Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρση πλαφόν επιτοκίου στα ομολογιακά ζητά η αγορά

Ισχυρό αντικίνητρο χαρακτηρίζεται από την αγορά το ανώτατο ύψος του επιτοκίου για ομόλογα που εκδίδουν εγχώριες εταιρίες. Πώς ξεπερνούν τον σκόπελο οι ελληνικές επιχειρήσεις. Τι σχεδιάζουν Χρηματιστήριο, Τράπεζα της Ελλάδος και Κεφαλαιαγορά.

Αρση πλαφόν επιτοκίου στα ομολογιακά ζητά η αγορά

Θέμα ημερών είναι η υποβολή στο Υπουργείο Οικονομικών κοινής πρότασης -της ΤτΕ, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Χρηματιστηρίου- σχετικά με την εξαίρεση των ομολογιακών δανείων από τον περιορισμό που σήμερα υπάρχει όσον αφορά στον προσδιορισμό του επιτοκίου τους.

Πριν από περίπου ένα χρόνο, εταιρεία που βρέθηκε κυριολεκτικά στο κατώφλι της EN.AΣΤ.ΕΠ, προέβη σε άτακτη υποχώρηση, όταν οι νομικοί της σύμβουλοι συνειδητοποίησαν πως δεν είχε τη δυνατότητα να ορίσει το επιτόκιο της... αρεσκείας της στο υπό έκδοση εταιρικό ομόλογό της. Μεγάλη ιδιωτική χρηματιστηριακή εταιρεία είχε αναλάβει τότε τον ρόλο συμβούλου για την εν λόγω έκδοση, η οποία απεσύρθη ενώ όλα ήταν έτοιμα.

Έκτοτε, ανάλογες προσπάθειες έπεσαν στο κενό, δεδομένου ότι ο περιορισμός του επιτοκίου που βάσει της σημερινής νομοθεσίας δύνανται να θέσουν οι ενδιαφερόμενες εταιρείες έρχεται σε άμεση σύγκρουση με το σκεπτικό της έκδοσης εταιρικών ομολόγων: ελκυστικό επιτόκιο και επίτευξη εναλλακτικής χρηματοδότησης για εξωστρεφείς εταιρείες.

Για ένα ισχυρό αντικίνητρο όσον αφορά στην προσέλκυση επενδυτών κάνουν λόγο επιχειρηματίες και εκπρόσωποι της αγοράς, σημειώνοντας πως η ισχύς του δικαιοπρακτικού δανείου στις περιπτώσεις έκδοσης εταιρικών ομολόγων «απαγορεύει» στην ουσία την επίτευξη ικανοποιητικού επιτοκίου στη συμφωνία μεταξύ της εκδότριας εταιρείας και των ομολογιούχων. Το ύψος του δικαιοπρακτικού επιτοκίου ανέρχεται σήμερα σε 5,2%, όπως ορίζει η Τράπεζα της Ελλάδος και προφανώς δεν χαρακτηρίζεται ελκυστικό για υποψήφιους επενδυτές. Οι εταιρείες δεν μπορούν σήμερα να ορίσουν ανώτερο επιτόκιο καθώς οποιαδήποτε υψηλότερη απόδοση θεωρείται τοκογλυφική.

Η προταθείσα νομοθετική ρύθμιση κάνει λόγο για πλήρη εξαίρεση από τον περιορισμό του δικαιοπρακτικού δανείου των ομολογιακών δανείων που εκδίδονται από ελληνικές επιχειρήσεις, δεδομένου ότι, ειδικά στις περιπτώσεις των προς εισαγωγή σε χρηματιστηριακή αγορά ομολόγων, α) η μεν εκδότρια επιχείρηση διέπεται από αρχές διακυβέρνησης που δύνανται να διασφαλίσουν τα συμφέροντά της ως δανειζόμενης και β) το επιτόκιο διαμορφώνεται τελικά από τους φορείς της αγοράς, υπό καθεστώς πλήρους διαφάνειας και υγιούς ανταγωνισμού.

«Η διατήρηση του πλαισίου αυτού δημιουργεί σημαντικό μειονέκτημα κυρίως στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες επειδή δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν τη δυνατότητα χρηματοδότησης μέσω ελληνικού ομολογιακού δανείου, προσφεύγουν στις διεθνείς αγορές, με έκδοση ομολογιακών δανείων διεπόμενων από αλλοδαπό δίκαιο, τα οποία δεν υπόκεινται σε αντίστοιχους περιορισμούς επιτοκίου», σημειώνουν εκπρόσωποι της κεφαλαιαγοράς, προσθέτοντας πως είναι επιβεβλημένη η δημιουργία ενός πλαισίου που όχι απλώς θα διευκολύνει αλλά θα «προτρέπει» τις επιχειρήσεις να στρέφονται σε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης.

Από το σύνολο των 22 ομολόγων που απαρτίζουν τη σύνθεση του δείκτη «Ελληνικών Εταιρικών Ομολόγων», τα 14 είχαν θετικές αποδόσεις το 2015.

Η σχεδόν επιτακτική ανάγκη δημιουργίας μίας εσωτερικής αγοράς ομολόγων -σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο-, δεδομένης και της περιορισμένης πλέον δυνατότητας χρηματοδότησης επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα, ήταν ένα από τα κύρια σημεία στα οποία εστίασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης, αναλαμβάνοντας τα νέα του καθήκοντα και φαίνεται πως οι προθέσεις θα λάβουν επιτέλους σάρκα και οστά.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v