Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες… ύποπτες για να σας «στείλουν ταμείο»

Παρά τις αυξημένες φέτος χρηματικές διανομές, πιθανολογείται πως και άλλες εισηγμένες θα στείλουν τους μετόχους στο ταμείο έως το τέλος του έτους μέσα από μερίσματα, προμερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου. Παραδείγματα «υπόπτων» ομίλων.

Εισηγμένες… ύποπτες για να σας «στείλουν ταμείο»

Οι υψηλότερες χρηματικές διανομές (μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου) στις οποίες έχουν προχωρήσει φέτος οι μη τραπεζικές εισηγμένες εταιρείες έχουν χαροποιήσει τους Έλληνες επενδυτές, καθώς η μέση σχετική ετήσια απόδοση υπολογίζεται γύρω ή και πιο πάνω από το 3% (πολλαπλάσια των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις).

Τα ποσά που έχουν ήδη διανεμηθεί, ή έστω που έχουν ανακοινωθεί πως θα μοιραστούν, όχι μόνο αποτελούν μερικό αντιστάθμισμα στη φετινή πτωτική πορεία του Γενικού Δείκτη, αλλά παράλληλα δίνουν τη δυνατότητα (ρευστότητα) για νέες αγορές μετοχών στα τρέχοντα -συνήθως χαμηλότερα- επίπεδα τιμών (επενδυτική τακτική του μουαγιέν).

Ωστόσο, θεωρείται πολύ πιθανόν πως μέχρι το τέλος της χρονιάς, θα υπάρξουν και κάποιες άλλες χρηματικές διανομές από εισηγμένες εταιρείες, οι οποίες δεν έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα.

Μια πρώτη πηγή μετρητών αναμένεται να είναι τα προμερίσματα έναντι των φετινών κερδών που θα καταγράψουν οι εισηγμένες.

Ήδη, ο ΑΔΜΗΕ έχει ανακοινώσει πως στις 24 Αυγούστου θα μοιράσει προμέρισμα 0,0316 ευρώ ανά μετοχή, ενώ παράλληλα στις αρχές Σεπτεμβρίου το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΒΕ Ενδυμάτων θα προτείνει στην τακτική γενική συνέλευση την επιστροφή κεφαλαίου  ύψους 0,25 ευρώ ανά μετοχή.

Υπάρχουν όμως και άλλες εισηγμένες εταιρείες που είναι «ύποπτες» (δεν έχουν υπάρξει σχετικές ανακοινώνεις, άρα μόνο πιθανολογήσεις μπορούν να γίνουν) για να πράξουν ενδεχομένως κάτι ανάλογο έως το τέλος του έτους.

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται:

* Τα δύο διυλιστήρια (Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαια) για διανομή προμερίσματος.

* Η εταιρεία Π. Πετρόπουλος που δραστηριοποιείται στον ευρύτερο χώρο των οχημάτων, (η διοίκησή της κατά τη φετινή τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διανομής προμερίσματος).

* Η διοίκηση της MLS απαντώντας σε σχετικό ερώτημα μετόχων της στα πλαίσια της τακτικής γενικής της συνέλευσης (Ιούνιος 2018) δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κάποιας επιστροφής κεφαλαίου έως το τέλος της χρονιάς.

* Οι εταιρείες που κλείνουν οικονομική χρήση κάθε 30η Ιουνίου. Από αυτές, η JUMBO έχει ήδη διανείμει προμέρισμα 0,1728 ευρώ ανά μετοχή (άρα αναμένεται να δώσει συμπληρωματικό ποσό), ενώ ο Μουσικός Οίκος Νάκα συνηθίζει κατά τα τελευταία χρόνια να προχωρά σε επιστροφές κεφαλαίου.

* Εταιρεία με ισχυρή ρευστότητα και υψηλή κερδοφορία η Quest Holdings επιλέγει κατά τα τελευταία χρόνια να προχωρεί σε επιστροφές κεφαλαίου κυρίως κατά τους τελευταίους μήνες κάθε χρονιάς. Είναι ενδεχόμενο να επαναλάβει κάτι τέτοιο και φέτος, καθώς ο  κ. Θεόδωρος Φέσσας (πρόεδρος της εισηγμένης) είχε αφήσει ανοιχτό ένα τέτοιο σενάριο στα πλαίσια της φετινής τακτικής γενικής συνέλευσης του Ιουνίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v