Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Νηστεία και προσευχή» για τις ΑΧΕ

Μετά τα ανησυχητικά οικονομικά αποτελέσματα του 2018, σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα κινείται ο φετινός όγκος των εγχώριων συναλλαγών. Οι προκλήσεις, οι ανησυχίες και οι επισημάνεις προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αναλυτικός πίνακας.

«Νηστεία και προσευχή» για τις ΑΧΕ

Σε κατάσταση… νηστείας και προσευχής εξακολουθούν να βρίσκονται οι εγχώριες χρηματιστηριακές εταιρείες, παρά το γεγονός ότι πολλοί επενδυτές βλέπουν με συγκρατημένη αισιοδοξία τις προοπτικές της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.

Σύμφωνα με αυτούς, η προβλεπόμενη σταδιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας σε συνδυασμό με τη δυναμική αρκετών δεκάδων εισηγμένων εταιρειών στο ΧΑ, είναι σε θέση να αποφέρουν σε μεσομακροπρόθεσμη βάση αξιοσημείωτα κέρδη στους επενδυτές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξέλιξη των μελλοντικών χρηματιστηριακών συναλλαγών.

Από την άλλη πλευρά, όμως, δεν είναι τυχαίο ότι κατά τους τελευταίους είκοσι μήνες, τρεις ΑΧΕΠΕΥ (Guardian Trust, Άτλας και Τσεκούρας) αναγκάστηκαν να διακόψουν τη λειτουργία τους, ενώ με βάση κύκλους της αγοράς, γύρω στις τρεις-τέσσερις ακόμη καλούνται να προχωρήσουν σε κινήσεις προκειμένου να διασφαλίσουν τη μακροχρόνια βιωσιμότητά τους.

Άλλωστε, όσο και αν πολλές ΑΧΕ δεν έχουν ακόμη δημοσιεύσει τις λογιστικές τους καταστάσεις για το 2018 και άρα δεν μπορούν να προκύψουν ασφαλή συμπεράσματα, η γενικότερη εικόνα (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα) δείχνει ότι:

• Τα αποτελέσματα των ΑΧΕ κυμάνθηκαν πέρυσι για μια ακόμη χρονιά σε πολύ χαμηλά επίπεδα (αρκετές εταιρείες υποχρεώθηκαν σε ζημιογόνο αποτέλεσμα).

• Σε κάποιο βαθμό, η πορεία των αποτελεσμάτων επηρεάστηκε είτε από τη διαχείριση που κάνουν οι ίδιες οι εταιρείες σε δικό τους χαρτοφυλάκιο, είτε από ανάληψη εργασιών investment banking.

• Οι προσπάθειες για περαιτέρω μείωση λειτουργικού κόστους συνεχίστηκαν, παρά το γεγονός ότι ήδη οι πλείστες εταιρείες λειτουργούν με «προσωπικό ασφαλείας» και… βαλκανικές αμοιβές εργαζομένων.

Σήμερα, οι προοπτικές μπορεί να δείχνουν κάπως καλύτερες σε σχέση με εκείνες των αρχών του έτους, ωστόσο όλοι αντιλαμβάνονται στην αγορά πως χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή και επαγρύπνηση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

«Σήμερα, η αξία των ημερήσιων συναλλαγών βρίσκεται αρκετά πάνω από τα 38,5 εκατ. ευρώ των αρχών του έτους, ωστόσο από την αρχή της χρονιάς μέχρι σήμερα εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε χαμηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο του 2018 (58 εκατ. ευρώ)», δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστός χρηματιστηριακός παράγοντας συμπληρώνοντας:

«Βλέπουμε γενικότερα να εδραιώνεται ένα καλύτερο κλίμα σε σχέση με τις προοπτικές του ΧΑ, πλην όμως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια το τι θα επακολουθήσει. Καταλύτες για την αύξηση των χρηματιστηριακών συναλλαγών θα μπορούσαν να είναι οι προσδοκίες για τη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος, ή ακόμη οι οποιεσδήποτε σημαντικές διακυμάνσεις παρατηρηθούν στις αγορές του εξωτερικού. Αντίθετα, ακόμη και αν γίνουν αυξήσεις κεφαλαίου στις τράπεζες, κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να γίνει φέτος».

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, παράγοντες της αγοράς καλούν την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να εντείνει τους ελέγχους σε ΑΧΕ που ενδεχομένως… βρίσκονται στο κίτρινο.

«Αγωνιζόμαστε εδώ και τόσα χρόνια να κρατήσουμε ζωντανές τις εταιρείες μας και έναντι μεγάλων θυσιών, πολλοί από εμάς καταφέρνουμε είτε να είμαστε στο συν, είτε να έχουμε περιορισμένες ζημίες. Επειδή στις εταιρείες μας έχουμε τοποθετήσει τις περιουσίες μας, θα ήταν πολύ άδικο να υποστούμε απώλειες από τα κανόνια συναδέλφων, μέσω της τρύπας που πιθανόν να προκαλέσουν στο Συνεγγυητικό Κεφάλαιο. Πιστεύω ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα πρέπει να έχει τεταμένη την προσοχή της, βοηθώντας από τη μια πλευρά όσους συναδέλφους είναι συνεργάσιμοι και προλαβαίνοντας, από την άλλη πλευρά, τυχόν παράνομες πράξεις άλλων».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v