Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

BofA - ML: Στα 290 εκατ. δολ. οι εισροές λόγω FTSE

Οι συνολικές αλλαγές για όλες τις αγορές προσδιορίζονται στα 4,2 δισ. δολ., με 81 προσθήκες και 53 διαγραφές μετοχών, ενώ για την Ελλάδα υπολογίζονται στα 288,9 εκατ. δολ., ποσό που ξεπερνάει την προγενέστερη ανώτερη εκτίμηση των 250 εκατ. ευρώ.

BofA - ML: Στα 290 εκατ. δολ. οι εισροές λόγω FTSE

Οι αναδιαρθρώσεις των δεικτών του οίκου FTSE θα έχουν ως συνέπεια η εγχώρια αγορά μετοχών να έχει τις δεύτερες υψηλότερες εισροές μετά το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Bank of America - Merrill Lynch για το rebalancing των δεικτών του FTSE. Οι συνολικές αλλαγές για όλες τις αγορές προσδιορίζονται στα 4,2 δισ. δολάρια, με 81 προσθήκες και 53 διαγραφές μετοχών.

Για την Ελλάδα, οι εισροές που υπολογίζει η Bank of America - Merrill Lynch ανέρχονται στα 288,9 εκατ. δολάρια, πόσο που ξεπερνάει την προγενέστερη ανώτερη εκτίμηση των 250 εκατ. ευρώ.

Η Bank of America - Merrill Lynch εκτιμάει ότι οι ελληνικές συμμετοχές στον δείκτη των αναδυόμενων αγορών θα αυξηθούν από πέντε (5) που είναι ήδη σε έντεκα (11). Πλην των Alpha Bank, Εθνικής Τράπεζας, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Τράπεζας Πειραιώς που συμμετείχαν ήδη στον δείκτη των ανεπτυγμένων αγορών, οι έξι νέες προσθήκες θα είναι: Eurobank, Jumbo, Τιτάν, F.F. Group, Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil.

Βάσει των εκτιμήσεων της BofA - ML, Eurobank, Alpha Bank και Jumbo θα εμφανίσουν τις υψηλότερες εισροές της τάξεως των 41 εκατ. δολαρίων. Ακολουθούν ΟΤΕ και Τιτάν με 33 εκατ. δολάρια και 28 εκατ. δολάρια, ΟΠΑΠ με 24 εκατ. δολάρια, Εθνική Τράπεζα με 21 εκατ. δολάρια, F.F. Group και Motor Oil με 19 εκατ. δολάρια, Τράπεζα Πειραιώς με 14 εκατ. δολάρια και, τέλος, τα Ελληνικά Πετρέλαια με 9 εκατ. δολάρια.

Το σημαντικότερο στοιχείο ωστόσο δεν είναι οι εισροές αλλά η σύγκρισή τους με τις μέσες ημερήσιες συναλλαγές των έντεκα αυτών μετοχών. Συγκριτικά λοιπόν με τη μέση συναλλακτική δραστηριότητα, οι πιθανές εισροές εμφανίζονται ιδιαίτερα υψηλές στις μετοχές των Τιτάν, F.F. Group και Motor Oil, όπου ο δείκτης πιθανές εισροές προς τις μέσες ημερήσιες συναλλαγές (Average Daily Volume - ADV) ξεπερνά τις 20 φορές.

Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερα υψηλή είναι η σχέση εκτιμώμενων εισροών και ημερήσιων συναλλαγών στις περιπτώσεις των Ελληνικών Πετρελαίων και Jumbo, με δείκτες της τάξεως των 11,4 και των 9 φορών αντίστοιχα.

Για τις ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, που επηρεάζονται θετικά από την αύξηση της στάθμισης της χώρας στον δείκτη των αναδυόμενων, επίσης η σχέση μεταξύ εκτιμώμενων εισροών και ημερήσιας συναλλακτικής δραστηριότητας είναι υψηλή, με 4,4 φορές.

Τέλος, για τις Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς, οι οποίες επίσης διατηρούν τις θέσεις τους, οι αναμενόμενες εισροές σε σχέση με τις ημερήσιες συναλλαγές είναι σε πιο φυσιολογικά πλαίσια της τάξεως της 1,6 και της 1,9 φοράς.

Με αφορμή τις αλλαγές του οίκου FTSE, κρίσιμος παράγοντας για την πορεία των εμπλεκόμενων μετοχών θα είναι ο ρόλος των διαμεσολαβητών funds που μαζεύουν άτυπα τις μετοχές για λογαριασμό των passive funds και παράλληλα δεν είναι εφικτό να προσδιοριστεί ποσοτικά τι front running έχει γίνει από αυτά τα funds.

Τέλος, οι αλλαγές στους δείκτες έχουν ως ημερομηνία την Παρασκευή 18 Μαρτίου, που αποτελεί και triple witch, δηλαδή ημερομηνία λήξης παραγώγων δεικτών και μετοχών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v