Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι δύο ταχύτητες των blue chips

Η βαθιά ύφεση στην οικονομία αποκαλύπτεται ανάγλυφα στα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου των μεγάλων ομίλων. Ποιοι είδαν έσοδα και κέρδη να μειώνονται. Ποιες εισηγμένες μείωσαν τον δανεισμό και αύξησαν τις ταμειακές ροές. Οι κρίσιμες λεπτομέρειες.

Οι δύο ταχύτητες των blue chips

Σε μια περίοδο όπου οι εξελίξεις «τρέχουν» ταχύτατα και η αγορά εξακολουθεί να ενισχύει το διαχωρισμό μεταξύ των τραπεζικών μετοχών και των λοιπών τίτλων του δείκτη των blue chips, τα αποτελέσματα των δεικτοβαρών εταιρειών ήταν φτωχά. Το α' τρίμηνο ήταν πολύ αδύναμο τόσο σε επίπεδο εσόδων όσο και λειτουργικά, ενώ το πλήθος των έκτακτων μεγεθών στα αποτελέσματα δημιούργησε ακόμα μια φορά «δυσκολίες» και στρεβλώσεις στην τελική εικόνα.

Η μεγάλη μεταβλητότητα των τραπεζικών χαρτιών δείχνει το μέγεθος της αβεβαιότητας που επικρατεί τόσο για τα μεγέθη τους όσο και για τη μετοχική τους δομή τα επόμενα έτη. Την ίδια στιγμή, οι επιδόσεις των λοιπών «βαριών» χαρτιών δείχνουν ότι οι συνθήκες στην οικονομία παραμένουν πολύ δύσκολες.

Σε επίπεδο εσόδων για τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η πτώση διαμορφώθηκε στο 9%, ενώ, αν αφαιρεθούν οι τράπεζες, η μείωση στα έσοδα κινείται με 8,4%. Η κατάσταση όμως της τελικής γραμμής των αποτελεσμάτων έχει επηρεαστεί έντονα τόσο από τα έκτακτα αποτελέσματα της Alpha Bank και της Πειραιώς, όσο και από τα μη επαναλαμβανόμενα κέρδη του αναβαλλόμενου φόρου, ο οποίος προκάλεσε τόσο αρνητικές, όσο και θετικές επιδράσεις.

Εντούτοις, το αποτέλεσμα στα λειτουργικά κέρδη των εταιρειών είναι απογοητευτικό, αφού η μείωση υπερβαίνει το 20%. Το περιθώριο λειτουργικής κερδοφορίας διαμορφώθηκε στο 9,65% έναντι 11,2%. Η πτώση στα καθαρά κέρδη ήταν στο 81% και το περιθώριο δεν υπερβαίνει το 1%, όταν στο α΄ τρίμηνο του 2012 ήταν 4,2%.

Οι τράπεζες εμφάνισαν έκτακτες εγγραφές με υπεραξίες εξαγορών και οφέλη από την αναβαλλόμενη φορολογία, με την Alpha να έχει καθαρά κέρδη 2,9 δισ. ευρώ και την Πειραιώς 3,6 δισ .ευρώ. Τα καθαρά έσοδα από τόκους στην Alpha μειώθηκαν 23% και στην ΕΤΕ 15%, ενώ η Πειραιώς σημείωσε +34% ελέω των εξαγορών.

Τι κρύβουν τα τρίμηνα για τα "βαριά χαρτιά"

ΟΤΕ: Στα αποτελέσματα του α' τρίμηνου ενέγραψε το καθαρό κέρδος 65,7 εκατ. ευρώ από την πώληση της Hellas Sat, ωστόσο οι ελεύθερες ταμειακές ροές ήταν στα 153,8 εκατ. ευρώ, +32,9% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2012.

ΟΠΑΠ: Τα αποτελέσματα έχουν ενσωματώσει για πρώτη φορά τη φορολογία των μικτών κερδών (30%), ενώ οι ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες μειώθηκαν στα 133,9 εκατ. ευρώ από 169,4 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012 λόγω της φορολόγησης επί των καθαρών εσόδων.

ΔΕΗ: Η αύξηση του φορολογικού συντελεστή ενίσχυσε την τελική γραμμή κατά 4,3 εκατ. ευρώ, αλλά συνολικά τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα φέτος από πέρσι. Παρά την αυξημένη δαπάνη προμήθειας δικαιωμάτων εκπομπών, τα αποτελέσματα αιφνιδίασαν θετικά την αγορά.

MOTOR OIL: Οι ζημίες από έκτακτα γεγονότα επιβάρυναν τα αποτελέσματα κατά 34 εκατ. ευρώ, ωστόσο και οι λειτουργικές επιδόσεις του ομίλου ήταν φτωχές με τα καθαρά περιθώρια διύλισης να μειώνονται κατά 17% σε ετήσια βάση, στα 45,9 δολάρια ανά μετρικό τόνο.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ: Τα σταθμισμένα EBITDA των βασικών δραστηριοτήτων κινήθηκαν 49% χαμηλότερα, στα 39 εκατ. ευρώ από 77 εκατ. ευρώ πέρσι, ενώ τα μεγέθη του ομίλου είναι επηρεασμένα από την πτώση στη ζήτηση. Ωστόσο, η επιτυχημένη έκδοση του ευρωομολόγου των 500 εκατ. ευρώ λύνει τα προβλήματα χρηματοδότησης και ρευστότητας.

F.F. GROUP: Με αυξημένες ταμειακές ροές από δραστηριότητες έκλεισε το α΄ τρίμηνο η εταιρεία στα 37 εκατ. ευρώ από 21 εκατ. ευρώ πέρσι, ενώ τα έσοδα και τα EBITDA αυξήθηκαν 7,4% και 8,4%. Ο καθαρός δανεισμός παρέμεινε στα ίδια επίπεδα στα 613 εκατ. ευρώ.

JUMBO: Στα λοιπά έξοδα εκμετάλλευσης πέρασε την απομείωση των τραπεζικών καταθέσεων στην Κύπρο, με το ποσό να ανέρχεται στα 19,26 εκατ. ευρώ. Τα λειτουργικά στοιχεία του εννεαμήνου ήταν άκρως ικανοποιητικά

ΣΩΛ. ΚΟΡΙΝΘΟΥ: Σημαντική μείωση στα έσοδα κατά 49%, ενώ λόγω της αύξησης του φορολογικού συντελεστή προέκυψε εφάπαξ ζημία 3,6 εκατ. ευρώ. Παρά τη μείωση στα έσοδα, οι ταμειακές ροές παρέμειναν θετικές, αλλά ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε στα 29,7 εκατ. ευρώ από 22,4 εκατ. ευρώ πέρυσι.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Τα καθαρά κέρδη έχουν επιβαρυνθεί με περίπου 25 εκατ. ευρώ από τη μεταβολή του φορολογικού συντελεστή από 20% σε 26% στην αναβαλλόμενη φορολογία, ενώ προ φόρων τα κέρδη είναι αυξημένα 38%. Στις 31 Μαρτίου ο καθαρός δανεισμός ήταν 734 εκατ., ενώ, αν αφαιρεθεί ο δανεισμός που αφορά στην κατασκευή έργων με συμβάσεις παραχώρησης, το ποσό μειώνεται στα 545 εκατ.

ΕΥΔΑΠ: Η αλλαγή του φορολογικού συντελεστή επηρέασε θετικά τα καθαρά κέρδη. Προ φόρων τα κέρδη ήταν 8,6 εκατ. ευρώ από 8,8 εκατ. ευρώ πέρσι, ωστόσο οι ταμειακές ροές ήταν πολύ αυξημένες στα 12,3 εκατ. ευρώ. Παρά την αποπληρωμή 24 εκατ. ευρώ σε δάνεια στο α' τρίμηνο του έτους το ταμείο αυξήθηκε 12,1 εκατ. ευρώ.

ΟΛΠ: Η αύξηση του φορολογικού συντελεστή είχε λογιστικό όφελος ύψους 786.000 ευρώ, που ενίσχυσε τα καθαρά κέρδη, ενώ οι ταμειακές ροές ήταν θετικές στα 2,77 εκατ. ευρώ από -1,5 εκατ. ευρώ πέρσι.

ΒΙΟΧΑΛΚΟ: Από την αλλαγή του φορολογικού συντελεστή προέκυψε πρόσθετος αναβαλλόμενος φόρος στα 33,2 εκατ. ευρώ επηρεάζοντας ιδιαίτερα αρνητικά την κάτω γραμμή των αποτελεσμάτων. Προ φόρων οι ζημιές διαμορφώθηκαν στα 22,86 εκατ. ευρώ έναντι 22,97 εκατ. ευρώ πέρσι. Ο συνολικός δανεισμός ανέρχεται στα 1,37 δισ. ευρώ και το ταμείο στα 119,5 εκατ. ευρώ.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-ΜΕΤΚΑ: Σημαντική μείωση στον καθαρό δανεισμό πέτυχε ο όμιλος στα 615 εκατ. από 725 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2012, ενώ βελτιωμένα ήταν τα λειτουργικά και τα καθαρά αποτελέσματα. Για τη ΜΕΤΚΑ, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο διαμορφώθηκε στα 1,7 δισ. ευρώ, ενώ οι ταμειακές ροές από δραστηριότητες από -48 εκατ. ευρώ πέρσι ανήλθαν σε 88 εκατ.

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Βελτιωμένες ταμειακές ροές από τη λειτουργία της εμφάνισε η εταιρεία, ενώ προχώρησε αποπληρωμή δανείων 40,9 εκατ. ευρώ. Πολύ αυξημένα τα έσοδα και τα κέρδη ενώ η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου ανέρχεται σε 508 MW, εκ των οποίων τα 266 MW στην Ελλάδα.

INTRALOT: Αυξημένες ταμειακές ροές από δραστηριότητες κατά 24% στα 18,9 εκατ. ευρώ και μειωμένο καθαρό δανεισμό εμφάνισε η εταιρεία, ενώ τα EBITDA αυξήθηκαν στα 55,1 εκατ. ευρώ.

ΕΧΑΕ: Παρά την αύξηση του μέσου όρου των συναλλαγών και της μέσης κεφαλαιοποίησης, τόσο τα έσοδα όσο και τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν.

ΤΙΤΑΝ: Παρά την αντιστροφή του κλίματος στις ΗΠΑ και τη συνολική άνοδο των εσόδων, τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά σε επίπεδο κάτω γραμμής, με την Ελλάδα να είναι ζημιογόνος σε επίπεδο EBITDA. Ωστόσο, υπήρχαν θετικές εξελίξεις, αφού μειώθηκε σημαντικά ο καθαρός δανεισμός κατά 158 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρσι.

MIG: Παρά την υψηλή καθαρή θέση στο α' τρίμηνο του 2013, η οποία ανήλθε στα 1,61 ευρώ ανά μετοχή, η βαθιά και παρατεταμένη ύφεση της ελληνικής οικονομίας εξακολουθεί να επηρεάζει τόσο το top line, όσο και to bottom line του ομίλου.

FRIGOGLASS: Τα καθαρά κέρδη κινήθηκαν βάσει των προβλέψεων, αλλά οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν κάτω των προσδοκιών. Συνολικά αδύναμα ήταν τα αποτελέσματα λόγω μειωμένης ζήτησης σε μια σειρά αγορών, ωστόσο θετική ήταν η έκδοση του ομολόγου.

EUROBANK PROPERTIES: Με σημαντικό discount έναντι της εσωτερικής αξίας της (10,45 ανά μετοχή) συνεχίζει η εταιρεία, ενώ τα κέρδη ήταν στα 9,21 εκατ. ευρώ παρά τη μείωση των εσόδων. Τα διαθέσιμα ανήλθαν στα 160 εκατ. ευρώ, ενώ τα δάνεια μειώθηκαν κατά 10 εκατ. ευρώ στα 73 εκατ. ευρώ.

COCA COLA HBC: Στα ίδια επίπεδα παρέμεινα τα έσοδα. Καταγράφηκαν ταμειακές εκροές ύψους 40 εκατ. ευρώ ενώ το ίδιο διάστημα πέρσι το αντίστοιχο μέγεθος ήταν εκροές 32 εκατ. ευρώ. Για το υπόλοιπο του 2013, η εταιρεία αναμένει τη διατήρηση των δυσμενών συνθηκών στις αναπτυγμένες αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v