Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

G.S.: «Ταύρος» για μετοχές, «αρκούδα» στα ομόλογα

Η Goldman Sachs ποντάρει υπέρ των μετοχών σε μακροχρόνια βάση, καθώς αναμένει βελτίωση σε μια σειρά παραγόντων που ευνοούν την ανοδική κίνηση των αγορών. Γιατί δεν βλέπει αποδόσεις στα ομόλογα. Τι περιμένει για εμπορεύματα.

G.S.: «Ταύρος» για μετοχές, «αρκούδα» στα ομόλογα

Bullish για τις μετοχές τόσο στον βραχυπρόθεσμο, όσο και στον μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα παραμένει ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος Goldman Sachs, ενώ είναι αρνητικός για τα ομόλογα στο 12μηνο και ουδέτερος σε εμπορεύματα και εταιρικά ομόλογα. 

Η Goldman Sachs εξακολουθεί να ποντάρει σε μακροχρόνια βάση υπέρ των μετοχών καθώς αναμένει βελτίωση σε μια σειρά παραγόντων που ευνοούν την ανοδική κίνηση των αγορών.

Στους 12 μήνες, παραμένει οverweight σε Ιαπωνία και Ευρώπη και underweight σε ΗΠΑ και Ασία, εκτός Ιαπωνίας. Στην περίοδο πάνω από 3 μήνες η Ιαπωνία παραμένει overweight, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ «ουδέτερες» και underweight η Ασία πλην της Ιαπωνίας.

"Βλέπουμε ότι οι μακροοικονομικές προοπτικές είναι υποστηρικτικές για τις επενδύσεις υψηλού κινδύνου και αναμένουμε η παγκόσμια ανάπτυξη να συνεχίσει να βελτιώνεται. Στις ΗΠΑ, πιστεύουμε ότι η δημοσιονομική πίεση θα μειωθεί από εδώ και πέρα, ενώ στην Ευρώπη πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη θα υποστηριχθεί από τις οικονομικές συνθήκες στις χώρες του πυρήνα της ζώνης, την αύξηση των εξαγωγών και από τη μείωση της πίεσης για δημοσιονομική εξυγίανση.

Παράλληλα, βλέπουμε τους μεγαλύτερους κινδύνους σε όρους ανάπτυξης στις αναδυόμενες χώρες, όπου κάποιες οικονομίες είναι πιθανόν να αντιμετωπίσουν διαρθρωτικές προσαρμογές, καθώς οι ανεπτυγμένες θα αυξάνουν τα επιτόκιά τους".

ΟΙ ΝΕΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΗΣ GOLDMAN SACHS

Οι απόψεις της Goldman Sachs για τις κατηγορίες των περιουσιακών στοιχείων:

Μετοχές: Παραμένει overweight τόσο στο 3μηνο, όσο και στο 12μηνο. Oι αποδόσεις θα πρέπει να υποστηριχθούν από την καλύτερη παγκόσμια ανάπτυξη, την υγιή ανάπτυξη των κερδών και από τα υψηλά ασφάλιστρα κινδύνου. Οι τιμές στόχοι για τους βασικούς μετοχικούς δείκτες είναι: Για τον αμερικάνικο S&P 500 οι 1.850 μονάδες στους 12 μήνες και για τον Stoxx Europe 600 οι 350 μονάδες στο 12μηνο, με τα περιθώρια ανόδου στο 5% και 9%, αντίστοιχα. Για τον ιαπωνικό δείκτη Topix ωστόσο το περιθώριο ανόδους είναι 15%.

ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Εμπορεύματα: Η άποψή της διαφέρει σημαντικά για τα προϊόντα. Για το πετρέλαιο, όσο τα αποθέματα παραμένουν σφιχτά, είναι πιθανό να υποστηρίξουν μικρές αποδόσεις στον χώρο της ενέργειας. Ωστόσο, βλέπει σημαντικές ευκαιρίες για «short» σε χαλκό, χρυσό και σόγια, αλλά η ασαφής πολιτική των ΗΠΑ περιορίζει τη δυνατότητα εκμετάλλευσής τους και διατηρεί ουδέτερη στάση για τα βασικά προϊόντα συνολικά.

ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ

Εταιρικά ομόλογα: Αναμένει η αναζήτηση για απόδοση να παραμείνει ισχυρή, μειώνοντας ελαφρώς τα spreads, αν και η εκ νέου μόχλευση των εταιρειών παραμένει ο βασικός κίνδυνος. Προτιμά τα ομόλογα υψηλής απόδοσης έναντι αυτών με επενδυτική» αξιολόγηση (investment grade). Συνολικά ουδέτερη η σύσταση σε αυτήν την κατηγορία των περιουσιακών στοιχείων.

Κρατικά ομόλογα: Οι αποδόσεις των ομολόγων κινούνται στις εύλογες αξίες τους και ο οίκος βλέπει ότι η βραχυπρόθεσμη σχέση κίνδυνου - ανταμοιβής είναι ισορροπημένη. Μακροπρόθεσμα, όμως, αναμένει ότι οι αποδόσεις θα αυξάνονται καθώς η ανάπτυξη θα βελτιώνεται, οπότε παραμένει ουδέτερος για την περίοδο του 3μήνου και underweight στο 12μηνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v