Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς κινούνται τώρα οι ξένοι στα ελληνικά assets

Πού ποντάρουν και τι προεξοφλούν σε αυτή τη συγκυρία οι ξένοι επενδυτές που «κοιτάζουν» Ελλάδα. Οι τοποθετήσεις και οι εκτιμήσεις για μετοχές, ομόλογα, ETFs. Η αναμονή για τις κινήσεις των οίκων αξιολόγησης και οι αλλαγές στην οικονομία.

Πώς κινούνται τώρα οι ξένοι στα ελληνικά assets

Tο θετικό κλίμα στην αγορά συντηρείται, στον απόηχο των θετικών πολιτικών εξελίξεων και κυρίως σε επίπεδο ψυχολογίας. Είναι σαφές ότι όσοι επενδύουν σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία περιμένουν απτά δείγματα γραφής σε μια σειρά από φλέγοντα ζητήματα (ΔΕΗ, κόκκινα δάνεια κ.ά.). Άλλωστε, αυτά χρειάζονται για να δημιουργηθεί ξεκάθαρη τάση, που θα δίνει θετικό σήμα σε μεγάλο βάθος χρόνου για την Ελλάδα.

Στο σημείο αυτό, καταλυτικός θα είναι ο ρόλος των ξένων επενδυτών –όπως ήταν πάντοτε. Έτσι, έχει ιδιαίτερη σημασία να δούμε πώς κινούνται τώρα και τι προσδοκούν από την νέα κατάσταση στην οικονομία και στην αγορά.

Η έξοδος της χώρας στις αγορές των ομολόγων με νέο επταετές ομόλογο με επιτόκιο που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ έκδοσης για τη χώρα, δείχνει ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών για τα ελληνικά assets είναι υπαρκτό, παρά την αύξηση της μεταβλητότητας στο Χρηματιστήριο και τις μετοχικές αξίες. Μετά τον ορισμό του υπουργικού συμβουλίου, των γενικών γραμματέων και την έκδοση του ομολόγου, είναι εμφανές ότι η νέα κυβέρνηση επιθυμεί να δείξει τη διαφοροποίησή της από την προηγούμενη, προτάσσοντας ένα πιο φιλικό προφίλ προς την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.

Η ελληνική αγορά μετοχών από τις ευρωεκλογές έως τις εκλογές του Ιουνίου σημειώνει άνοδο 19%: ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έφτασε στις 900 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός κλάδος παρά το profit taking σημειώνει κέρδη 28%. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς, αναμένεται να βελτιώσει στην αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών των εταιρικών κερδών και των μερισμάτων και θα επηρέαζε θετικά τις οικονομικές επιδόσεις των εταιρειών και των μετοχών τους, αλλά και τους χρηματιστηριακούς δείκτες.

Τα ομόλογα

Αναφορικά με το νέο ομόλογο, οι προσφορές ανήλθαν στα 13 δισ. ευρώ, με το κουπόνι στο 1,875%, και βάσει του τύπου των επενδυτών που συμμετείχαν, το 55% ήταν διαχειριστές ενεργητικού (asset managers), το 20% τράπεζες, το 10% hedge funds και το 9% ασφαλιστικά ταμεία, ενώ το 84% του ποσού κατανεμήθηκε εκτός Ελλάδος.

Στην αγορά των ομολόγων, όσο μεγαλώνει το βάθος, τόσο βελτιώνεται και η ρευστότητα και η αποτίμηση των αξιών. Φέτος, οι όγκοι των συναλλαγών στην εγχώρια αγορά ομολόγων είναι σημαντικά αυξημένοι, στα 5,3 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τις αξίες των συναλλαγών του 2018. Από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος προκύπτει ότι σε αυτό το κλίμα ευφορίας, οι ελληνικές αποδόσεις διαμορφώνονται αρκετά κοντά στα ιστορικά χαμηλά, όπως σε αρκετά χαμηλά επίπεδα διαμορφώνεται και το ρίσκο της χώρας, όπως δείχνει το 5ετές Credit Default Swap (CDS), το οποίο βρίσκεται στις 230 μονάδες βάσης.

Ακόμα και σε αυτά τα επίπεδα τιμών, οι ξένοι επενδυτές πιθανόν να βλέπουν τα ελληνικά ομόλογα με θετικό τρόπο αφενός λόγω των αποδόσεων που προσφέρουν, αφετέρου γιατί τα θετικά ρίσκα που μπορούν να αλλάξουν το παιχνίδι και να συνεχίσουν την άνοδο των τιμών ξεπερνούν τα αρνητικά σενάρια, τουλάχιστον στη δεδομένη χρονική στιγμή.

Οι οίκοι αξιολόγησης

Το θετικό κλίμα ευνοεί επίσης την απαρχή ενός νέου ανοδικού κύκλου αναβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης, με τις 2 Αυγούστου να είναι η πρώτη πιθανή ημερομηνία αναβάθμισης από τη Fitch Ratings. Αν τελικά η εκτίμηση αυτή επαληθευτεί, θα σταλούν καθησυχαστικά μηνύματα στους επενδυτές και θα προσελκυστούν αγοραστές. Αν ένας και μόνο οίκος αναβαθμίσει την Ελλάδα σε «επενδυτική κλάση» (investment grade), τότε τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (QE) της ΕΚΤ.

H πιθανή συμπερίληψη των ομολόγων στο QE θα είναι πολύ σημαντικό για τα εγχώρια κρατικά ομόλογα, αλλά τα εμπόδια παραμένουν υψηλά. Η ανοδική πορεία των τιμών μπορεί να επιτρέψει την εκ νέου πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στις αγορές μέχρι το τέλος του έτους, με εκδόσεις senior ομολόγων.

Παράλληλα, η αποπληρωμή του ΔΝΤ και οι προσπάθειες μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών, είναι στοιχεία που θα επιτρέψουν σε πιο θετικές αναλύσεις βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Τα ελληνικά ETF

Αντίστοιχα, σε όρους εισροών, το αμερικανικό ETF GREK Global X MSCI Greece μόνο τον Ιούλιο, εμφανίζει εισροές 20,3 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Factset, γεγονός που είναι σημαντικό για την αγορά των μετοχών. Αυτό σημαίνει πως, παρά τη μεγάλη άνοδο που έχει σημειωθεί στις τιμές δεκάδων ελληνικών μετοχών κατά την τελευταία περίοδο και όχι μόνο φέτος, οι ξένοι επενδυτές ποντάρουν στις εγχώριες μετοχές γιατί οι αποτιμήσεις τους εξακολουθούν να βρίσκονται σε λογικά πλαίσια, αν συγκριθούν τουλάχιστον με τους αντίστοιχους δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Παράλληλα, η μερισματική απόδοση των δεικτών ξεπερνά ελαφρώς το 3%, επίδοση που βρίσκεται πάνω από το ύψος του επιτοκίου των προθεσμιακών καταθέσεων και πάνω από την απόδοση του δεκαετούς κρατικού ομολόγου.

Το χρηματιστήριο

Το ελληνικό χρηματιστήριο διατηρεί τη θετική του τροχιά και προεξοφλεί ουσιαστικές αλλαγές στην οικονομία και τις εισηγμένες εταιρείες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχει προεξοφλήσει τα τρέχοντα επίπεδα επιτοκίων. Οι μετοχές με υψηλή μερισματική απόδοση λογικά θα πρέπει να είναι οι πρώτες που θα ωφεληθούν, ενώ οι αναλυτές, μόλις ξεκινήσουν να μειώνουν τους συντελεστές προεξόφλησης των ταμειακών ροών, επίσης θα προχωρήσουν σε αύξηση των «δίκαιων τιμών» για τις εγχώριες μετοχικές αξίες.

Οι ξένοι επενδυτές που τοποθετούνται στην αγορά υποστηρίζονται από την:

-Οικονομία: Η πιο φιλική επιχειρηματικά και επενδυτικά προσέγγιση της νέας κυβέρνησης αναμένεται το 2020 να αποτυπωθεί και στη μακροοικονομική δυναμική. Η βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών και η βελτίωση (δηλαδή η μείωση) του κρατικού ρίσκου, σε συνδυασμό με το κεφαλαιακό μαξιλάρι που καλύπτει τις ανάγκες αναχρηματοδότησης για τα επόμενα έτη, δημιουργούν για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια ένα low risk bet στις εγχώριες μετοχές.

-Ανάκαμψη των ακινήτων: Ο ρυθμός ανάπτυξης των τιμών κατοικιών επέστρεψε σε θετικό έδαφος κατά 1% το 2018 για πρώτη φορά έπειτα από μια δεκαετία, χάρη στην ισχυρή ζήτηση από τους ξένους, καθώς και στην περιορισμένη προσφορά. Τα κίνητρα της κυβέρνησης μπορούν να προκαλέσουν αναπτυξιακό σοκ με την αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια.

-Στόχοι στα NPEs: Ο δείκτης NPEs (μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων) των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να φτάσει το 15%-25% μέχρι το 2021, υποδηλώνοντας μείωση 50% μέσα σε τρία χρόνια, γεγονός που θα επιτρέψει τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Ο αυξανόμενος εταιρικός δανεισμός αναμένεται να αντισταθμίσει τη συνεχιζόμενη απομόχλευση στο κομμάτι της λιανικής, οδηγώντας σε θετική ανάπτυξη ακόμα και από φέτος. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v