Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

NBG Securities: Πώς θα παίξετε στο ΧΑ το στοίχημα της συμφωνίας

Τις πιθανές επιπτώσεις στις ελληνικές εισηγμένες από ένα deal Ελλάδας-Πιστωτών παρουσιάζει η NBG Securities. Τα "μοτίβα" των επενδυτών και πότε βλέπει ανάκαμψη της οικονομίας. Ποιες μετοχές προτιμά.

NBG Securities: Πώς θα παίξετε στο ΧΑ το στοίχημα της συμφωνίας

Η ελληνική κυβέρνηση έχει επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις της με τους θεσμούς προκειμένου να ολοκληρωθεί μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία μέχρι τα τέλη Μαΐου/αρχές Ιουνίου, αναφέρει σε έκθεσή της η NBG Securities. Θα υπάρξει συμβιβασμός για τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2015 (χαμηλότερα του 3% του ΑΕΠ που ζητούσαν οι πιστωτές πρωτύτερα), σε αντάλλαγμα για πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό και εργασιακά καθώς και εκτέλεση ώριμων projects ιδιωτικοποιήσεων κατά τη διάρκεια του 2015.

Το Eurogroup στις 11 Μαϊου του 2015 θα μπορούσε να αναγνωρίσει αυτήν την πρόοδο και πιθανότατα να πυροδοτήσει μια σειρά ενεργειών για την άμβλυνση των πιέσεων στην ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας. Η ΕΕ βλέπει οριακή πραγματική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2015 (+0,5%) στις εαρινές της προβλέψεις, με την εγχώρια ζήτηση να υποχωρεί σε ετήσια βάση. Πρόκειται για αλλαγή επί τα χείρω (έναντι των προηγούμενων προβλέψεων) λόγω των πιέσεων στην ρευστότητα της οικονομίας τους τελευταίους έξι μήνες. το Ευρώ και το πετρέλαιο παραμένουν σε υποστηρικτικά επίπεδα για τον τουρισμό και το κόστος εισαγωγών γιατον ελληνικό βιομηχανικό κλάδο.

Η πιθανή επίπτωση των γεγονότων βραχυπρόθεσμα

Σύμφωνα με την NBG Securities, τα εταιρικά κέρδη για τις εταιρείες με εγχώρια έκθεση (τράπεζες, κατασκευές και λιανικό εμπόριο) θα είναι πολύ αδύναμα το 2015. Θα υπάρξουν αρνητικές ενδείξεις το α' τρίμηνο του 2015 (η περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων μόλις ξεκίνησε) όμως θα επιβεβαιωθούν το β' τρίμηνο. Τα ισχυρά επιχειρηματικά μοντέλα (ΟΤΕ, Grivalia, Jumbo) θα επηρεαστούν λιγότερο από το πιο δυσμενές εξωτερικό κλίμα. Όσοι βγάζουν κέρδος σε δολάρια και οι επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό (Frigoglass, FF Group, Motor Oil, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος, Aegean Airlines και Σαράντης) θα εμφανίζουν τις καλύτερες επιδόσεις το 2015 σε επίπεδο κερδοφορίας.

Μακροπρόθεσμα, στα χαρτιά θα έρθει και πάλι το εσωτερικό μέτωπο

Οι μετοχές του εγχώριου λιανεμπορίου (και οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας) θα μπορούσαν να επωφεληθούν της εφαρμογής ενός (χαμηλότερου) εναρμονισμένου ΦΠΑ. Ο τραπεζικός τομέας σύντομα θα γίνει ένα play μόχλευσης για μια οικονομική ανάκαμψη από το 2016. Πρέπει α) ο ELA να αρχίσει να μειώνεται, πιθανότατα από το γ' τρίμηνο του 2015 και β)να υπάρξει στον κλάδο μεγαλύτερη αποδοτικότητα κόστους. Οι τράπεζες διαπραγματεύονται (κατά μέσο όρο) περίπου το 50% των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων του 2014 όμως οι τάσεις επιδεινώθηκαν γρήγορα κατά τη διάρκεια του α' εξαμήνου του 2015.

Πώς να «παίξετε»

Η NBG Securities θεωρεί πως η επιβεβαίωση μιας συμφωνίας θα οδηγήσει σε ράλι της αγοράς ομολόγων. Στην αγορά μετοχών, το διεθνές μοτίβο θα είναι η «αγαπημένη» επιλογή βραχυπρόθεσμα από τους μακροπρόθεσμους επενδυτές. Όπως αναφέρει, θα εμμείνει στα ονόματα αυτά για ακόμα 1-2 μήνες. Τα αδύναμα αποτελέσματα θα έχουν προεξοφληθεί μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού. Από εκεί και πέρα, το ελληνικό θέμα θα είναι το «αγαπημένο» της αγοράς. Η NBG σημειώνει πως θα αγόραζε Grivalia, Jumbo, Φουρλή, Ελλάκτωρ και ΔΕΗ.

Για την Τράπεζα Πειραιώς σημειώνει πως είναι η φθηνότερη από τις 4 συστημικές τράπεζες σε επίπεδο P/TE. Αναφέρει επίσης πως τέσσερις μετοχές εκτός χρηματοπιστωτικού τομέα, τις οποίες παρακολουθεί, είναι σήμερα φθηνότερες σε σχέση με τον Μάιο του 2012 (ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα και ΕΛΠΕ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v