Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Δυνατοί & αδύναμοι κρίκοι του Αυγούστου!

Παρά την άνοδο 20% από τα μέσα Ιουλίου, στο «ράλι» δεν είναι... καλεσμένοι όλοι οι τίτλοι της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Ποια είναι τα αγαπημένα χαρτιά των traders και ποιοι έμειναν πίσω. Το νέο ανοδικό κύμα και οι αποδόσεις.

ΧΑ: Δυνατοί & αδύναμοι κρίκοι του Αυγούστου!

Yπαρκτός πλέον είναι ο κίνδυνος της... υπερθέρμανσης στις τιμές των μετοχών, αφού μετά το σερί των 7 ανοδικών συνεδριάσεων, οι 950 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη βρέθηκαν προ των πυλών σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ενώ ο δείκτης των ελληνικών blue chips διαπραγματεύεται στις 325 μονάδες.

Οι ελληνικές μετοχές φαίνεται ότι είναι σε θέση να συνεχίσουν ανοδικά όλο το επόμενο δίμηνο, παρά τις όποιες βραχυπρόθεσμες αναταράξεις, ενώ η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ μάλλον έκρυβε θετικές εκπλήξεις για τις τιμές τους. Η εγχώρια αγορά έχει πάρει ανάσες και από το γεγονός ότι οι αγορές της Ισπανίας και της Ιταλίας και δευτερευόντως της Πορτογαλίας έχουν αρχίσει να αποτιμούν τις ενδείξεις ότι η ύφεση στην Ευρώπη βρίσκεται στα τελευταία της στάδια.

Αρκετοί ωστόσο τεχνικοί παρατηρητές της αγοράς φαίνεται πως περιμένουν κάποιου είδους διόρθωση, αφού το «μίνι ράλι» έχει οδηγήσει βραχυπρόθεσμα αρκετές από τις μετοχές-σηματωρούς σε υπεραγορασμένες περιοχές. Όμως, η πλειονότητα των αναλυτών εκτιμά ότι, μετά την πολύμηνη διορθωτική κίνηση, η αγορά έχει τις απαραίτητες συνθήκες να ξεκινήσει νέο ανοδικό κύμα, με στόχο νέα υψηλά, ίσως και πάνω από τις 1.150 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. σημειώνει κέρδη άνω του 20% από τα χαμηλά του Ιουλίου στις 788 μονάδες, έχοντας για όπλα του τους υποτιμημένους τίτλους με υψηλή εσωτερική αξία και τις μετοχές με καλές ταμειακές ροές σε σχέση με τον δανεισμό τους. Από τις αρχές του έτους ήταν φανερό ότι οι εταιρείες με τα χαρακτηριστικά αυτά θα ήταν οι πρώτες επιλογές και οι δυνατοί κρίκοι της αγοράς, όμως, όπως φαίνεται, θα εξακολουθήσουν να έχουν τον πρώτο λόγο και στο τρίτο τρίμηνο του 2013.

Οι δυνατοί...

Παρά την άνοδο του 20% του Γενικού Δείκτη από τα χαμηλά του Ιουλίου, στο ράλι δεν είναι «καλεσμένοι» όλοι οι τίτλοι της υψηλής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Η αγορά συνεχίζει το άτυπο decoupling μεταξύ των τραπεζών και των άλλων, ενώ μόλις τις τελευταίες συνεδριάσεις οι τίτλοι της Alpha και της Πειραιώς έχουν ανεβάσει ρυθμούς.

Δύο όμως από τους πιο δυνατούς κρίκους της αγοράς για την περίοδο είναι οι τίτλοι του ΟΤΕ και της ΔΕΗ. Η υπεραπόδοσή τους συνεχίζεται παρά το γεγονός ότι από τα χαμηλά τους το 2012 γράφουν +257% και +278% αντίστοιχα!

Για τη μετοχή του ΟΤΕ, η διευθέτηση του δανεισμού και η μείωση του country risk σχεδόν αυτόματα έδωσαν bonus. Για το 2013, ο ΟΤΕ φαίνεται ότι παραμένει το «αγαπημένο» χαρτί διαχειριστών και traders, αφού εξακολουθεί να εμφανίζει σημαντική αποτίμηση σε σχέση με τις ευρωπαϊκές εταιρείες του κλάδου, ενώ η Exotix και η Morgan Stanley ήταν οι τελευταίες που εκφράστηκαν ευνοϊκά για τη μετοχή του οργανισμού. Από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 15 Ιουλίου, έχει αυξηθεί 26%.

Για τη ΔΕΗ, το ράλι της τιμής ήταν λιγότερο βασισμένο στα θεμελιώδη και περισσότερο στο στόρι της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας. Η Goldman Sachs, μετά την αύξηση της τιμής-στόχου στα 9,7 ευρώ, προχώρησε και σε νέα αύξηση, στα 10 ευρώ, και ο καταλύτης για τη θετική αναθεώρηση είναι η πώληση του δικτύου της μεταφοράς στο τέλος του 2013, η οποία μπορεί να μειώσει αισθητά τη μόχλευση της εταιρείας. Η μετοχή της ΔΕΗ είναι η πρώτη σε απόδοση από το ριμπάουντ με 33,3%.

Πολύ δυνατά χαρτιά στην αγορά είναι η μετοχή τόσο της F.F. Group όσο και της Jumbo, με αποδόσεις 46% και 50% αντίστοιχα από τις αρχές του έτους, με τη Folli σε νέο υψηλό 12μήνου κα την Jumbo να υπολείπεται 1%.

Όμως, μια σημαντική προσθήκη στα «δυνατά» χαρτιά φαίνεται να είναι κι οι τίτλοι της ΕΧΑΕ και της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής. Η ΕΧΑΕ σημειώνει ήδη κέρδη 46% το 2013, ενώ για τον Ιούλιο ήταν σχετικά νωθρή, με άνοδο μόλις 1,7%. Η Citi, η Εθνική και η Alpha Finance παραμένουν ουδέτερες, η Πειραιώς, η IBG και η Euroxx θετικές, ενώ η Eurobank Equities προτείνει «sell» με τιμή-στόχο τα 4,9 ευρώ.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, με απόδοση 8,2% τον Ιούλιο και +200% από τα χαμηλά του 2012, φαίνεται να αποτελεί ακόμη μία προσθήκη στους δυνατούς κρίκους της αγοράς. Το προφίλ της το ενισχύοει η ανοδική κερδοφορία για φέτος, αλλά και για τα επόμενα χρόνια, καθώς αυξάνεται η συνολική ισχύς των μονάδων παραγωγής της και διευρύνεται το φάσμα των επιδιωκόμενων δραστηριοτήτων της σε συνδυασμό με τις κινήσεις της μητρικής. Η Credit Suisse και η Eurobank Equities παραμένουν θετικές για τη μετοχή.

Από το ριμπάουντ των χαμηλών Ιουλίου, μεγάλοι κερδισμένοι στην ανοδική κίνηση της αγοράς είναι και οι μετοχές του Τιτάνα με 32,7%, της Βιοχάλκο με 28,5%, της ΜΕΤΚΑ με 26% και της Alpha Bank με 25%. Από τον Mid Cap οι τίτλοι των ΓΕΚ Τέρνα, Ιντρακόμ, Σιδενόρ, Χαλκόρ, Πλαστικά Θράκης, ΥΓΕΙΑ, ΕΒΖ και Ιατρικού.

Και οι αδύναμοι κρίκοι

Αναμφίβολα, αρνητικές πρωταγωνίστριες του 2013, αν και ίσως όχι από τα χαμηλά του Ιουλίου, είναι οι τραπεζικές μετοχές. Ο τραπεζικός δείκτης, μετά το χειμωνιάτικο ράλι, δεν ακολούθησε τη γενική άνοδο και τελικά συνεχίζει με ισχυρές απώλειες, κοντά στο 40% το 2013, κάτω από τις 150 μονάδες.

Παρότι οι τράπεζες παραμένουν εκτός των πρώτων επιλογών, δεν ισχύει το ίδιο για τα warrants. Το warrants της Πειραιώς σημειώνει άνοδο 80% σε 5 συνεδριάσεις και το έτερο της Alpha Bank 67% σε 8 συνεδριάσεις.

Βάσει και της τελευταίας έκθεσης της HSBC για την ελληνική αγορά, δεν είναι απίθανο να ξαφνιάσουν θετικά με τις υπεραποδόσεις οι τραπεζικές μετοχές στο μεσοπρόθεσμο χρονικό διάστημα, αν και σε κάθε περίπτωση έχουν ακόμα μπροστά τους σημαντικά θέματα προς επίλυση.

Ακόμα δύο αρνητικές εκπλήξεις στην ανοδική πορεία της αγοράς είναι η Frigoglass και η Intralot. Και οι δύο τίτλοι σημείωσαν απώλειες τον Ιούλιο 5,3% και 3,9% αντίστοιχα, ενώ σημειώνουν απώλειες και σε ολόκληρη τη διάρκεια του 2013, με την Intralot να χάνει άνω του 17%.

Για τη Frigoglass το δεύτερο τρίμηνο του έτους δεν ήταν καλύτερο από το α΄ τρίμηνο, αν και η εταιρεία μπόρεσε να διατηρήσει τα EBITDA στα 27 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η έκδοση του ομολογιακού δανείου των 250 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο στο 8,25%, για την αναχρηματοδότηση ορισμένων υφιστάμενων δανείων του ομίλου και το τέλος της ύφεσης στην Ευρώπη μπορεί να μετατρέψουν την εταιρεία από αδύναμο σε έναν από τους πιο δυνατούς κρίκους στην αγορά.

Η εικόνα για την Intralot, με το επιτόκιο των δικών της ομολογιών σαφώς υψηλότερο στο 9,75% και έκδοση στα 325 εκατ. ευρώ, είναι σαφώς πιο δύσκολη. Να σημειωθεί πάντως ότι η εταιρεία προχώρησε σε επαναγορά 111,3 εκατ. ευρώ των εγγυημένων ανταλλάξιμων πιστωτικών τίτλων που έληγαν φέτος.

Όσον αφρά τη Motor Oil, παρά το γεγονός ότι αποτελεί top επιλογή πολλών αναλυτών, δεν έχει ακολουθήσει την αγορά στην ανοδική κίνηση, με κέρδη μόλις 10% και αρνητικό πρόσημο από την αρχή του έτους.

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή του ΟΛΠ εμφανίζεται «βαριά» στο ταμπλό του Χ.Α. με μόλις 9,6% κέρδη από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 15 Ιουλίου, ενώ στο τρίμηνο η απόδοσή της είναι -17%.

 

* Δείτε τις αποδόσεις των μετοχών από τα χαμηλά του Ιουλίου στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v