Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο διχασμός και τα βαρίδια στο χρηματιστήριο

Με τις διεθνείς αγορές στο κόκκινο, τα περιθώρια αντίδρασης για το εγχώριο χρηματιστήριο είναι περιορισμένα. Οι βελτιωμένες αποτιμήσεις μετά την τελευταία διόρθωση και τα κρίσιμα τεχνικά όρια για τις μετοχές των τεσσάρων τραπεζών.

Ο διχασμός και τα βαρίδια στο χρηματιστήριο

Για το 2019, η εικόνα στο ελληνικό χρηματιστήριο θα παραμείνει σύνθετη, καθώς διανύουμε ουσιαστικά προεκλογική περίοδο, η οποία νομοτελειακά θα επηρεάσει τις καταστάσεις. Αν το Χ.Α. προσφέρεται τώρα για επενδύσεις, εξαρτάται από τα ζητήματα που θα αφορούν αμιγώς την πορεία της οικονομίας και τις τράπεζες, σε συνάρτηση πάντα με τις εκλογικές διαδικασίες.

Το δεύτερο στοιχείο είναι ειδικά επικεντρωμένο στις τραπεζικές μετοχές και για το αν θα εισέλθουν εκ νέου στα επενδυτικά ραντάρ των ξένων επενδυτών ή αν θα παραμείνουν εκτός για το ορατό μέλλον, αφού η κατάσταση δεν είναι καθόλου ξεκάθαρη.

Σε αντίθεση με τις τράπεζες, για την πλειονότητα των λοιπών εταιρειών, οι προοπτικές για τις επιδόσεις της επόμενης χρονιάς προδιαγράφονται θετικές. Σε αρκετές μετοχές του Χ.Α. η πτωτική πορεία του τελευταίου τριμήνου έχει και πάλι δημιουργήσει πιο ελκυστικά επίπεδα αποτίμησης. Oι αποτιμήσεις των περισσότερων ελληνικών μετοχών βρίσκονται αρκετά χαμηλότερα από τα υψηλά επίπεδα του 2018, έχοντας διορθώσει σημαντικά.

Όπως έχουμε αναφέρει, οι θετικές σκέψεις για τις εγχώριες μετοχές θα ενισχυθούν μόνο με την ανοδική κίνηση πάνω από το πρόσφατο υψηλό των 664 μονάδων και υπό την προϋπόθεση ότι οι συνθήκες στο εξωτερικό ισορροπήσουν. Οι ευμετάβλητες συνθήκες στη Wall Street και στα βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δίνουν τον τόνο και στην εγχώρια αγορά μετοχών, η οποία ξεκίνησε το 2019 από τις 600 μονάδες περίπου και με το... αριστερό.

Η αγορά παραμένει εντός του εύρους των 660 μονάδων στο πάνω όριο και των 600 μονάδων στο κάτω όριο από τα μέσα Νοεμβρίου, χωρίς να δείχνει για την ώρα διάθεση προσέγγισης του ανοδικού σημείου.

Παρότι η αγορά των ομολόγων στην Ιταλία έχει εξομαλυνθεί και το ιταλικό ομόλογο έχει υποχωρήσει στο εύρος 2,75%-2,85%, το εγχώριο 10ετές δεν έχει ακολουθήσει σε πτώση και το spread παραμένει άνω των 150 μονάδων βάσης.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

 Η ζώνη του δείκτη των τραπεζών διατηρείται στα επίπεδα των 400-550 μονάδων, κλείνοντας ωστόσο 25 μονάδες μόλις πάνω από το κάτω όριο. Το ανοδικό σκέλος μπορεί να επανέλθει μόνο με τον δείκτη άμεσα πάνω από τις 450 μονάδες. Πιο συγκεκριμένα, για την Εθνική Τράπεζα, η σημαντική περιοχή βρίσκεται στα 0,90-0,92 ευρώ, που αποτελούν και τα ιστορικά χαμηλά. Μόνο επιστροφή πάνω από αυτό το επίπεδο του 1,30 και έπειτα του 1,50 ευρώ μπορεί να αλλάξει πλήρως την εικόνα σε θετική.

Η Αlpha Βank διέσπασε με ευκολία την περιοχή του 1,15. Η τιμή του 1,016 είναι το πρόσφατο χαμηλό και παρακάτω είναι το 0,95, που είναι και το ιστορικό χαμηλό της μετοχής. Η σημαντική ζώνη αντίστασης για τη μετοχή είναι στην περιοχή των 1,32-1,35, αφού η ανοδική διάσπασή της ανοίγει τον δρόμο για το 1,50 ευρώ.

Η Eurobank παραμένει στο μέσο του διαστήματος 0,47-0,60 ευρώ. Ανοδικά, η κίνηση πάνω από το 0,60 είναι το πρώτο σκαλοπάτι για τους αγοραστές. Στο κάτω όριο, τα 0,44-0,47 ευρώ φαίνεται να απορροφούν την όποια προσφορά για την ώρα.

Η Τράπεζα Πειραιώς συνεχίζει να κινείται κάτω από το όριο του 0,85 ευρώ και η επιστροφή πάνω από αυτή την τιμή θα είναι το πρώτο θετικό σημάδι. Η στήριξη του 0,75 έχει έρθει πολύ γρήγορα στο προσκήνιο και η επόμενη στήριξη είναι πολύ χαμηλότερα. Πραγματική αλλαγή στο σκηνικό θα είναι η επιτυχής προσπάθεια ανακατάληψης του 1 ευρώ.

Το διάγραμμα του FTSE 25

Τέλος, για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η αδυναμία παραμονής γύρω από τις 1.700 μονάδες δείχνει ότι η αγορά είναι σε πτωτική φάση. Η αρνητική βραχυπρόθεσμη ψυχολογία στην αγορά θα βαρύνει ακόμα περισσότερο, αν το πρόσφατο χαμηλό των 1.550 μονάδων που είναι η στήριξη παραβιαστεί άμεσα στις επόμενες συνεδριάσεις.

Η στήριξη παρακάτω είναι στις 1.500 και τις 1.450 μονάδες. Μόνο η ανοδική διαφυγή πάνω από τις 1.750 θα είναι σήμα ότι κάτι αλλάζει στην εγχώρια αγορά μετοχών.

To διάγραμμα του τραπεζικού δείκτη

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v