Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανοδικό momentum με πολλούς άγνωστους «Χ»

Ποιοι παράγοντες θα καθορίσουν την πορεία του Γενικού Δείκτη βραχυπρόθεσμα. Το σενάριο της βίαιης αποκόμισης κερδών. H εικόνα στις τράπεζες και η διάχυση της ανόδου και σε άλλες μετοχές-«σηματωρούς». Οι πρωταθλητές των αποδόσεων στον FT 25.

ΧΑ: Ανοδικό momentum με πολλούς άγνωστους «Χ»

Συνεχίζεται δυναμικά η προεξόφληση θετικών σεναρίων για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, με τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου να ξεπερνούν σε απόδοση το 80% από το χαμηλό στις 2/10 και του βασικού δείκτη της αγοράς να προσεγγίζουν το 13,5%.

Το ΧΑ, έχει αποκτήσει ανοδικό momentum μετά τη διάσπαση των αντιστάσεων πέριξ των 700 - 710 μονάδων, ωστόσο οι επενδυτές εξακολουθούν να είναι αρκετά επιφυλακτικοί για το αν πρόκειται για άλλη μια... «παγίδα» για τους ταύρους. Τις προηγούμενες φορές που έγινε κάτι ανάλογο η ίδια η αγορά αμφισβήτησε τη μεσοπρόθεσμή της πορεία.

Η «αδιόρθωτη» κίνηση των τιμών του Γενικού Δείκτη προς τις 730 μονάδες (μόνο ενδοσυνεδριακά), με μέτριες αξίες συναλλαγών και εν΄ όψει των αποτελεσμάτων του AQR και του stress test για τις τράπεζες, είναι εύλογο να δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για πόσο θα συνεχιστεί η ανοδική την πορεία των μετοχών στο ταμπλό του Χ.Α.

Με τους άγνωστους «Χ» στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης και της αξιολόγησης να είναι αρκετοί, οπότε οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη θα αποτελέσει ευκαιρία για βίαιη αποκομιδή κερδών.

Το δεύτερο συνεχόμενο κλείσιμο στα υψηλά ημέρας για το Γενικό Δείκτη, μετά το αρνητικό άνοιγμα, με εκτόξευση στις τραπεζικές αξίες, κρίνοντας και από τις δύο προηγούμενες διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης, μπορεί να αποτελεί είτε προσπάθεια ωραιοποίησης των τιμών ή πραγματικό αγοραστικό ενδιαφέρον για τις ελληνικές αξίες.

Οι διακυμάνσεις στις τιμές των τραπεζικών τίτλων, που αποτελούν λογικά το μεγάλο στοίχημα των ημερών, εμφανίζονται αυξημένες με σαφείς ωστόσο επιμέρους διαφοροποιήσεις.

Η τιμή της ΕΤΕ έκλεισε στο χθεσινό auction στο υψηλό ημέρας αλλά και στο υψηλότερο επίπεδο μετά το πρώτο limit down στις 3 Αυγούστου, όπου η μετοχή είχε κλείσει στα 0,84 ευρώ. Από τις 4/8, η τιμή βρέθηκε για δύο συνεδριάσεις στα 0,35 ευρώ, πρώτη φορά στις 24/8 και η έτερη στις 2/10, και έκτοτε με συνεχή άνοδο σημειώνει άνοδο 120% από το χαμηλό της.

Για την Alpha Bank στις τελευταίες οκτώ συνεδριάσεις, η τιμή έχει παραμένει στο εύρος 0,125 - 0,158 ευρώ, έχοντας διατηρήσει μια πιο ήπια συμπεριφορά στο ταμπλό του Χ.Α.

Για την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία εμφανίζει μεγαλύτερο volatility, η κίνηση της δεν έχει ωστόσο ξεπεράσει τα 0,12 ευρώ που αποτελεί «ταβάνι» για την ώρα και το εύρος διαμορφώνεται από τα 0,086 – 0,108 ευρώ. Τέλος για την Eurobank, το εύρος διατηρείται από τα 0,028 - 0,037 ευρώ.

Εκτός όμως από τον τραπεζικό κλάδο, με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές στις τελευταίες δέκα περίπου συνεδριάσεις, και κίνηση προς τα υψηλά τους εμφανίζουν και άλλες δεικτοβαρείς τίτλοι όπως ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Coca Cola HBC, Terna Energy με ενδιαφέρον στοιχείο το ότι πρόκειται για καθαρές συναλλαγές χωρίς πακέτα-προσυμφωνημένες πράξεις.

Ενδεικτικά, η τιμή του ΟΤΕ διέσπασε ανοδικά τα 9 ευρώ, γεγονός που είχε να σημειωθεί από το Μάρτιο, ενώ η ιδιαίτερα δεικτοβαρής Coca Cola HBC απέχει 3% από το υψηλό δωδεκαμήνου της στα 22,35 ευρώ.

Τέλος, σε εβδομαδιαίο επίπεδο, πλην των Eurobank, ΕΤΕ και της Πειραιώς που αποδίδουν 48% και 12% και 23,5%, και η ΓΕΚ Τέρνα, η Folli Follie Group και ο Ελλάκτωρας σημειώνουν διψήφιες αποδόσεις.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v