Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΕΔ: Στο «κέντρο» του ΧΑ η εταιρική διακυβέρνηση

Η μεγάλη σημασία της εταιρικής διακυβέρνησης για τις εισηγμένες του ΧΑ αναδεικνύεται σε "τριπλό" συνέδριο του Συνδέσμου Επενδυτών και Διαδικτύου. Τι δηλώνει ο πρόεδρός του, Μπάμπης Εγγλέζος. Οι ομιλητές.

ΣΕΔ: Στο «κέντρο» του ΧΑ η εταιρική διακυβέρνηση

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το προσεχές Σάββατο το συνέδριο του Συνδέσμου Επενδυτών και Διαδικτύου (βλέπε αναλυτικό πρόγραμμα), χορηγός του οποίου είναι το Euro2day.gr.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΔ κ. Μπάμπη Εγγλέζο (φωτό), «πρόκειται για το 12ο Συνέδριο του ΣΕΔ, μόνο που φέτος έχουμε καινοτομήσει. Ξεκινήσαμε με την πρώτη φάση που ολοκληρώθηκε και διεξήχθη στο χώρο του Πολυτεχνείου, ενώ η δεύτερη φάση θα γίνει το προσεχές Σάββατο στο ξενοδοχείο Hilton και η τρίτη στις 21 Ιανουαρίου στην αίθουσα του Χρηματιστηρίου.

Το Συνέδριο γίνεται σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών) και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας), ενώ παράλληλα τελεί υπό την αιγίδα του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Άλλωστε, μεταξύ άλλων, το Συνέδριο θα χαιρετίσουν ο πρόεδρος του ΧΑ κ. Σωκράτης Λαζαρίδης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Κων/νος Μποτόπουλος), ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κων/νος Γάτσιος και ο καθηγητής του ΕΜΠ κ. Κων/νος Αραβώσης.

Ειδικότερα τώρα για το προσεχές Σάββατο, θα υπάρξουν τρεις ενότητες:

* Η πρώτη με τίτλο «λύσεις χρηματοδότησης και επενδυτικές επιλογές» είναι αφιερωμένη στην επιχειρηματικότητα και ιδίως στο πώς οι νέοι επιχειρηματίες μπορούν να αντλήσουν χρηματοδότηση.

* Η δεύτερη ενότητα αναφέρεται στους μη οικονομικούς παράγοντες που επηρεάζουν το Χρηματιστήριο της Αθήνας, όπως είναι η Εταιρική Διακυβέρνηση και η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και

* η τρίτη ενότητα είναι καθαρά χρηματιστηριακή με τίτλο «ο επενδυτής απέναντι στο ταμπλό», όπου συμμετέχουν ο κ. Παντελής Λάμπρου (διευθυντής Κανονιστικής Συμμόρφωσης στο ΧΑ), από πλευράς αναλυτών οι κ.κ. Σέργιος Μελαχροινός της Solidus Χρηματιστηριακής και Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, ενώ από πλευράς χρηματιστών θα μιλήσουν οι κ.κ Βαγγέλης Χαρατσής (διευθύνων σύμβουλος Beta), Νίκος Χρυσοχοΐδης (CEO της ομώνυμης ΑΧΕ) και Αλέξανδρος Μωραϊτάκης (πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ).

Μιλώντας στο Euro2day.gr, ο πρόεδρος του ΣΕΔ κ. Μπάμπης Εγγλέζος επισήμανε για μια ακόμη φορά τη μεγάλη σημασία της Εταιρικής Διακυβέρνησης, καθώς «όλα τα ξένα funds που αξιολογούν μια μεσομακροπρόθεσμη επένδυση στο ΧΑ, το πρώτο πράγμα στο οποίο εστιάζουν είναι η Εταιρική Διακυβέρνηση. Όσοι άνθρωποι της αγοράς θέλουν να βγάλουν από το κάδρο την Ε.Δ., εθελοτυφλούν. Κατά την εκτίμησή μου, η Ε.Δ. έχει δύο πυλώνες: Πρώτον, τα ανεξάρτητα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και δεύτερον τον εσωτερικό έλεγχο. Όσο γι αυτούς τους πυλώνες δεν βρεθεί τρόπος να λειτουργούν πραγματικά ανεξάρτητα από το βασικό μέτοχο, τότε θα μιλάμε για Ε.Δ. μόνο στα χαρτιά.

Γίνεται μια προσπάθεια στο ΧΑ μέσω του ΕΣΕΔ (Ελληνικό Συμβούλιο Εταιρικής Διακυβέρνησης). Έχει προκύψει ένας ελληνικός κώδικας, που αν και ως ΣΕΔ δεν μας ικανοποιεί πλήρως, πρόκειται αναμφίβολα για ένα θετικό βήμα.

Πάντως, ευθύνες έχουν και οι μέτοχοι μειοψηφίας. Αν αυτοί πήγαιναν στις γενικές συνελεύσεις των εταιρειών και μαζικά έθεταν το θέμα της ΕΔ, τότε και οι βασικοί μέτοχοι θα είχαν υποχρεωθεί να προσαρμοστούν» κατέληξε ο κ. Εγγλέζος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v