Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναβαθμίζει την Eurobank η Fitch

Διατηρεί την πιστοληπτική αξιολόγηση CCC+ για Alpha και Εθνική και CCC για Πειραιώς η Fitch. Βλέπει επιτάχυνση της διαδικασίας μείωσης των NPEs στην Eurobank και βελτίωση του προφίλ ρευστότητας και χρηματοδότησης.

Αναβαθμίζει την Eurobank η Fitch

Σε «CCC+» από «CCC» αναβάθμισε την αξιολόγηση της Eurobank η Fitch, σε έκθεσή της με ημερομηνία 28 Μαΐου, θέτοντας θετικό outlook.

H αναβάθμιση ακολουθεί την επιτάχυνση της διαδικασίας μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) της Eurobank, το οποίο σημαίνει πως έχει τον χαμηλότερο λόγο NPEs προς το σύνολο των δανείων από οποιαδήποτε άλλη ελληνική τράπεζα.

Η Fitch επισημαίνει ακόμα πως η αναβάθμιση αντανακλά το βελτιωμένο προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας.

Ο οίκος αξιολόγησης υπενθυμίζει ότι από τον Φεβρουάριο του 2019 η Eurobank δεν εξαρτάται από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA), ενώ υπογραμμίζει ότι ενισχύονται οι εισροές καταθέσεων.

Το θετικό outlook αντανακλά την εκτίμηση των αναλυτών της Eurobank ότι η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού θα βελτιωθεί ουσιαστικά τους επόμενους 12 με 24 μήνες, χαλαρώνοντας την πίεση στα κεφάλαια και δίνοντας τελικά ώθηση στη λειτουργική κερδοφορία.

Εν τω μεταξύ, σε επιβεβαίωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης CCC+ της Αlpha Βank και της Εθνικής Τράπεζας και του CCC για την Τράπεζα Πειραιώς, προχώρησε ο οίκος Fitch. 

Όσον αφορά στην Αlpha Βank, ο οίκος τονίζει ότι το rating αντανακλά την ιδιαίτερα χαμηλή αλλά βελτιούμενη ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού και το μεγάλο βάρος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs). Επίσης, αντανακλά τη βελτιωμένη δομή χρηματοδότησης και τη θέση ρευστότητας της τράπεζας, σημειώνοντας πάντως ότι είναι εξαρτημένη από το λειτουργικό περιβάλλον στην Ελλάδα, που χαρακτηρίζεται από υψηλή μεταβλητότητα.

Το ύψος των NPEs  της τράπεζας, στο 49% των συνολικών χορηγήσεων στα τέλη του 2018, είναι μεγάλο σε σχέση με τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες ενώ ο δείκτης κάλυψης, στο 48%, παραμένει χαμηλός και αφήνει την τράπεζα ευάλωτη σε πιθανή επιδείνωση των αποτιμήσεων στα εχέγγυα. Απουσία μιας δομικής λύσης για τα κόκκινα δάνεια, η ποιότητα ενεργητικού της τράπεζας θα παραμείνει αδύναμη.

Όπως και οι υπόλοιπες τράπεζες, η Fitch εκτιμά ότι η τράπεζα θα επιχειρήσει να πετύχει τον στόχο μείωσης των NPEs του 20% ως τα τέλη του 2021, κυρίως μέσω πωλήσεων χαρτοφυλακίων. Η επίτευξη του στόχου ενέχει υψηλό ρίσκο εκτέλεσης.

Όσον αφορά στην Πειραιώς, ο οίκος επισημαίνει ότι η αξιολόγηση αντανακλά την ιδιαίτερα αδύναμη ποιότητα ενεργητικού και το μεγάλο βάρος των NPEs. Επίσης, αντανακλά το βελτιωμένο προφίλ χρηματοδότησης λόγω της αύξησης των καταθέσεων ενώ το χρηματοοικονομικό της προφίλ εξαρτάται επίσης από το ιδιαίτερα ευμετάβλητο λειτουργικό περιβάλλον στην Ελλάδα.

Ο οίκος χαρακτηρίζει πολύ υψηλό τον δείκτη NPEs της τράπεζας, στο 53,1% του συνόλου των χορηγήσεων στα τέλη του 2018, προσθέτοντας ότι και ο δείκτης κάλυψης είναι χαμηλός, στο 49%, τονίζοντας ότι, απουσία μιας δομικής λύσης, η ποιότητα ενεργητικού της τράπεζας θα παραμείνει αδύναμη μεσοπρόθεσμα.

Ο στόχος για μείωση των NPEs στο 23% ως τα τέλη του 2021 χαρακτηρίζεται από υψηλά ρίσκα εκτέλεσης.

Η κερδοφορία της τράπεζας παραμένει υπό πίεση από τις υψηλές επισφάλειες, ενώ ο οίκος αναμένει μόνο οριακή βελτίωση της επαναλαμβανόμενης κερδοφορίας της Πειραιώς.   

Όσον αφορά την Εθνική Τράπεζα, η Fitch διατήρησε την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση «CCC+».

Η αξιολόγηση της Εθνικής αντανακλά σύμφωνα με τη Fitch την αδύναμη, αλλά βελτιούμενη, ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού της τράπεζας.

Παράλληλα, σημειώνουν οι αναλυτές της Fitch, η αξιολόγηση λαμβάνει υπόψη το καλύτερο προφίλ ρευστότητας και χρηματοδότησης σε σχέση με άλλες ελληνικές τράπεζες. Όπως υπογραμμίζει, η Εθνική ήταν η πρώτη ελληνική τράπεζα η οποία απεξαρτήθηκε από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v