Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σ. Λαζαρίδης: Πώς θα επενδύσουν οι Κινέζοι στο ΧΑ

Σε ποιο σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις του ΧΑ με το χρηματιστήριο του Σενζέν. Μέσα στον Ιούνιο η Επ. Κεφαλαιαγοράς στην Κίνα για συμφωνία. Αυξημένα 60% τα ραντεβού των εισηγμένων στο Road Show της Νέας Υόρκης.

Σ. Λαζαρίδης: Πώς θα επενδύσουν οι Κινέζοι στο ΧΑ

Στις κινήσεις που δρομολογούν τα στελέχη της εγχώριας κεφαλαιαγοράς, προκειμένου η «χρυσή βίζα» των αλλοδαπών να μπορεί να αποκτηθεί και μέσα από αγορές ελληνικών επενδυτικών προϊόντων, αναφέρθηκε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ Σωκράτης Λαζαρίδης, στ0 πλαίσι0 της παρουσίασης της εισηγμένης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Μέχρι σήμερα, οι αλλοδαποί μπορούν να αποκτήσουν την ελληνική «χρυσή βίζα» (και ουσιαστικά την πρόσβαση στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης) μόνο μέσα από την αγορά ακινήτων αξίας άνω των 250.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Λαζαρίδη, έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις (για τις οποίες μάλιστα υπάρχει αισιοδοξία ότι θα ολοκληρωθούν θετικά), έτσι ώστε οι Κινέζοι να μπορούν να αποκτήσουν τη «χρυσή βίζα» και μέσα από την αγορά ελληνικών επενδυτικών προϊόντων.

Ειδικότερα, για τον σκοπό αυτό, η ΕΧAΕ διαπραγματεύεται με το χρηματιστήριο του Σενζέν τρόπους μέσω των οποίων οι Κινέζοι που επιθυμούν να αποκτήσουν ελληνική «χρυσή βίζα» θα μπορούν να το κάνουν μέσα από την αγορά ελληνικών ETFs από τη χώρα τους (θα διατίθεται από τοπικούς επενδυτικούς οίκους), ή μέσω άλλων εγχώριων θεσμικών επενδυτικών εργαλείων (π.χ. αμοιβαία κεφάλαια).

Μια τέτοια εξέλιξη βέβαια, σύμφωνα με τον κ. Λαζαρίδη, προαπαιτεί και την ύπαρξη ενός συμφώνου συνεργασίας μεταξύ των Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς των δύο χωρών και για τον σκοπό αυτό, κλιμάκιο της ελληνικής ΕΚ θα ταξιδέψει μέσα στον Ιούνιο στην Κίνα.

Κύκλοι της ελληνικής επενδυτικής αγοράς θεωρούν ως πολύ θετικό το ενδεχόμενο μιας τέτοιας συμφωνίας, ωστόσο δεν παραγνωρίζουν δύο σημαντικές δυσκολίες:

Πρώτον, το γεγονός ότι η Κίνα δεν θα προχωρήσει σε μια τέτοια συμφωνία μόνο με το ΧΑ, αλλά και με άλλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Άρα, θα υπάρξει αναπόφευκτα ανταγωνισμός και

δεύτερον, στην Κίνα υπάρχει ποσόστωση (quota) στο ύψος των επενδύσεων στο εξωτερικό και όπως φαίνεται, η συγκεκριμένη ποσόστωση πολύ πιθανόν να περιοριστεί. Οπότε, από ελληνικής πλευράς, τίθεται και ζήτημα ταχύτητας ως προς το κλείσιμο της συμφωνίας.

Επίσης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Σωκράτης Λαζαρίδης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:

• Την αποφασιστικότητα που υπάρχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να απομοχλευθεί το τραπεζικό σύστημα και οι μικρομεσαίες να χρηματοδοτηθούν περισσότερο από τις κεφαλαιαγορές.

• Κατά 60% αυξημένες σε σύγκριση με πέρυσι είναι οι συναντήσεις που έχουν προγραμματίσει οι εισηγμένες εταιρείες του ΧΑ στο πλαίσιο του επικείμενου Road Show στη Νέα Υόρκη (21-22 Ιουνίου).

• Θέματα αποχώρησης εισηγμένων εταιρειών υπάρχουν και στα χρηματιστήρια του εξωτερικού, συμπληρώνοντας πως «η ύπαρξη μετοχών με πολύ χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα στο ΧΑ δεν ωφελεί ούτε τους βασικούς ιδιοκτήτες των εταιρειών, ούτε και την ΕΧΑΕ. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ως ΧΑ τη λογική ξένων ενδιαφερόμενων εταιρειών που απλά και μόνο θέλουν από εμάς μια σφραγίδα ότι είναι εισηγμένες».

• Από το 2010 μέχρι σήμερα, ο Γενικός Δείκτης χωρίς τις τράπεζες έχει καταγράψει μέση ετήσια άνοδο τιμών 3% και κατά την τελευταία τριετία οι μη τραπεζικές μετοχές έχουν διευρύνει τη λειτουργική τους κερδοφορία κατά περισσότερο από 60%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v