Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι θα «κοστίσει» στο ΧΑ η υποβάθμιση FTSE

Capital controls και χαμηλή κεφαλαιοποίηση έφεραν την αγορά δεκατέσσερα χρόνια πίσω. Αναδιαρθρώσεις κεφαλαίων, μεταφορές χαρτοφυλακίων και αποχωρήσεις επενδυτών προαναγγέλλει στέλεχος της EK. Αρση περιορισμών και ανακεφαλαιοποίηση, «κλειδί» για «καλύτερο αύριο». Τι δηλώνει στο Euro2day.gr ο Κ. Μποτόπουλος.

Τι θα «κοστίσει» στο ΧΑ η υποβάθμιση FTSE

Δεκατέσσερα χρόνια πίσω γύρισε το Ελληνικό Χρηματιστήριο, μετά την υποβάθμισή του από τον οίκο FTSE σε «advanced emerging market» από ανεπτυγμένη (developed) αγορά που ήταν από το 2001 έως σήμερα.

Με καθυστέρηση περίπου μισής ώρας από την προαναγγελθείσα, ο οίκος FTSE ανακοίνωσε πως υποβαθμίζει την εγχώρια αγορά σε προηγμένη αναπτυσσόμενη (advanced emerging), αναφέρει πως η νέα κατάταξη θα ισχύσει από τον Μάρτιο του 2016 και σημειώνει ως κύρια αιτία για την απόφαση την ύπαρξη των capital controls και το κλείσιμο της αγοράς, που «δεν συνδέονται με μια σταθερά ανεπτυγμένη αγορά».

Ωστόσο η σημερινή κεφαλαιοποίηση της αγοράς αποτέλεσε, σύμφωνα και με εκπροσώπους του Χρηματιστηρίου και της ΕK, το κύριο ζήτημα που προβλημάτισε τους εκπροσώπους του διεθνούς οίκου.

Δύο τάσεις επικράτησαν στη χθεσινή κρίσιμη συνάντηση στελεχών του ΧΑ και του FTSE: Από τη μία πλευρά, έγινε αποδεκτό πως το επίπεδο υπηρεσιών που παρέχει η εγχώρια αγορά είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένο και από την άλλη, υπήρξαν ενστάσεις για το κατά πόσο οι δυνάμει πελάτες του οίκου θα μπορούν, με βάση τα σημερινά επίπεδα κεφαλαιοποίησης του ΧΑ, να επενδύουν στην Ελλάδα.

Οι ερωτήσεις των στελεχών του διεθνούς οίκου περί συνέχισης ή μη των capital controls και για την επίδρασή τους στην ομαλή λειτουργία της αγοράς ήταν, όπως αποδείχθηκε, προοίμιο της απόφασης του FTSE για υποβάθμιση του ΧΑ, μετά από αρκετά χρόνια στη διάρκεια των οποίων το δύσκολο αυτό στοίχημα κέρδιζε συνεχώς η ελληνική πλευρά.

Στην ανακοίνωση του διεθνούς οίκου αναφέρεται πως επισήμως η υποβάθμιση θα ισχύσει από τον Μάρτιο του 2016, στοιχείο που καθόλου δεν καθησυχάζει την επενδυτική κοινότητα.

«Μετά από αυτή την εξέλιξη, οι επόμενοι μήνες θα χαρακτηριστούν και από αναδιαρθρώσεις κεφαλαίων, μεταφορές χαρτοφυλακίων και αποχωρήσεις επενδυτών. Σίγουρα θα εισέλθουν στην αγορά νέα κεφάλαια, προερχόμενα από funds που επιλέγουν αναπτυσσόμενες αγορές, ωστόσο η φυγή μεγάλων επενδυτών επίσης θα γίνει αισθητή», δηλώνει στο Euro2day.gr στέλεχος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Η επόμενη κρίσιμη αξιολόγηση του διεθνούς οίκου είναι αυτή του ερχόμενου Μαρτίου (2016), η οποία θα αποτελέσει και προπομπό για την επίσημη του Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους. Εως τότε, είναι βέβαιο ότι η εγχώρια αγορά θα έχει δοκιμάσει τις αντοχές της και θα επιδιώκει την εξασφάλιση ισορροπίας όσον αφορά στο ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον», συμπληρώνει.

Η παραμονή των capital controls και η για περίπου ένα μήνα χρηματιστηριακή «αργία» προβλημάτισαν ιδιαιτέρως τους ξένους διαχειριστές. Αυτά, σε συνδυασμό με τα σαφώς χαμηλά επίπεδα στα οποία έχει περιέλθει η κεφαλαιοποίηση και ο ημερήσιος τζίρος του ΧΑ αποτέλεσαν τα «αγκάθια» με τα οποία ταξίδεψαν στο Λονδίνο οι εκπρόσωποι του ΧΑ και της ΕΚ.

Οι ίδιοι εμφανίζονται πλέον ιδιαίτερα προβληματισμένοι και επισημαίνουν πως εάν δεν υπάρξει άμεση -οριστική ή έστω σταδιακή- άρση όλων των περιορισμών που σήμερα ισχύουν στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, εάν δεν προκύψει σαφές εκλογικό αποτέλεσμα και εάν δεν εξασφαλιστεί η καλή πορεία κρίσιμων διαδικασιών όπως αυτή της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η επαναφορά της εγχώριας αγορά στην κατηγορία των «ανεπτυγμένων» θα απομακρύνεται χρονικά.

Το Χ.Α. εισήλθε στη «λίστα αξιολόγησης» του οίκου FTSE τον Μάιο του 1998 ως προηγμένη αναπτυσσόμενη αγορά (advanced emerging), ενώ από το 2001 περιλαμβάνεται στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών. Βρισκόταν δε σε watch list από το 2004.

Μποτόπουλος: «Κρύβει» ευκαιρίες η υποβάθμιση του ΧΑ

«Η προσωρινή υποβάθμιση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου -στην πραγματικότητα της ελληνικής αγοράς- στην κατηγορία των «προηγμένων αναδυόμενων αγορών» καθρεφτίζει όπως και ο ίδιος ο οίκος FTSE εξηγεί τις πρόσφατες εξελίξεις της ελληνικής οικονομίας, παρά αλλαγές ή υστερήσεις στη λειτουργία του χρηματιστηρίου καθεαυτού», δηλώνει στο Euro2day.gr ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κώστας Μποτόπουλος.

Οπως αναφέρει ο επικεφαλής της Κεφαλαιαγοράς, «οι συνεχείς διακυμάνσεις λόγω των πολιτικών εξελίξεων, η διατήρηση της αβεβαιότητας, οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και ιδίως η επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων συνέβαλαν καθοριστικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Από την άλλη πλευρά, πρέπει να ειπωθεί ότι όπως έδειξε και η εμπειρία με τον δείκτη MSCI, σε επίπεδο προσέλκυσης επενδυτών, η συμμετοχή στον δείκτη των αναδυόμενων αγορών δίνει ευκαιρίες, δυνατότητες και ανοίγει νέες αγορές.

Οι πρόσφατες συναντήσεις όλων των παραγόντων της ελληνικής αγοράς στο Λονδίνο έδειξαν καθαρά ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα παραμένει υπαρκτό και ζωηρό».

«Εφόσον σταθεροποιηθεί η πολιτική κατάσταση, αρθούν οι σημερινοί περιορισμοί, επιβεβαιωθεί έμπρακτα ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός, συνεχιστούν και ενταθούν οι δομικές αλλαγές, τίποτα δεν θα εμποδίζει την επιστροφή στην κατηγορία στην οποία το Ελληνικό Χρηματιστήριο, από πλευράς υποδομών, επαγγελματισμού και ρυθμιστικού πλαισίου, δικαιωματικά ανήκει», καταλήγει ο κ. Μποτόπουλος.

Βρείτε λύσεις

Βιώσιμη λειτουργική κυβέρνηση, υλοποίηση των όρων της συμφωνίας (της τρίτης δανειακής σύμβασης) που έχει υπογραφεί με τους δανειστές και έργα, είναι το τρίπτυχο που αναφέρουν όλοι ανεξαιρέτως οι ξένοι. Αυτό το κλίμα μάς μεταφέρει από το Λονδίνο ο Τάκης Κανελλόπουλος (Διευθυντής Επενδυτικών Σχέσεων του ομίλου Τιτάν) καθώς όλες ανεξαιρέτως οι αιτιάσεις των ξένων διαχειριστών εστίαζαν στην επόμενη ημέρα, στο αν δηλαδή θα σχηματιστεί κυβέρνηση που θα μπορέσει να κινηθεί σε ευρωπαϊκή τροχιά.

Εύλογα ένας ελληνικός όμιλος, όπως ο ΤΙΤΑΝ, με εξωστρεφή παρουσία, επηρεάζεται από τον «κίνδυνο χώρας» επωφελούμενος (ή επιβαρυνόμενος ) ανάλογα από την προοπτική/outlook που βλέπουν οι ξένοι παίκτες.

Ομολογουμένως προβληματισμένοι οι ξένοι και στις δύο ημέρες του Roadshow, σημείωνε ο Πέτρος Τζαννετάκης (Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Motor Oil), ο οποίος είχε συναντήσεις με εκπροσώπους 13 funds την Πέμπτη και άλλων 10 την Παρασκευή. Οι ερωτήσεις εκτός από τον όμιλο, τις προοπτικές του κλάδου, επέμεναν στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, στις εκτιμήσεις για τις μετεκλογικές εξελίξεις, με μόνιμη επωδό πως εάν η χώρα βρει βηματισμό και η ελληνική αγορά θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ενδιαφέρον στοίχημα για το 2016.

Το θέμα της αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων αναμφίβολα είναι το καταρχήν ζητούμενο βραχυπρόθεσμα -οπότε πιθανόν να υπάρξουν πιέσεις σε blue chips-, ωστόσο η νέα κατάταξη θα ισχύσει από τον Μάρτιο του 2016, οπότε υπάρχει χρόνος να κερδηθεί (ή να χαθεί), ενώ τα περισσότερα ξένα funds έχουν επιμέρους χαρτοφυλάκια που επενδύουν στις περισσότερες κατηγορίες αγορών.

Το πρόβλημα της πιθανής αποχώρησης επενδυτικών κεφαλαίων από το ΧΑ δεν περιορίζεται μόνο στο χρηματιστήριο, σημειώνει επικεφαλής εισηγμένης, καθώς τους τελευταίους μήνες εμφανής είναι ο προβληματισμός ακόμη και της αποχώρησης εισηγμένων από το χρηματιστήριο, της μεταφοράς της έδρας τους ή της παράλληλης διαπραγμάτευσης.

Συνεπώς η λύση θα είναι συνολικότερη και δεν θα περιορίζεται σε επενδυτικά κεφάλαια. Η σταδιακή αποκατάσταση της λειτουργίας στην κίνηση των κεφαλαίων, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, είναι ζητήματα που θα επηρεάσουν ανάλογα (και) το ΧΑ. Κεφάλαια μπορεί να εξέλθουν ακόμη και εάν δεν μας υποβάθμιζε ο FTSE, συμπλήρωνε ο ίδιος, εάν κάτι δεν πήγαινε καλά στις επαφές της νέας κυβέρνησης με τους δανειστές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v