Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Ανάσες» πριν το ραντεβού με τις 1.400 μονάδες

Η ταχεία προσέγγιση των 1.370 μονάδων αφήνει υπόνοιες για ελεγχόμενη διόρθωση. Ο στόχος στις 1.400 μονάδες παραμένει για τον Γενικό Δείκτη, ενώ κλειδί είναι η εικόνα του τραπεζικού δείκτη.

ΧΑ: «Ανάσες» πριν το ραντεβού με τις 1.400 μονάδες

Προσεγγίζοντας άμεσα και με αυξημένες συναλλαγές τον πρώτο στόχο των 1.370 μονάδων, πριν από την αναμέτρηση με τις 1.400, ο Γενικός Δείκτης φαίνεται να χρειάζεται μια τεχνική ανάσα.

Παρά τη διατήρηση του κακού κλίματος στο εξωτερικό σε πολιτικό επίπεδο, το σίριαλ των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, τις ΑΜΚ των τραπεζών και τις απώλειες κοντά στο 5% του DAX σε εβδομαδιαία βάση, οι τιμές των ελληνικών μετοχών συνεχίζουν να ανεβαίνουν.

Η διατήρηση των συναλλαγών σε επίπεδα της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ είναι απόδειξη ότι οι αγοραστές ελέγχουν εξ ολοκλήρου την κίνηση και όλες οι διορθώσεις είναι ελεγχόμενες και εναρμονισμένες στο τεχνικό πλαίσιο.

Όπως είχαμε αναλύσει την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρώτος στόχος ήταν στις 1.330 μονάδες και με τη διάσπασή τους ανοίγει ο δρόμος για τους επόμενους στόχους στις 1.370 μονάδες και έπειτα στις 1.400 για τον Γενικό Δείκτη, βάσει της ακολουθίας Fibonacci και της γραμμής μεσοπρόθεσμης τάσης.

Η εικόνα του Γενικού Δείκτη

Διαγραμματικά, ωστόσο, η χθεσινή (13/3) συνεδρίαση δίνει αυξημένες πιθανότητες για ελεγχόμενη διόρθωση. Παρ' όλα αυτά, η αγορά παραμένει στο κυνήγι των νέων υψηλών και σε ανοδικό mode αν διατηρηθούν οι 1.306 μονάδες (προηγούμενη κορυφή), οι οποίες αποδείχθηκαν δύσκολο επίπεδο διάσπασης.

Το turning point πλέον στην τάση έχει ανέλθει στις 1.268 μονάδες από τις 1.220 προγενέστερα. Πιο μεσοπρόθεσμα, για τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη από πλευράς στηρίξεων ξεχωρίζουν οι 1.115 μονάδες, όπου σταμάτησε η πτωτική κίνηση του Ιανουαρίου, και εν συνεχεία το χαμηλό των 1.095-1.100 μονάδων, που σημειώθηκε στις 23/12/2013.

Ο FT 25

Την ίδια στιγμή, η εικόνα του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης παραμένει θετική, κλείνοντας ελαφρώς και το gap της υποαπόδοσης του σε 12μηνη βάση με τον Γενικό. Οι στόχοι τίθενται στις 450 και 470 μονάδες, πιο μεσοπρόθεσμα. Η βραχυχρόνια εικόνα δίνει ως ζώνη στήριξης τις 411 μονάδες, ενώ η διόρθωση ως τις 400 μονάδες, για την ώρα, φαίνεται να περιλαμβάνει ολόκληρη την πρώτη φάση της διόρθωσης.

Η εικόνα για τον FTSE 25

Σε ό,τι αφορά την εικόνα για τον τραπεζικό δείκτη, αυτή γίνεται ακόμα πιο περίπλοκη, μετά τις ανακοινώσεις των ΑΜΚ από την Alpha Bank και την Πειραιώς, αλλά είναι πλέον και καθοριστική για τη συνέχεια της ανόδου.

Τεχνικά, η ζώνη όπου ο τραπεζικός δείκτης τα βρίσκει δύσκολα είναι τα επίπεδα των 200-205 μονάδων. Η διατήρηση πάνω από τις 190 διατηρεί τον στόχο στα υψηλά των 211,69 μονάδων, διαφορετικά η στήριξη είναι στις 180 μονάδες.

Σε κάθε περίπτωση, η διατήρηση του δείκτη πάνω από τις 165-167 μονάδες έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού από τα μέσα Οκτωβρίου το επίπεδο αυτό έχει μείνει ανέπαφο σε όλες τις πτωτικές διαθέσεις των τραπεζικών μετοχών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v