Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απώλειες για το ΧΑ στο ξεκίνημα

Στα επίπεδα των 640 μονάδων υποχωρεί το Χρηματιστήριο. Τι μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για το αγοραστικό ενδιαφέρον. Οι στηρίξεις και οι αντιστάσεις για τις τραπεζικές μετοχές.

Απώλειες για το ΧΑ στο ξεκίνημα

Αν και με μικρότερα κέρδη, ο Δεκέμβριος συνεχίζει με θετικό πρόσημο στο Χ.Α., παρότι το περίπλοκο κλίμα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού συνεχίζεται. Οι αξίες των συναλλαγών ωστόσο δείχνουν ότι το Χ.Α. δεν βρίσκεται τη δεδομένη χρονική στιγμή στα ραντάρ των επενδυτών και θα πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα το 2019 για να επανέλθουν οι συναλλαγές σε πιο αξιοπρεπή επίπεδα.

Τα δύο στοιχεία που μπορούσαν να αλλάξουν την κατάσταση είναι η αγορά των ομολόγων και το σχέδιο της ΤτΕ. Η διαδικασία εξομάλυνσης που έχει ξεκινήσει μεταξύ Ιταλίας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπορεί να βοηθήσει και στην προσπάθεια εξόδου της χώρας στις αγορές των ομολόγων, αν το ιταλικό δεκαετές συνεχίσει να κινείται κάτω από το 3%. Οι ξένοι επενδυτές πάντως είναι φανερό ότι αναμένουν τις εξελίξεις αναφορικά με το σχέδιο που εκπόνησε η Τράπεζα της Ελλάδος και το οποίο χρειάζεται την έγκριση του SSM. Η θετική έγκριση θα βοηθούσε τον κλάδο να «αναπνεύσει» τόσο χρηματιστηριακά όσο και σε όρους μείωσης των NPLs.

Εντούτοις, δεν είναι όλοι οι ξένοι θετικοί για την έκβαση του σχεδίου αφού π.χ. το fund Oceanwood αύξησε τις short θέσεις του στην Alpha Bank.

Πιο τεχνικά, παρότι η αγορά παραμένει εντός του καναλιού συσσώρευσης ανάμεσα στα επίπεδα των 600-660 μονάδων, οι θετικές σκέψεις θα ενισχυθούν μόνο με την ανοδική κίνηση και διαφυγή πάνω από το πρόσφατο υψηλό των 664 μονάδων, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η αγορά θα διατηρήσει τα αντανακλαστικά της και οι συνθήκες στο εξωτερικό ισορροπήσουν. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, το σενάριο η τεχνική κίνηση ως τις 660 μονάδες να είναι το τοπικό υψηλό για τον Δεκέμβριο και να έχει ξεκινήσει η διόρθωση, δεν μπορεί ακόμα να αποκλειστεί.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Η ζώνη του δείκτη των τραπεζών διατηρείται στα επίπεδα των 400-550 μονάδων. Το ανοδικό σκέλος διατηρείται όσο ο δείκτης διαμορφώνεται πάνω τις 450 μονάδες.

Πιο συγκεκριμένα, για την Εθνική Τράπεζα, η σημαντική περιοχή βρίσκεται στο 1,30 ευρώ, έχοντας ήδη κινηθεί σε νέα χαμηλότερα ιστορικά χαμηλά. Μόνο επιστροφή πάνω από αυτό το επίπεδο και έπειτα το 1,50 ευρώ μπορεί να αλλάξει πλήρως την εικόνα σε θετική. Στον αντίποδα, η στήριξη είναι στο 0,92 ευρώ.

Η Αlpha Βank διατηρείται με ευκολία υψηλότερα από την περιοχή του 1,15 ευρώ. Η σημαντική ζώνη αντίστασης για τη μετοχή είναι στην περιοχή των 1,32-1,35 ευρώ, αφού η ανοδική διάσπασή της ανοίγει τον δρόμο για το 1,50 ευρώ. Η τιμή του 1,05 είναι το πρόσφατο χαμηλό και παρακάτω είναι το 0,95, που αποτελεί και το ιστορικό χαμηλό της μετοχής. 

Η Eurobank παραμένει στο εύρος των 0,47-0,60 ευρώ. Ανοδικά, η κίνηση πάνω από το 0,60 ευρώ είναι το πρώτο «σκαλοπάτι» για τους αγοραστές. Στο κάτω όριο, τα σημεία των 0,44-0,47 ευρώ φαίνεται να απορροφούν την όποια προσφορά για την ώρα.

Η Τράπεζα Πειραιώς συνεχίζει να κινείται κάτω από το όριο του 1 ευρώ και η επιστροφή πάνω από αυτή την τιμή θα είναι το πρώτο θετικό σημάδι. Η στήριξη του 0,85 ευρώ είναι η πρώτη στήριξη και χαμηλότερα «ακολουθεί» το 0,75 ευρώ. Θεωρητικά, για να υπάρξουν θετικές σκέψεις, η μετοχή πρέπει να κινηθεί πάνω από το 1 ευρώ.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Τέλος, για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η παραμονή άνω των πρόσφατων προηγούμενων κορυφών στις 1.700-1.710 μονάδες είναι σημαντικό για τη διατήρηση των θετικότερων σκέψεων. Η πτωτική κίνηση ως τις 1.680 μονάδες είναι αποδεκτή αλλά χαμηλότερα από αυτά τα επίπεδα, οι πρόσφατοι αγοραστές θα αρχίσουν να έχουν δεύτερες σκέψεις. Η εκ νέου κίνηση του δείκτη ως τις 1.750 μονάδες και επιστροφή άμεσα σε χαμηλότερα θα είναι η επιβεβαίωση ότι η τοπική κορυφή έχει επιτεύχθη.

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v