Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρία μέτωπα σε μία ημέρα για το Χρηματιστήριο

Το triple witching στα παράγωγα, η αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE και η Moody’s καθορίζουν βραχυπρόθεσμα το τοπίο. Πώς διαβάζονται τα μηνύματα από το Roadshow του Λονδίνου. Η στάση των ξένων και γιατί οι τράπεζες κρατούν το «κλειδί» των εξελίξεων.

Τρία μέτωπα σε μία ημέρα για το Χρηματιστήριο

Με την οικονομία να βρίσκεται ένα «κλικ» πριν τη νέα αναβάθμισή της από τον οίκο Moody’s, όπου κάποιοι εκτιμούν ότι θα είναι κατά δύο βαθμίδες αντί για μία που προεξοφλεί η αγορά, και την αγορά των ομολόγων να έχει ισορροπήσει το τελευταίο διάστημα, είναι φανερό ότι οι τιμές των τραπεζικών μετοχών βρίσκονται σε δικό τους, ξεχωριστό δρόμο.

Οι συνθήκες είναι εξαιρετικά περίπλοκες αφού πέραν των τραπεζικών πιέσεων και της Moody’s, στη συνεδρίαση αναμένεται να εισέλθει ο βασικός όγκος των πιθανών εισροών/εκροών από τις αναδιαρθρώσεις των δεικτών FTSE Russell. Η συνεδρίαση έχει έτσι και αλλιώς πολλές ιδιαιτερότητες αφού συμπίπτει με το triple witch στην αγορά των παραγώγων.

Η πορεία της αγοράς όλο το προηγούμενο διάστημα ωστόσο δεν συνάδει με αγορά που αναμένει εισροές, ενώ η αποσύνδεση ομολόγων και μετοχικής αγοράς επίσης είναι ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη. Αναφορικά με τις πιθανές εισροές/εκροές από την αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE Russell, η πλάστιγγα θεωρητικά γέρνει υπέρ των εισροών. Οι εκτιμήσεις ξένων επενδυτικών οίκων και εγχώριων αναλυτών κάνουν λόγο για εισροές που μπορεί να ξεπεράσουν τα 150 εκατ. ευρώ, ωστόσο το πραγματικό μέγεθος δεν μπορεί να υπολογιστεί.

Η προσδοκία αυτή βασίζεται στην απόφαση μεταφοράς της Πολωνίας στο φάσμα των ανεπτυγμένων αγορών, γεγονός που θα βοηθήσει σημαντικά τις εγχώριες αξίες αλλά και των άλλων μετοχικών αγορών της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που παρέμειναν στην κατηγορία advanced emerging. Τσεχία, Ουγγαρία και Τουρκία είναι οι ανταγωνίστριες αγορές για τις εισροές, με την Τουρκία λόγω της κρίσης της λίρας να υστερεί.

Η επιχειρηματολογία γι' αυτό στηρίζεται στο γεγονός ότι η Πολωνία ως ευρωπαϊκή χώρα συμμετείχε στον δείκτη FTSE Emerging Index με υψηλό ειδικό βάρος 1,5% και 31 μετοχές, έναντι, για παράδειγμα, 0,39% συμμετοχής της χώρα μας με 12 εταιρείες.

Η αναθεώρηση των δεικτών FTSE έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία τα funds που επενδύουν σε αναδυόμενες αγορές αποτελούν καθαρούς πωλητές στο Χ.Α, ενώ την ίδια στιγμή κυριαρχεί η επιφυλακτικότητα για την επόμενη ημέρα της οικονομίας. Ο εκλογικός κύκλος που έχει μπροστά της η χώρα, η αβεβαιότητα για το αν θα έλθει το αναπτυξιακό «μπουμ», μετά από μια βαθιά ύφεση και η παρεπόμενη ανησυχία για το πώς θα εξελιχθούν τόσο τα οργανικά μεγέθη τραπεζών, όσο και οι στόχοι μείωσης των NPEs αποτελούν βασικούς ανασχετικούς παράγοντες, οι οποίοι αποτυπώθηκαν και στο road show στο Λονδίνο.

Οι εκπρόσωποι των τραπεζών δέχθηκαν τη μεγαλύτερη πίεση, καθώς τόσο οι στόχοι για τη μείωση των NPEs όσο και η ανάκαμψη της οργανικής κερδοφορίας βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με την περαιτέρω αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία.

Αν και σε αυτά τα επίπεδα τιμών, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα του εξαμήνου, αρκετές μετοχές αξίζουν υψηλότερα επίπεδα αποτίμησης, το γενικότερο εγχώριο επενδυτικό κλίμα δεν ευνοεί τις τοποθετήσεις. Ειδικά αν συνεχιστεί το «λιώσιμο» των τραπεζικών χαρτιών, είναι θέμα χρόνου οι μη τραπεζικές αξίες να βρεθούν επίσης στο κάδρο των πωλητών αλλά και των margin calls.

Η τεχνική εικόνα

Πιο τεχνικά, η πρώτη αντίδραση στη χρηματιστηριακή μετά το χαμηλό των 676 μονάδων δεν έφτασε ούτε στις 700 μονάδες και οι τέσσερις συνεχείς ανοδικές συνεδριάσεις σχεδόν εξανεμίστηκαν στο πρώτο profit taking.

Στη χθεσινή συνεδρίαση, με την αμερικανική αγορά να σημειώνει νέα ιστορικά υψηλά από τον Ιανουάριο ενώ η εγχώρια σημειώνει πτώση 25% από τα υψηλά της, είναι προφανές ότι οι επενδυτές δεν πείθονται από το επενδυτικό στόρι που βλέπουν.

Οι αγοραστές πρέπει να διασπάσουν την περιοχή των 700 μονάδων αρχικά και να τη διατηρήσουν ως στήριξη σε όλα τα pullbacks. Η εικόνα βελτιώνεται αρκετά με κίνηση πάνω από τις 710-715 μονάδες. Στον αντίποδα, η στήριξη διατηρείται στις 666 μονάδες και παρακάτω στις 650 μονάδες σε εβδομαδιαίο επίπεδο. Οι πιθανότητες αυξάνονται για μια τεχνική αντίδραση, ωστόσο όσο η άνοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου διατηρείται και η κατάσταση στις αναδυόμενες αγορές βελτιώνεται. Χαρακτηριστικά, από τις αρχές του έτους οι δείκτες MSCI Greece και MSCI Emerging Markets χάνουν 25% και 11%, αντίστοιχα.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Για τον δείκτη των τραπεζών, έχοντας φτάσει μια ανάσα από τα επίπεδα των 550 μονάδων του Ιουλίου του 2016, η ανάγκη να βγουν άμυνες μεγιστοποιείται αφού οι παρακάτω στηρίξεις είναι στη ζώνη 525-545 μονάδες και παρακάτω στις 450 μονάδες. Η τροχιά για να αλλάξει σε ανοδική απαιτεί διάσπαση των 750 μονάδων, επίπεδα που είναι πάνω από 30% υψηλότερα από τα τρέχοντα.

Η Αlpha Βank διατηρεί ως στήριξη τη ζώνη των 1,15-1,18 ευρώ και παρακάτω είναι το 0,95 ευρώ, που αποτελεί ιστορικό χαμηλό της μετοχής. Το ζητούμενο είναι η επιστροφή πάνω από τη ζώνη των 1,37-1,40 ευρώ, τα οποία και να επιβεβαιώσει, αφού μέχρι στιγμής το 1,33 ευρώ αποτελεί «ταβάνι». Στο ανοδικό σκέλος, οι αντιστάσεις είναι πολλές, στο 1,50 ευρώ, στο 1,63 ευρώ και έπειτα στο 1,71 ευρώ. Σε θετική τροχιά, η μετοχή επιστρέφει πάνω από 1,65 ευρώ.

Στην ΕΤΕ, η καθοδική διάσπαση του επιπέδου των 2 ευρώ βρίσκει στήριξη μέχρι τώρα στο 1,65 ευρώ, ενώ μετά προβάλλει τη ζώνη των 1,50-1,56 ευρώ ως πολύ ισχυρή στήριξη.

Στη Eurobank, έχασε πάλι τη ζώνη του 0,66 ευρώ και η στήριξη στη μετοχή είναι η περιοχή του 0,60 ευρώ. Χαμηλότερα στη ζώνη των 0,53-0,55 ευρώ πολύ σημαντική στήριξη. Στον αντίποδα, οι αντιστάσεις οι ισχυρές τοποθετούνται πάνω από το 0,71 ευρώ.

Η Τράπεζα Πειραιώς επιβεβαίωσε τη στήριξη του 1,83 ευρώ. Παρακάτω το 1,74 ευρώ και έπειτα τα ιστορικά χαμηλά του 1,34 ευρώ. Κίνηση πάνω από τα 2,20-2,30 ευρώ αλλάζει την οπτική στη μετοχή.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Τέλος, για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η απώλεια της ζώνης των 1.820 μονάδων είναι εξαιρετικά αρνητικό γεγονός και η τελευταία ελπίδα των αγοραστών είναι οι 1.780 μονάδες πριν από τις 1.740-1.750 μονάδες. Το ιδανικό, η άμεση ανακατάληψή τους, διαφορετικά οι 1.715 μονάδες η στήριξη. Το κλίμα βελτιώνεται πάνω από τις 1.865 μονάδες.

Το διάγραμμα του δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v