Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ο πτωτικός «αιφνιδιασμός» και ο κρίσιμος Αύγουστος

Πως η αλλαγή του κλίματος στο εξωτερικό πλήττει τις εγχώριες αξίες και γιατί η «ρηχότητα» των συναλλαγών του Αυγούστου είναι επικίνδυνη για την πορεία της αγοράς. Τα επίπεδα με σημασία για FT-25 και τραπεζικό δείκτη και τις τέσσερις τράπεζες.

ΧΑ: Ο πτωτικός «αιφνιδιασμός» και ο κρίσιμος Αύγουστος

Η είσοδος στον πιο ρηχό μήνα συναλλαγών του έτους έγινε με το «αριστερό» αφού ο βασικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών μετρά απώλειες 6%. Οι ειδικές συνθήκες που επικρατούν τον Αύγουστο δίνουν βήμα για ευμετάβλητες συνθήκες και συνεδριάσεις, ωστόσο το κλίμα στο εξωτερικό βάρυνε ακόμα περισσότερο την κατάσταση στην εγχώρια αγορά. Η απόφαση της Fitch Ratings επίσης «αιφνιδίασε» την αγορά, η οποία περίμενε την αναβάθμιση των προοπτικών και ίσως και κάτι περισσότερο.

Η διατήρηση της αυξημένης μεταβλητότητας και η παραμονή πάνω από τη σημαντική περιοχή στήριξης των 840 μονάδων συνεχίζει να δίνει ελπίδα στο θετικό σενάριο για τη συνέχεια, ωστόσο το αρνητικό σενάριο θα αποκτήσει πρώτο ρόλο αν το επίπεδο διασπαστεί καθοδικά. Αν οι μετοχές στις ΗΠΑ συνεχίσουν να κινούνται προς την ισορροπία, τότε το κλίμα στο ΧΑ θα ωφεληθεί άμεσα. Η επιτυχής διάσπαση του επιπέδου των 900 μονάδων, για την ώρα δείχνει πολύ δύσκολη, ωστόσο η αγορά έχει ένα αξιόπιστο stop στη ζώνη των 840 μονάδων.

Πιο τεχνικά, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης διατηρεί ακόμα την πολύ ισχυρή περιοχή στήριξης στις 830-840 μονάδες. Η επόμενη εβδομάδα αναμένεται να είναι ακόμα πιο καθοριστική, αφού ο στόχος των αγοραστών θα είναι η προσπάθεια κίνησης πάνω από τις 860-880 μονάδες. Αδυναμία κίνησης προς τις 860 μονάδες θα επιδεινώσει τη βραχυπρόθεσμη κατάσταση και απομακρύνει την αγορά από το θετικό σενάριο. Ο Γενικός Δείκτης θα πρέπει να παραμένει πάνω από την κάτω λωρίδα των Bollinger Bands που συμπίπτει με τις 830 μονάδες.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

 Για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο οποίος εξακολουθεί να προηγείται της αγοράς, η ανοδική πορεία προς τις 2.250-2.260 μονάδες περνά μέσα από τη διατήρηση ή μη των 2.180 μονάδων. Αυτό δίνει πόντους για ανοδική συνέχεια, διαφορετικά το stop τοποθετείται στις 2.100 μονάδες. 

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

 O τραπεζικός δείκτης βρίσκεται εντός του εύρους των 660-850 μονάδων, με την προσπάθεια για κίνηση πάνω από τις 850 μονάδες να μην μπορεί να συμβεί. Η αδυναμία διάσπασης του επιπέδου των 850 μονάδων έχει επαναφέρει σημαντικές τις πιέσεις στον δείκτη, με τις 660 μονάδες να αποτελούν το επίπεδο που πρέπει να διατηρήσει πάση θυσία ο δείκτης.

Η Αlpha Βank έχασε τη στήριξη στη ζώνη των 1,50-1,55 ευρώ και πλέον οι αγοραστές θα προσπαθήσουν να κρατήσουν την τιμή κοντά εκεί, διαφορετικά το επόμενο επίπεδο είναι τα 1,33 ευρώ,. Η βάση που πρέπει να επιστρέψει είναι τα 1,50 ευρώ.

Η στήριξη των 2,50 ευρώ διασπάστηκε από την Εθνική Τράπεζα, η οποία συνεχίζει να προηγείται της κίνησης των υπόλοιπων τραπεζικών μετοχών. Παρακάτω η στήριξη είναι στα 2,20 ευρώ όπως φάνηκε και στις 12/7, αλλά και τις προηγούμενες ημέρες. Επιστροφή πάνω από τα 2,5 ευρώ δίνει πόντους στον στόχο των 3 ευρώ.

Για τη Eurobank, μετά την επιστροφή στα 0,75 ευρώ, τα 0,80-0,82 ευρώ είναι ο στόχος που θα πρέπει πάλι να κυνηγήσει. Πτωτικά η στήριξη είναι στα 0,65 – 0,675 ευρώ χαμηλότερα.

Τέλος, για την Τράπεζα Πειραιώς, η τιμή διόρθωσε από την αντίσταση των 3,20-3,30 ευρώ και επέστρεψε αρκετά χαμηλότερα στη στήριξη στη ζώνη των 2,60 ευρώ, που είναι ιδιαίτερα σημαντική. Πιο χαμηλά οι στηρίξεις στα 2,50 ευρώ και στα 2,30 ευρώ. Πιο ψηλά τα 3 ευρώ και το πρόσφατο υψηλό στα 3,29 ευρώ.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v