Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Τσάμπα» αποτιμήσεις για κερδοφόρες εταιρείες

Οι περιπτώσεις δέκα εισηγμένων εταιριών που εμφανίζουν μεν θετικό καθαρό αποτέλεσμα, αλλά πολύ χαμηλή χρηματιστηριακή αξία. Τα «χαρακτηριστικά» των μετοχών. Οι πιθανές ευκαιρίες, οι παγίδες και οι κίνδυνοι. Αναλυτικός πίνακας.

ΧΑ: «Τσάμπα» αποτιμήσεις για κερδοφόρες εταιρείες

Πολλές δεκάδες μετοχές εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας είναι διαπραγματεύσιμες με πολύ χαμηλή κεφαλαιοποίηση εξαιτίας των πενιχρών αποτελεσμάτων τους σε μια περίοδο έντονης και παρατεταμένης κρίσης.

Ενδεικτικά, με βάση το κλείσιμο της 4ης Μαρτίου, γύρω στις είκοσι εταιρείες είχαν αποτίμηση χαμηλότερη των 2 εκατ. ευρώ, χωρίς φυσικά να συγκαταλέγονται σε αυτές εισηγμένες που οι τίτλοι τους έχουν τεθεί εκτός διαπραγμάτευσης.

Παρ' όλα αυτά, εντοπίσαμε δέκα εταιρείες (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα) με χαμηλή χρηματιστηριακή αξία (έως 6,2 εκατ. ευρώ) που με βάση τα τελευταία τους δημοσιευμένα αποτελέσματα (εννεάμηνα για τις οκτώ και εξάμηνα για τις δύο) εμφανίζουν κερδοφόρο αποτέλεσμα. Ο πίνακας αυτός επίσης θα μπορούσε να διευρυνθεί περαιτέρω αν συνυπολογίζαμε και εταιρείες που διαπραγματεύονται στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α.

Σύμφωνα με παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς, μετοχές αυτής της κατηγορίας (πολύ μικρής αξίας και παράλληλα κερδοφόρες) δεν είναι πάντοτε επενδυτικές ευκαιρίες, καθώς ενδεχομένως να συμβαίνει ένα ή περισσότερα από τα εξής:

• Ιδιαίτερα χαμηλή εμπορευσιμότητα της μετοχής.
• Διοικήσεις που απομυζούν τις εταιρείες τους με πολύ υψηλές αποδοχές και λοιπές δοσοληψίες.
• Παρά το κερδοφόρο αποτέλεσμα, το ύψος των υποχρεώσεων είναι τόσο μεγάλο, ώστε ακόμη και να κινδυνεύει η ίδια η βιωσιμότητά τους στο άμεσο ή στο απώτερο μέλλον.
• Υπάρχει ο φόβος της δημόσιας πρότασης από την πλευρά του βασικού μετόχου.
• Οι εταιρείες αντιμετωπίζουν μια σειρά κινδύνων όπως για παράδειγμα οι αυξημένες επισφαλείς απαιτήσεις τους.
• Η κερδοφορία των εταιρειών αυτών δεν είναι διατηρήσιμη ή οφείλεται σε έκτακτους και μη επαναλαμβανόμενους παράγοντες.

Για παράδειγμα, σε μη επαναλαμβανόμενο παράγοντα οφείλεται η πολύ υψηλή κερδοφορία της νηματουργίας Βαρβαρέσος, η οποία στην προσπάθειά της να επιβιώσει και να αναπτυχθεί θα περάσει προηγουμένως από τη συμφωνία αναχρηματοδότησής της από τις τράπεζες.

Η Medicon Hellas είναι μεν κερδοφόρος, ωστόσο αντιμετωπίζει βαρύτατο δανεισμό, από τη στιγμή που το ελληνικό δημόσιο: α) την υποχρέωσε να αποκτήσει κρατικά ομόλογα β) και στη συνέχεια τα κούρεψε μέσω του PSI.

Σύμφωνα με τον πρόεδρό της Σπύρο Δημοτσάντο, η εισηγμένη δεν είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμη, αν δεν προχωρήσουν σε γενναίες διευθετήσεις το κράτος και οι πιστώτριες τράπεζες.

Η Eurobrokers έχει μεγάλο δανεισμό (γύρω στα 11 εκατ. ευρώ) σε σχέση με τα μεγέθη της και αρνητικά ίδια κεφάλαια. Ωστόσο διαθέτει υψηλή τεχνογνωσία, σημαντική ακίνητη περιουσία και κάποιες επενδυτικές θέσεις.

Ο Περσέας σημείωσε στο εννεάμηνο του 2013 αυξημένο EBITDA (5,52 εκατ. ευρώ), πολλαπλάσια καθαρά κέρδη (2,42 εκατ. ευρώ) και θετικότατες ελεύθερες ταμειακές ροές (+4,5 εκατ. ευρώ). Ωστόσο, ο καθαρός τους δανεισμός του παραμένει σχετικά υψηλός (άνω των 40 εκατ. ευρώ) και οι πωλήσεις του κατευθύνονται σε μεγάλο βαθμό στον πολύπαθο κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών.

Μικρή σε μέγεθος, αλλά συμμαζεμένη εταιρεία το Γαλαξίδι, δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα ρευστότητας των μεγάλων εταιρειών του κλάδου. Στο εννεάμηνο σημείωσε θετικό EBITDA 2,55 εκατ. ευρώ (έναντι 2,59 εκατ.), κέρδη προ φόρων 724 χιλ. ευρώ (έναντι 580 χιλ.), όμως λόγω της αυξημένης αναβαλλόμενης φορολογίας τα μετά από φόρους αποτελέσματα έκλεισαν στα -77 χιλ. έναντι +183 χιλ. ευρώ.

Η Unibios επέστρεψε σε θετικό τελικό αποτέλεσμα, διακόπτοντας μια μεγάλη περίοδο ζημιών (EBITDA 678 χιλ. και καθαρά κέρδη 84 χιλ. ευρώ). Ο εισηγμένος όμιλος θα πρέπει να επιβεβαιώσει την ανοδική του πορεία, προκειμένου να πείσει το επενδυτικό κοινό (καθαρός δανεισμός στο 1,4 εκατ. ευρώ).

Η Paperpack βελτίωσε στο εννεάμηνο τις οικονομικές της επιδόσεις, σε επίπεδο τόσο πωλήσεων (10,5 έναντι 10,1 εκατ.) όσο κυρίως και λειτουργικών (1,63 εκατ. έναντι 1,23 εκατ.) και καθαρών κερδών (546 έναντι 3 χιλιάδων ευρώ). Οι ελεύθερες ταμειακές ροές του εννεαμήνου διαμορφώθηκαν στο 1,4 εκατ. και ο καθαρός δανεισμός περιορίστηκε στα 4 εκατ. ευρώ.

Αυξημένη κερδοφορία στο εννεάμηνο σημείωσε και η Ideal (EBITDA από 927 χιλ. σε 1,166 εκατ. και καθαρά κέρδη από 530 σε 704 χιλ. ευρώ), η οποία μάλιστα διακρίνεται για την άριστη ρευστότητα που διαθέτει παρά την περυσινή επιστροφή κεφαλαίου στην οποία είχε προχωρήσει.

Ικανοποιητική ρευστότητα και σημαντική ακίνητη περιουσία για τον όμιλο Νάκα, που στο εξάμηνο της φετινής χρήσης (λήγει στις 30 Ιουνίου) επέστρεψε στην κερδοφορία (118 χιλ. ευρώ).

Επιστροφή στα κέρδη για τη χρήση που λήγει τον Ιούνιο αναμένεται και για τη CPI (+72 χιλ. στο εξάμηνο), η οποία δεν έχει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και περιορίζει σταδιακά το άνοιγμά της προς τις τράπεζες.

Χ.Α.: Κερδοφόρες εταιρείες πολύ χαμηλής κεφαλαιοποίησης

Εταιρεία

    Κεφαλαιοποίηση*

Καθαρά κέρδη 9μήνου

Eurobrokers

312

10

Medicon Hellas

1.667

219

CPI**

2.229

72

Βαρβαρέσος

3.440

10.217

Paperpack

3.676

546

Περσέας

4.482

2.425

Γαλαξίδι***

4.926

724

Νάκας**

5.186

118

Unibios

6.094

84

Ideal

6.198

704

* Κλείσιμο 4ης/3/2014

** Αποτελέσματα εξαμήνου

*** Προ φόρων κέρδη, τα καθαρά αποτελέσματα είναι αρνητικά λόγω αναβαλλόμενης φορολογίας

Τα ποσά σε χιλιάδες ευρώ

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v