Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Ο «χάρτης» των αποτελεσμάτων εξαμήνου

Αναλυτικός πίνακας με τις επιδόσεις. Ποια συμπεράσματα προκύπτουν από την «κόπωση» των αποτελεσμάτων και τι αναμένεται στη συνέχεια. Τα turnaround stories, οι εταιρείες με αρνητικά ίδια κεφάλαια και τα θετικά «καθαρά ταμεία».

Εισηγμένες: Ο «χάρτης» των αποτελεσμάτων εξαμήνου

Η ολοκλήρωση της δημοσίευσης των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιρειών επιβεβαιώνει παλαιότερα δημοσιεύματα του Euro2day.gr, που μιλούσαν για σημεία κόπωσης μετά από τετραετή άνοδο, οφειλόμενα κυρίως:

α) Στον επηρεασμό του πρώτου φετινού τετραμήνου από το κλίμα της πολιτικής αβεβαιότητας στο εσωτερικό της χώρας.

β) Στις συνθήκες στασιμότητας-ύφεσης (ανάλογα με τον κλάδο) που εμφάνισε το διεθνές περιβάλλον και κυρίως οι χώρες της Ευρωζώνης.

γ) Σε έκτακτους παράγοντες που επηρέασαν (άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά) τα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων.

Με βάση λοιπόν τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα των 143 εισηγμένων εταιρειών:

• Ο αθροιστικός κύκλος εργασιών έχει ανεβεί κατά 2,6%, το EBITDA κατά 5,1%, ενώ τα καθαρά κέρδη έχουν αυξηθεί μεν κατά 40,1%, ωστόσο το σύνολο της βελτίωσης αυτής υπολείπεται ελαφρά από το ύψος των μειωμένων ζημιών που εμφάνισε η ΔΕΗ (με τη συμβολή και έκτακτων επιδόσεων).

• Οι 88 εταιρείες έχουν εμφανίσει κερδοφόρο (μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας) αποτέλεσμα, ενώ οι 52 έχουν υποχρεωθεί σε ζημίες.

• 69 εισηγμένες βελτίωσαν την «κάτω γραμμή» των αποτελεσμάτων τους (αύξηση κερδών ή περιορισμός ζημιών) ενώ 71 την είδαν να επιδεινώνεται (μείωση κερδών ή διεύρυνση ζημιών).

Μεταξύ των εταιρειών που ξεχώρισαν για τις επιδόσεις συγκαταλέγονται οι: Μυτιληναίος, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, Cenergy, Ευρωπαϊκή Πίστη, PROFILE, Πλαστικά Κρήτης, Quest Holdings, Autohellas, Καράτζης, Άβαξ, Space Hellas, Entersoft, Paperpack, Inform Λύκος, Καραμολέγκος, ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, Παπουτσάνης, MEVACO, ΕΛΙΝΟΙΛ και REVOIL.

Κύκλοι της χρηματιστηριακής αγοράς ελπίζουν πως η στασιμότητα των αποτελεσμάτων θα είναι πρόσκαιρη, προσδοκώντας νέα άνοδο μέσα στο επόμενο 24μηνο, λόγω του βελτιωμένου δείκτη οικονομικών προσδοκιών στην Ελλάδα, των μειούμενων τραπεζικών επιτοκίων (ψαλίδι στο κόστος χρηματοδότησης) και των προσδοκιών για αύξηση των επενδύσεων και ταχύτερη απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Όλα αυτά βέβαια, υπό την προϋπόθεση ότι η χαλαρότερη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα καταφέρει να «σηκώσει» την ευρωπαϊκή οικονομία, ή έστω ότι δεν θα δούμε περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης στο συγκεκριμένο μέτωπο.

Όπως το Euro2day.gr έχει επισημάνει και σε προηγούμενα δημοσιεύματά του, παράγοντες που φαίνεται να έχουν συντελέσει στην κατώτερη του αναμενόμενου πορεία των φετινών εταιρικών κερδών είναι:

• Η μείωση των περιθωρίων διύλισης σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στα μέτωπα του δολαρίου και του πετρελαίου επέδρασαν αρνητικά στις επιδόσεις των Ελληνικών Πετρελαίων και της Motor Oil (κυκλικός κλάδος με πολύ υψηλή κερδοφορία κατά τα προηγούμενα χρόνια).

• Η υποχώρηση των διεθνών τιμών των μετάλλων μείωσε είτε σε λογιστική (π.χ. ElvalHalcor), είτε σε λειτουργική βάση τα κέρδη αρκετών μεταλλουργικών εταιρειών.

• Υπήρξαν έκτακτες και μη επαναλαμβανόμενες λογιστικές επιβαρύνσεις σε Μυτιληναίο και Coca-Cola HBC.

• Οι επιπτώσεις από την επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας δεν ήταν μεγάλες, αλλά έγιναν ως ένα βαθμό ορατές σε κάποιες εξαγωγικές επιχειρήσεις.

• Οι μειωμένες παραγγελίες ελληνικών μαρμάρων από την Κίνα αποτέλεσαν έναν από τους λόγους για τους οποίους οι δύο εισηγμένες του κλάδου (Ικτίνος, Mermeren Kombinat) είδαν τις κερδοφορίες τους να υποχωρούν.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το συμπέρασμα που προκύπτει για μια ακόμη φορά είναι πως στο ΧΑ τελούν υπό διαπραγμάτευση μετοχές πολλών εταιρειών, οι οποίες όχι μόνο κατάφεραν να επιβιώσουν κατά την περίοδο της κρίσης, αλλά παράλληλα επιτυγχάνουν ικανοποιητικά κέρδη και έχουν ακόμη καλύτερες προοπτικές, στον βαθμό που η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει και δεν θα υπάρξει κάποια απροσδόκητη εξέλιξη στο διεθνές περιβάλλον.

Εισηγμένες με θετικό καθαρό ταμείο: Οι εταιρείες οι οποίες στις 30/6/2019 διέθεταν θετικό καθαρό ταμείο (διαθέσιμα υψηλότερα από το σύνολο των τραπεζικών τους υποχρεώσεων) ήταν οι Alpha Αστικά Ακίνητα, AS Company, Centric, Entersoft, Mediterra Hellas, Mermeren Kombinat, PROFILE, ΑΔΗΜΗΕ, Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚΕ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Ευρωπαϊκή Πίστη, ΕΧΑΕ, Καρέλιας, Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου, Πλαίσιο, Πλαστικά Κρήτης, Ideal, Optronics, VIDAVO, ΟΛΘ, Epsilon Net (και η JUMBO που κλείνει οικονομική χρήση κάθε 30η Ιουνίου).

Αρνητικά ίδια κεφάλαια: Στις 30/6/2019 αρνητικά ίδια κεφάλαια είχαν οι εταιρείες Forthnet, Frigoglass, Intralot, Lavipharm, Pasal Development, Sato, ΑΕΓΕΚ, ΕΛΓΕΚΑ, Εριουργία Τρία Άλφα, Μπήτρος, ΣΙΔΜΑ, ΒΙΟΤΕΡ, DIONIC, ΚΡΕΚΑ, Εκδόσεις Λιβάνη, ΑΝΕΚ, Βαρβαρέσος, Ιχθυοτροφεία Σελόντα, Ακρίτας και Audiovisual.

Turnaround Stories: Οι εισηγμένες που μετέτρεψαν κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο σε κέρδη το ζημιογόνο αντίστοιχο διάστημα του 2018 ήταν: Cenergy, Centric, Frigoglass, MEVACO, Newsphope, Pasal Development, Trastor, ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, ΕΛΓΕΚΑ, Καραμολέγκος, Δομική Κρήτης και Doppler (σε αρκετές περιπτώσεις, η εξέλιξη αυτή οφείλεται σε έκτακτα αποτελέσματα -θετικά ή αρνητικά- που συνέβησαν είτε φέτος είτε το 2018.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v