Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Coca-Cola HBC: Γιατί ξάφνιασε την αγορά η μη συμφωνία για τη CCBA

Τι σηματοδοτεί η βουτιά της μετοχής μετά την ανακοίνωση ότι η «The Cοca-Cola Company» θα κρατήσει τη θυγατρική στην Αφρική. Η αύξηση του όγκου συναλλαγών και οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τη συνέχεια.

Coca-Cola HBC: Γιατί ξάφνιασε την αγορά η μη συμφωνία για τη CCBA

Με ιδιαίτερα αρνητικό τρόπο εξέλαβε η χρηματιστηριακή αγορά την επίσημη απόφαση της The Cοca-Cola Company να δώσει τέλος στο σίριαλ της πώλησης της Coca-Cola Beverages Africa (CCBA), αφού η τελευταία είχε συνδεθεί με την Cοca-Cοla HBC, ως πιθανός αγοραστής.

Η μετοχή, όχι μόνο στην αγορά της Αθήνας αλλά κυρίως στο Λονδίνο, που είναι και το primary listing της εταιρείας, δέχθηκε πιέσεις που ξεπέρασαν το -8%, με όγκους συναλλαγών που υπερβαίνουν κατά 3-4 φορές τους μέσους όρους συναλλαγών σε τεμάχια στο τελευταίο τρίμηνο. Στο Λονδίνο, άλλαξαν χέρια 2,53 εκατ. μετοχές αξίας 77 εκατ. ευρώ περίπου και η μετοχή κινήθηκε μέχρι τα 29,77 ευρώ (2.614 πένες) ή -8,7% από το κλείσιμο της Παρασκευής 17/5.

Στην Αθήνα, με μέσο όρο συναλλαγών 30 ημερών λίγο πάνω από 30 χιλ. τεμάχια ημερησίως, χθες η συναλλακτική δραστηριότητα τετραπλασιάστηκε, με το κλείσιμο τελικά να βρίσκει τη μετοχή 5,79% χαμηλότερα, στα 30,79 ευρώ.

Οι αναλυτές και οι διαχειριστές κεφαλαίων είχαν ερμηνεύσει την πρόθεση της Coca-Cola HBC να προτείνει το ειδικό μέρισμα ύψους 2 ευρώ ανά μετοχή (το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 730 εκατ. περίπου), ως ένδειξη ότι η εξαγορά της CCBA δεν θα προχωρήσει, όταν έγινε η ανακοίνωση για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2019 και πριν από το conference call με την εταιρεία.

Ωστόσο, ένα από τα μηνύματα του conference call από τη διοίκηση της εταιρείας ήταν ότι το ειδικό μέρισμα ύψους 730 εκατ. ευρώ δεν θα πρέπει να εκληφθεί ότι αποκλείει τις μετασχηματιστικές συγχωνεύσεις και εξαγορές και δεν πρέπει να συνδέεται με άλλες χρήσεις μετρητών.

Το management υποστήριξε ότι οι δραστηριότητες M&As εξακολουθούν να βρίσκονται στο τραπέζι, καθώς ακόμα και μετά τη διανομή του ειδικού μερίσματος, η μόχλευση της εταιρείας (ως δείκτης καθαρό χρέος/EBITDA) θα είναι «λογική» και ότι θα μπορούσε προσωρινά να αυξηθεί, αν υπήρχε μια «σωστή» ευκαιρία.

Το ερώτημα που υπάρχει πλέον είναι αν η χθεσινή συνεδρίαση ήταν μια υπεραντίδραση της αγοράς στο νέο ή η αρχή του ζητήματος για την Coca-Cοla HBC, αφού πολλοί επενδυτές φαίνεται να πόνταραν σε αυτή τη συμφωνία και η μετοχή από τα τέλη Νοεμβρίου «τρέχει» με +30%, λαμβάνοντας υπόψη και αυτή την πιθανότητα.

Η Morgan Stanley σε ειδικό report αναφέρει ότι προσδοκά αρνητική αντίδραση στην τιμή των μετοχών της CCHBC, αφού η απόκτηση της CCBA θα είχε θετική επίδραση στα κέρδη ανά μετοχή της τάξεως του 8% για το 2020 EPS και πιστεύουν ότι η αγορά είχε ήδη τιμολογήσει σε κάποιο βαθμό την πιθανή συμφωνία και επίσης η ατζέντα του μετασχηματισμού τίθεται εκτός για τη CCHBC στο εγγύς μέλλον.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, για τη CCHBC το ειδικό μέρισμα έχει μια απόδοση της τάξεως του 6,5% με βάση το χθεσινό κλείσιμο και επίσης η εταιρεία σε όρους αποτίμησης EV/EBITDA διαπραγματεύεται στις 11,5 φορές για το 2020, κοντά στον μέσο όρο των εταιρειών του κλάδου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v