Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσο έχει «πληρώσει» το stock picking στο Χρηματιστήριο

Οι έως τώρα αποδόσεις για blue chips και τράπεζες και τα περιθώρια περαιτέρω ανόδου ως το τέλος του έτους. Το σήμα που στέλνει η απόσταση από τα χαμηλά. Πόσο επιδρά τώρα η μεταβλητότητα.

Πόσο έχει «πληρώσει» το stock picking στο Χρηματιστήριο

Tο Χρηματιστήριο της Αθήνας βρίσκεται, όπως και οι περισσότερες αγορές διεθνώς, σε περίοδο έντονης μεταβλητότητας και προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει τις θετικές εξελίξεις σε αρκετά εσωτερικά μέτωπα, τουλάχιστον όπως έκανε μέχρι τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών.

Αυτή τη στιγμή, όλα δείχνουν ότι η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί, καθώς οι διεθνείς εξελίξεις κάθε άλλο παρά… ομαλές χαρακτηρίζονται. Έτσι, το stock picking παραμένει η πλέον ενδεδειγμένη επενδυτική στρατηγική, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχουν και οι αποδόσεις των μετοχών, όπως έχουν διαμορφωθεί μέχρι τώρα.

Η διαδρομή στο Χ.Α. από τις αρχές τους έτους είναι ιδιαίτερα καλή για την πλειονότητα των μετοχών, αλλά και για την ψυχολογία της επενδυτικής κοινότητας. Στις αρχές του έτους ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε τη διαδρομή του από τις 600 μονάδες και στο τέλος του Σεπτεμβρίου βρίσκεται στα επίπεδα των 860 μονάδων, έχοντας κρατήσει τα κέρδη του σε μια δύσκολη και ευμετάβλητη περίοδο για τις ξένες αγορές.

Σε αυτήν την ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη και των δεικτοβαρών μετοχών του Χ.Α., τον κρίσιμο ρόλο έχουν παίξει η εγχώρια πολιτική αλλαγή, η αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ομολόγων, η πορεία των διεθνών αγορών και οι προσδοκίες για τις τράπεζες. Οι αμερικανικές αγορές συνεχίζουν να έχουν θετικό αποτύπωμα, αλλά οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών σε μεγάλο βαθμό συνεχίζουν την υποαπόδοση τους και απέχουν από τα πρόσφατα υψηλά τους.

Παρά λοιπόν την ανοδική κίνηση στην ελληνική αγορά και τα σημαντικά κέρδη από την αρχή του έτους, οι ελληνικές μετοχές μέχρι τώρα έχουν πιεστεί λιγότερο, σε πλήρη αντίθεση με ό,τι συνέβαινε σε προηγούμενες περιόδους διόρθωσης ή μεταβλητότητας στις ευρωπαϊκές αγορές. Αυτό, ωστόσο, δεν αποτελεί εχέγγυο ότι η υπεραπόδοση αυτή θα συνεχιστεί. Σε κάθε περίπτωση, οι μεταβολές θα παραμείνουν αιφνίδιες και το volatility υψηλό, αφού πολλοί προβληματισμοί συσσωρεύονται στις διεθνείς αγορές.

Οι «μεγάλες δυνάμεις»

Φέτος, η χρονιά και πάλι ενδεικνυόταν για στρατηγικές stock picking, κρίνοντας από το εννεάμηνο, αφού οι επιμέρους εταιρείες που ξεχωρίζουν διαπραγματεύονταν με δείκτες EV/EBITDA χαμηλότερους από των ευρωπαϊκών εταιρειών –έτσι, η άνοδος στις τιμές αυτών των μετοχών ήταν πολλές φορές δικαιολογημένη. Οι αποδόσεις τους αλλά και η απόσταση από τα πρόσφατα χαμηλά τους μπορεί να περιλαμβάνουν το πιθανό εύρος της κίνησής τους στο επόμενο χρονικό διάστημα και μέχρι το τέλος του έτους.

-Η συμπεριφορά της Coca Cola HBC στο ταμπλό του Χ.Α. είναι θετική από τις αρχές του έτους, αλλά έχει πιεστεί σημαντικά το τελευταίο τρίμηνο (αποκοπή μερίσματος και επιστροφή κεφαλαίου). Απέχει 9% από το χαμηλό έτους και 17% από το υψηλό των 35,20 ευρώ.

ΟΠΑΠ, ο οποίος εμφάνιζε μικρότερη απόδοση από τις λοιπές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, απέχει 10% από το υψηλό του και οι αποδόσεις του φέτος είναι στο 26% και υπολείπεται σε απόδοση του Γενικού Δείκτη.

-Για τον ΟΤΕ, η μικρή υποαπόδοση το 2018, έχει φέρει τη μετοχή να κινείται στα επίπεδα των 12,70 ευρώ με μόλις 3% απόσταση από το υψηλό των 13,10 ευρώ και 35% από το χαμηλό των 9,39 ευρώ.

Jumbo απέχει 12% από τα υψηλά έτους στα 18,88 ευρώ και 36,5% από το χαμηλό των 10,59 ευρώ.

-Για τη Μυτιληναίος, η απόσταση από το υψηλό έτους είναι 15% και από το χαμηλό της 36%, με τη μετοχή να συνεχίζει να υπεραποδίδει της αγοράς σε όλα τα χρονικά διαστήματα.

Cenergy πραγματοποίησε χαμηλό στα 1,182 ευρώ στις 19/1 και έκτοτε κινείται υψηλότερα. Η απόδοσή της το τελευταίο τρίμηνο είναι -10% και πλέον εμφανίζει και θετικό πρόσημο στο έτος 6%. Απέχει 14% από το υψηλό της.

-Για την ΕΧΑΕ, η απόδοση διαμορφώνεται σε θετικό έδαφος φέτος, στο 28%, ενώ από τα χαμηλά δωδεκαμήνου απέχει 35%. Η απόδοση στο τρίμηνο είναι οριακά αρνητική και απέχει 9% από το φετινό υψηλό.

Motor Oil σε όλο το διάστημα φέτος παρουσιάζει υψηλή μεταβλητότητα και απώλειες, αλλά απέχει από το υψηλό έτους 16%.

-Οι εταιρείες ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κινούνται έντονα θετικά και με παραπλήσια ποσοστά ανόδου από τις αρχές του έτους. Η πρώτη διαμορφώνεται 7% από το υψηλό της και η έτερη 8%.

-Τα Ελληνικά Πετρέλαια, αν και παραμένουν σε θετικό έδαφος από τις αρχές του έτους, δέχονται πίεση το τελευταίο διάστημα και υποαποδίδουν σε σχέση με την αγορά. Από το υψηλό των 9,6 ευρώ απέχουν 15% και άλλο τόσο από το χαμηλό έτους, στα 7 ευρώ περίπου.

Viohalco συνεχίζει να σημειώνει υψηλότερη άνοδο φέτος από την αγορά, αν και το πρόσημό της παραμένει αρνητικό στο τελευταίο τρίμηνο. Ωστόσο, από τα 4,50 ευρώ, υψηλό για το έτος, απέχει 17% πλέον.

-Για τον τίτλο της ΔΕΗ, που επίσης σημειώνει πολύ υψηλότερη απόδοση από την αγορά, τα κέρδη προσεγγίζουν το 140% και σε μεγάλο βαθμό αποτελεί σηματωρό της αγοράς και προεξοφλητικό μηχανισμό του πολιτικού ρίσκου, με άνοδο 15% τον τελευταίο μήνα.

ΕΥΔΑΠ επίσης κινείται με πολύ θετικό πρόσημο στην χρονιά και απέχει 4% από τα υψηλά έτους, ενώ επίσης το τελευταίο τρίμηνο σημειώνει άνοδο 14%.

Οι τράπεζες

Για τις τραπεζικές μετοχές, η εικόνα είναι πολύ θετική και η αίσθηση στην αγορά είναι ότι όσο το κλίμα έξω είναι ευνοϊκό, οι μετοχές των Alpha Βank, Τράπεζα Πειραιώς, Εθνικής Τράπεζα και Eurobank θα συνεχίζουν α υπεραποδίδουν.

Τράπεζα Πειραιώς έχει σημειώσει την υψηλότερη επίδοση φέτος με 260% και στον μήνα είναι +10%. Στο ένα έτος οι αποδόσεις είναι από τις πλέον υψηλές, στο +50%, κλείνοντας αρκετά την ψαλίδα με τις άλλες τρεις τραπεζικές μετοχές.

-Για την Alpha Bank, το χαμηλό έτους είναι στα 0,841 ευρώ και η απόδοση από τις αρχές του έτους προσεγγίζει το 53%. Όμως, και οι πρόσφατες αποδόσεις της είναι επίσης θετικές με 14% τον τελευταίο μήνα.

Eurobank διαμορφώνεται υψηλότερα, κατά 61% από τις αρχές του έτους, ενώ από το υψηλό της στα 0,8995 ευρώ ανά μετοχή απέχει ελάχιστα και εδώ και μερικές συνεδριάσεις πραγματοποιεί συνεχώς προσπάθειες να κινηθεί υψηλότερα.

-Για την Εθνική Τράπεζα επίσης η εικόνα είναι πολύ θετική. Εμφανίζει τη δεύτερη υψηλότερη απόδοση από τις αρχές του έτους με 150% και κινείται κοντά στο υψηλό των 2,81 ευρώ ανά μετοχή και απέχει σχεδόν 205% από το χαμηλό της για φέτος. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v