Η δύσκολη εξίσωση του MSCI για το Χρηματιστήριο

Πόσο και πως επηρεάζεται το Χρηματιστήριο από την επικείμενη αναθεώρηση στους δείκτες MSCI. Ποιες μετοχές βλέπουν υποψήφιες για... αποχώρηση οι διεθνείς αναλυτές. Οι πιθανές εκροές στην εγχώρια αγορά λόγω του rebalancing.

Η δύσκολη εξίσωση του MSCI για το Χρηματιστήριο

Στην αρχή της εβδομάδας, άρκoυσαν τα σενάρια (κακά και… λιγότερο κακά) για πιθανή έξοδο τραπεζικών μετοχών από τον δείκτη MSCI για να προκύψει… υπεραντίδραση στο Χ.A. Αυτή η ευαισθησία της αγοράς είναι απολύτως λογική, καθώς ο δείκτης είναι από τα βασικά σημεία αναφοράς για τους διεθνείς επενδυτές και η σύνθεσή του επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις ροές κεφαλαίων στις συγκεκριμένες μετοχές. Έτσι, η 13η Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία θα ανακοινωθεί η νέα σύνθεση των δεικτών, είναι σημείο αναφοράς για την ελληνική αγορά. Το Euro2day.gr επιχειρεί να δώσει τώρα την πρώτη εικόνα που έχει σχηματιστεί.

Στις 13 Νοεμβρίου αναμένονται με τεράστιο ενδιαφέρον οι ανακοινώσεις της MSCI για την εγχώρια αγορά μετοχών. Αν το γεγονός έχει αφ’ εαυτού ιδιαίτερη σημασία, τώρα είναι πολλαπλάσια, καθώς αυτή τη φορά οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι και οι εξιδεικευμένες εταιρείες ανάλυσης θεωρούν αρκετά πιθανό να διαγραφούν τραπεζικές μετοχές από τον δείκτη MSCI Greece Standard και να μεταφερθούν στον μικρότερο δείκτη MSCI Greece Small Cap. Αν και εφόσον συμβεί αυτό, τότε ανακατατάξεις ή και πιθανές διαγραφές θα υπάρξουν και στον μικρότερο δείκτη της MSCI για την Ελλάδα.

Όπως σε κάθε rebalancing, υπάρχουν αντικρουόμενες εκτιμήσεις τόσο για τον αριθμό των διαγραφών, όσο και για τις πιθανές εισροές και εκροές κεφαλαίων, οι οποίες θα κρίνουν και το τελικό πρόσημο για την αγορά. Στο πιο πρόσφατο rebalancing του Σεπτεμβρίου, στο οποίο συνέπεσαν οι αναδιαρθρώσεις των δεικτών MSCI και FTSE/Russell, η εγχώρια αγορά είδε σημαντικές εισροές που ξεπέρασαν τα 150 εκατ. ευρώ.

Ο λόγος ήταν καθαρά εξωγενής, αφού η μεταφορά της Πολωνίας στον κύκλο των αναπτυγμένων αγορών στους δείκτες της MSCI, βοήθησε σημαντικά τις εγχώριες αξίες που παρέμειναν στην κατηγορία advanced emerging. Είναι ενδεικτικό ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου, η αγορά με τις συγκεκριμένες εισροές μπόρεσε να κινηθεί ως τις 710 μονάδες περίπου και έπειτα, όταν τα flows στέρεψαν, ο βασικός δείκτης κινήθηκε έως και 100 μονάδες χαμηλότερα.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, η Τράπεζα Πειραιώς φαίνεται να είναι υποψήφια για να εξέλθει από τον δείκτη MSCI Αναδυόμενων Αγορών. Η Société Générale, η Wood & Company, η UBS, αλλά και η Bernstein θεωρούν υψηλή την πιθανότητα αφαίρεσης της Τράπεζας Πειραιώς από το δείκτη MSCI Greece. Για τη Eurobank, πλην της Société Générale, και η Bernstein εκτιμά ότι η τράπεζα θα εξέλθει από τον δείκτη. Για την Εθνική, οι άλλοι τρεις οίκοι δεν κάνουν καμία αναφορά.

-Οι βασικοί λόγοι για τους οποίους οι ξένοι οίκοι είναι βέβαιοι για την απομάκρυνση της Τράπεζας Πειραιώς από τους δείκτες είναι το μέγεθος της κεφαλαιοποίησής της σταθμισμένης με το free float της μετοχής, το οποίο δεν ξεπερνά τα 400 εκατ. δολάρια. Αναφορικά με τις εκροές στην Τράπεζα Πειραιώς, το ποσό και τον αριθμό των μετοχών, οι εκτιμήσεις διαφέρουν αισθητά στις τέσσερις πηγές πληροφόρησης: η SocGen εκτιμά ότι ο αριθμός των μετοχών θα είναι 12,07 εκατ. μετοχές, η Bernstein τις τοποθετεί υψηλότερα, σε 14,2 εκατ. μετοχές, η UBS ακόμα υψηλότερα, σε 19,79 εκατ. μετοχές και, τέλος, η Wood & Company σε περίπου 25 εκατ. μετοχές. Οι παραπάνω εκτιμήσεις τοποθετούν τις εκροές σε χρηματικές μονάδες από 17,6 έως 32 εκατ. δολάρια. Βάσει των τελευταίων μέσων όρων συναλλαγών του τίτλου της τράπεζας, αυτές οι εκροές αναλογούν σε 3,7-11 συνεδριάσεις. Συνεπώς, ακόμα και ανάμεσα στους ειδικούς των rebalancing καταγράφονται πολύ μεγάλες διαφορές ποσών και αριθμών μετοχών.

-Σε ό,τι αφορά τη Société Générale, εκτιμά πως ο λόγος που η Eurobank, με «μέση πιθανότητα», θα βρεθεί εκτός δείκτη έχει να κάνει με τη μείωση της βαρύτητας του κλάδου στον δείκτη (segment decrease), ενώ για την Εθνική Τράπεζα η πιθανότητα διαγραφής της, την οποία δεν βαθμολογεί και άρα εξάγεται ότι είναι πολύ χαμηλή, επίσης σχετίζεται με την κεφαλαιοποίησή της. (close size). Η γαλλική τράπεζα υπολογίζει τις πιθανές εκροές σε 79 εκατ. μετοχές (52,73 εκατ. δολάρια) για τη Eurobank, που αντιστοιχούν σε μέση συναλλακτική δραστηριότητα 9 συνεδριάσεων. Για την Εθνική Τράπεζα σε 39,87 εκατ. μετοχές ή 23,34 εκατ. δολάρια, στοιχεία που αντιστοιχούν σε 5,6 ημέρες διαπραγμάτευσης.

Bernstein, η οποία έχει επίσης μεγάλη εξειδίκευση στις αναθεωρήσεις των δεικτών που ακολουθούν τα passive funds, αναμένει μόνο οι μετοχές των Eurobank και Τράπεζας Πειραιώς να μεταφερθούν από τον δείκτη MSCI Standard στον μικρότερο δείκτη MSCI Small Cap, ενώ δεν προβλέπει αφαίρεση της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας από τον δείκτη MSCI Standard. Οι εκροές που υπολογίζει (αφορούν μόνο τις εκροές από τη μετάβαση στον μικρότερο δείκτη και όχι τις πιθανές εισροές από την είσοδο στον δείκτη Small Cap), για την περίπτωση της Eurobank 92,9 εκατ. μετοχές ή 8,38 φορές την ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα.

-Στον αντίποδα, η Wood & Company επισημαίνει ότι κατά την άποψή της είναι απίθανο η Εθνική Τράπεζα να εξέλθει του δείκτη αφού η κεφαλαιοποίηση σταθμισμένη με το free float είναι πολύ πάνω από το ελάχιστο όριο που θέτει η MSCI. Για τη Eurobank, η κεφαλαιοποίηση είναι ελαφρώς χαμηλότερο από το όριο (1,5 δισ. δολάρια για τον δείκτη MSCI Emerging Markets), αλλά σε όρους σταθμισμένους με το free float την καλύπτει. Με βάση τις παρατηρήσεις τους, σε τέτοιες οριακές περιπτώσεις, ο οίκος MSCI τείνει να διατηρεί τις μετοχές στους δείκτες μέχρι την επόμενη αναδιάρθρωση και, επομένως, η πιθανότητα να παραμείνει στους δείκτες είναι μεγαλύτερη από την έξοδο. H UBS, τέλος, εκτιμά ότι μόνο η Πειραιώς μπορεί να παραγραφεί.

Οι άλλες εταιρείες

Η Wood & Company αναφέρει για την Τιτάν (στον δείκτη MSCI Greece Standard), ότι δεν αναμένεται απομάκρυνσή της για την ώρα, ωστόσο αν και εφόσον γίνει η μεταφορά της έδρας της στο Βέλγιο, το πιο πιθανό είναι η Τιτάν να διαγραφεί από τον δείκτη MSCI Greece. Για την ευρύτερη αγορά, ωστόσο, αν υπάρξει διαγραφή μετοχών θα έχει πιθανότατα θετική επίδραση στις υπόλοιπες μετοχές του δείκτη, αφού οι εκροές από τις διαγραφές θα μετατραπούν σε εισροές για τις υπόλοιπες μετοχές που θα παραμείνουν. Εξαιτίας του μικρού αριθμού συμμετοχών στον δείκτη MSCI Greece Standard (μόλις 9 μετοχές τον απαρτίζουν), το σενάριο της προσθήκης μίας μετοχής σε περίπτωση διαγραφής άλλου τίτλου δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της MSCI, στο τέλος Οκτωβρίου, στον δείκτη MSCI Greece Investable Market Index, περιλαμβάνονται και οι 22 ελληνικές εταιρείες που αποτελούν τους δείκτες MSCI Greece και MSCI Greece Small Cap.

Οι εννέα μετοχές που απαρτίζουν τον μεγάλο δείκτη είναι: ΟΤΕ με συμμετοχή 20,27%, ΟΠΑΠ με 15,79%, Alpha Bank με 13,47%, Jumbo με 10,90%, Motor Oil με 10,73%, Eurobank με 9,43%, Τιτάν με 7,72%, Εθνική Τράπεζα με 7,51% και Τράπεζα Πειραιώς με 4,17%.

Τέλος, αν και εφόσον υπάρξουν τελικά αλλαγές στον δείκτη MSCI Standard, πιθανότατα αλλαγές στάθμισης ή και διαγραφές θα λάβουν χώρα και στον μικρότερο δείκτη MSCI Greece Small Cap, στον οποίο το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής έχουν οι Μυτιληναίος, ΓEK-TEPNA, TEPNA Eνεργειακή και Σαράντης. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v