιότητες των συστημικών τραπεζικών ομίλων.

Διαφοροποίηση για τα blue chips, με λ.χ την Τέρνα Ενεργειακή σε διαδοχικά ιστορικά υψηλά (11,82 στις 6/8) και τιμή Παρασκευής τα 11,74 ευρώ, τον ΟΠΑΠ στα 8 ευρώ και με τις νέες 6,718 εκατ. μετοχές που προέκυψαν από την επιλογή επανεπένδυσης του μερίσματος να πιστώνονται για διαπραγμάτευση την Τρίτη (11/8), τη Mytilineos με εβδομαδιαία άνοδο 3,19% να επανέρχεται πάνω από τα 8 στα 8,09 ευρώ την Παρασκευή, τις Coca Cola και ΟΤΕ στο επίκεντρο με αφορμή τα αποτελέσματα τριμήνου, και στα 23,49 και 13 με απόδοση 3,75% και 4% αντίστοιχα, ουσιαστικά (υπό) στηρίζοντας τους long σε αυτό το διάστημα.

Ικανοποιητική εικόνα για ΔΕΗ (3,88), Ελλάκτωρ (1,14), Sarantis, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΔΜΗΕ, ενώ βελτιώθηκε η θέση των Aegean, Fourlis.

Συγκριτικά ικανοποιητική εικόνα και για συγκεκριμένες της μεσαίας κατηγορίας, όπου ξεχώρισαν το νέο ιστορικό υψηλό του ΚΡΙ-ΚΡΙ στα 6,24 ευρώ, η αντίδραση των μετοχών εισηγμένων συμφερόντων Κόκκαλη, αλλά και επί μέρους όπως ΟΛΘ, ΕΥΑΘ, Πλαστικά Θράκης κ.α.

Για τον δείκτη, όπως "μετρά" ο Ηλίας Ζαχαράκης (Fast Finance) οι 1.542 είναι κοντινή αντίσταση, υπέρβαση της θα ενίσχυε την τάση προς τις 1.586 που είναι και το κύριο stop για τις short θέσεις. Οι 1.508 είναι το stop για τις long θέσεις, ενώ απώλεια των 308 μονάδων για τον ΔΤΡ θα επανεργοποιούσε τον κίνδυνο δοκιμασίας χαμηλότερα των 300-295 μονάδων.

Προφανώς μας ενδιαφέρουν Νέα Υόρκη και Φρανκφούρτη, με τον S&P500 στις 3.347 και τον DAX στις 12.674 μονάδες. Σημεία τεχνικού ενδιαφέροντος οι 3.345 (αντίσταση) και 3.222 (στήριξη ) και οι 12.800 με 12.313 μονάδες. Για τον DAX δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί, πως...θέλει να διορθώσει αλλά ο S&P500 δεν τον αφήνει, συνακόλουθα τις κύριες διεθνείς αγορές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v