Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Intralot: Διπλή υποβάθμιση από Fitch και Moody's

H Fitch κάνει λόγο για αυξημένη μόχλευση και αυξανόμενες ανταγωνιστικές πιέσεις σε ορισμένες αγορές. Πώς επηρεάζει η απώλεια του τουρκικού Στοιχήματος. Οι νέες ευκαιρίες στις ΗΠΑ. Τι απαντά η Intralot για τις υποβαθμίσεις.

Intralot: Διπλή υποβάθμιση από Fitch και Moodys

Σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της Intralot σε “B-” από “B” προχώρησε η Fitch Ratings,  θέτοντας παράλληλα την αξιολόγηση σε «Rating Watch Negative».

Η υποβάθμιση, σύμφωνα με τη Fitch, αντανακλά την αβεβαιότητα αναφορικά με την ικανότητα του ομίλου για σημαντική απομόχλευση, καθώς και τις αυξανόμενες ανταγωνιστικές πιέσεις σε ορισμένες αγορές που θέτουν σε κίνδυνο την ανανέωση βασικών συμβολαίων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερη μόχλευση απ’ όσο ανέμενε προηγουμένως η Fitch για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Το “Rating Watch Negative” βασίζεται στην ανικανότητα της Ιntralot να συγκεντρώσει έσοδα από πώληση περιουσιακών στοιχείων, ώστε να μειώσει σημαντικά τη μόχλευση και την αβεβαιότητα αναφορικά με τη διαθεσιμότητα επαρκούς περιθωρίου ρευστότητας.

Η Fitch σημειώνει πως σκοπεύει να πάρει απόφαση για το “Rating Watch Negative” εντός έξι μηνών, υπό την προϋπόθεση ως η Ιntralot θα δώσει στοιχεία για την κατάσταση της ρευστότητάς της και θα επανεξετάσει το στρατηγικό της σχέδιο.

Οι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν την αξιολόγηση

Η Fitch αναφέρει επτά παράγοντες που επηρεάζουν την αξιολόγηση της Ιntralot: τους αυξανόμενους κινδύνους για τη ρευστότητα, τη συνεχιζόμενη υψηλή μόχλευση, τη διατήρηση των κεφαλαιουχικών δαπανών που αποτρέπουν την απομόχλευση, τα αυξανόμενα ρίσκα εφαρμογής στρατηγικής, τη μεταβλητότητα στις συναλλαγματικές ισοτιμίες που επηρεάζει τα EBITDA, το χαρτοφυλάκιο συμβολαίων το οποίο παραμένει ικανοποιητικό και τις προοπτικές ανάπτυξης που παραμένουν ανέπαφες.

Σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα, κατά τη Fitch, η Ιntralot δεν έχει να σημαντικές ανάγκες αναχρηματοδότησης δανείων μέχρι το 2021, ενώ, κατά τη διοίκηση της εταιρείας, θα μπορούσε να αντλήσει περίπου 100 εκατ. ευρώ από εξασφαλισμένο χρέος. Οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσαν να αυξήσουν το περιθώριο, όμως δεν έχουν ακόμα υλοποιηθεί, πέραν της πώλησης της δραστηριότητας στο Αζερμπαϊτζάν.

Αναφερόμενη στην τουρκική θυγατρική Inteltek, η Fitch σημειώνει πως πούλησε το μερίδιο 51% στις δραστηριότητες του Αζερμπαϊτζάν προς 19,5 εκατ. ευρώ το δ' τρίμηνο του 2018. Αυτή η θυγατρική αντιστοιχούσε στο 15% των ενοποιημένων εσόδων και στο 14% των ενοποιημένων EBITDA. Επιπλέον, στα τέλη Φεβρουαρίου, η Inteltek έχασε στον διαγωνισμό για την ανανέωση της σύμβασης για το τουρκικό Στοίχημα.

Η Fitch εκτιμά πως η Ιntralot θα συνεχίσει να συμμετέχει σε διαγωνισμούς για νέα συμβόλαια, ενώ θεωρεί πως, μετά την απώλεια του τουρκικού Στοιχήματος και την πρόσφατη αλλαγή του CEO, η εταιρεία μπορεί να επανακαθορίσει τη στρατηγική της. H Fitch πιστεύει πως η εταιρεία θα πρέπει να βρει νέες προοπτικές ανάπτυξης σε άλλες αγορές, προκειμένου να αντισταθμίσει τα σημαντικά EBITDA που δημιουργούσε η Inteltek, ενώ θεωρεί πως οι ανταγωνιστικές πιέσεις για την εταιρεία αυξάνονται.

Όπως επισημαίνει η Fitch, η σταδιακή απελευθέρωση των αγορών gaming, η προθυμία των κυβερνήσεων να βρουν τρόπους αύξησης των φορολογικών εσόδων και η αυξανόμενη προσφορά νέων παιχνιδιών, θα παράσχουν αυξημένες ευκαιρίες στην Ιntralot. Η εταιρεία θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί την εμπειρία και τη φήμη της και να επωφεληθεί του περιορισμένου αριθμού προμηθευτών με καλή φήμη στον κλάδο, κάτι που θα της επιτρέψει να επεκταθεί σε νέες χώρες. Η Ιntralot βρίσκεται επίσης σε καλή θέση να επωφεληθεί των ευκαιριών στις ΗΠΑ, μετά το πρόσφατο κύμα αλλαγών στις νομοθεσίες πολλών πολιτειών, αν και οι πιθανές διαιτητικές αλλαγές στη νομοθεσία παραμένουν σύνηθες ρίσκο για τον τομέα αυτόν, ενώ ο ανταγωνισμός είναι έντονος.

Υποβάθμιση από τη Moody's σε Caa1

Μετά τη Fitch ένας ακόμα οίκος αξιολόγησης προχώρησε την Παρασκευή στην υποβάθμιση της αξιολόγησης της Intralot.

Συγκεκριμένα, η Moody's υποβάθμισε την Intralot σε Caa1 από Β3, θέτοντας αρνητικό outlook. Παράλληλα, υποβάθμισε σε Caa1 από B3 την αξιολόγηση ομολόγων €250 εκατ. και €500 εκατ. που έχει εκδώσει η θυγατρική της Intralot στο Λουξεμβούργο.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ο οίκος αξιολόγησης τονίζει πως η υποβάθμιση ακολουθεί την απώλεια του στοιχήματος στην Τουρκία.

Το αρνητικό outlook αντανακλά την απουσία πρόσβασης σε εξωτερικές πηγές ρευστότητας και την αυξημένη δυσκολία να το επιτύχει αυτό η εταιρεία.

Τι απαντά η Intralot για τις υποβαθμίσεις

Σε απάντηση της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας, η INTRALOT επιθυμεί να διευκρινίσει τα εξής:

1. Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας οφείλεται στις επιπτώσεις της αναμενόμενης συμπίεσης ρευστότητας το 2018 λόγω των ιδιαίτερα υψηλών κεφαλαιουχικών δαπανών (CAPEX) που σχετίζονται με τη στρατηγική μας επέκταση στις ΗΠΑ, ειδικότερα την επένδυσή μας στο Ιλλινόις κατά τη διάρκεια του 2017-18.

Το συγκεκριμένο έργο, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία στις 18 Φεβρουαρίου 2019, αναμένεται να δημιουργήσει 20 εκατ. Ευρώ στο EBITDA το 2019, ενώ οι κεφαλαιουχικές δαπάνες (CAPEX) του Ομίλου INTRALOT αναμένεται να επανέλθουν σε κανονικά επίπεδα από το 2019 και μετά.

2. Η απώλεια της σύμβασης Sportoto στην Τουρκία δημιούργησε πρόσθετες ανησυχίες. Για το σκοπό αυτό και σύμφωνα με τις προηγούμενες ανακοινώσεις μας την 1η Μαρτίου, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ότι η INTRALOT συνεχίζει να έχει σημαντικά έσοδα από την Τουρκία μέσω του προμηθευτή διαδικτυακού στοιχήματος, Bilyoner, ο οποίος διατηρεί μερίδιο αγοράς 35%-40% στην αγορά του διαδικτύου. Οι πρόσφατες ρυθμιστικές αλλαγές στην Τουρκία που επιτρέπουν αύξηση των αποδόσεων από 50% σε 70% και ρυθμίσεις για
live στοίχημα, που αναμένεται να τεθούν σε ισχύ τον Σεπτέμβριο του 2019, πρόκειται να αυξήσουν τη συνολική διαδικτυακή αγορά με αυξημένο κύκλο εργασιών για την INTRALOT από την Τουρκία με υψηλότερη κερδοφορία. Οι συμβατικές υποχρεώσεις του νέου αναδόχου Sportoto για αύξηση της συνολικής αγοράς από 12,5 δις TRY σε 17 δις TRY μέσα σε ένα χρόνο, επιβεβαιώνουν την πρόβλεψή μας για ταχεία ανάπτυξη της διαδικτυακής αγοράς στην Τουρκία.

3. Η INTRALOT σκοπεύει να ενισχύσει τη ρευστότητά της και ταυτόχρονα να εφαρμόσει στρατηγική απομόχλευσης μέσω της διάθεσης μη-βασικών περιουσιακών στοιχείων κατά το 2019.

4. Παραμένουμε πιστοί στη δέσμευσή μας να εξυπηρετήσουμε πλήρως τους πελάτες μας και εγγυόμαστε επιχειρηματική συνέχεια. Όλες οι αποφάσεις μας αποσκοπούν κυρίως στη διατήρηση της εμπιστοσύνης των πελατών μας. Οι μακροπρόθεσμες συμβάσεις B2B και B2G αποτελούν την κύρια δύναμή μας, διασφαλίζοντας την προβλεψιμότητα των εσόδων και λειτουργώντας ως εγγυητές της κεφαλαιακής μας δομής.

5. Παραμένουμε πλήρως δεσμευμένοι στην εκπλήρωση των συμβατικών μας υποχρεώσεων έναντι των κατόχων των ομολόγων και καταβάλουμε κανονικά το κουπόνι στις 15 Μαρτίου 2019.

6. Παραμένουμε δεσμευμένοι στο επιχειρηματικό μας πλάνο που αφορά στο λανσάρισμα προϊόντων και υπηρεσιών επόμενης γενιάς με στόχο τον εκσυγχρονισμό και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των λοταριών, ενώ παράλληλα βελτιστοποιούμε τη δομή τους κόστους μας. Επενδύουμε σε νέα στελέχη για τη δημιουργία ενός νέου τμήματος υπηρεσιών digital, το οποίο θα ανακοινωθεί σύντομα, ανταποκρινόμενο στις ανάγκες της αγοράς και εξυπηρετώντας το όραμά μας για μια ολιστική προσέγγιση λύσης τυχερών παιχνιδιών. Ενισχύουμε το εύρος του προϊοντικού μας χαρτοφυλακίου, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες για μια προσωποποιημένη εμπειρία παίκτη σε όλα τα κανάλια (omnichannel).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v