Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Σε κρίσιμο σταυροδρόμι τα εταιρικά κέρδη

Συγκρατημένη αισιοδοξία στελεχών της αγοράς ότι τα εταιρικά κέρδη θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία παρά τη στασιμότητα του α' εξαμήνου. Παράγοντας-κλειδί για τη μελλοντική πορεία των μετοχών στο ΧΑ.

Εισηγμένες: Σε κρίσιμο σταυροδρόμι τα εταιρικά κέρδη

Το ελληνικό χρηματιστήριο θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί μεσοπρόθεσμα έναντι μιας ενδεχόμενης υποχώρησης των ξένων αγορών, στον βαθμό που οι εισηγμένες εταιρείες του καταφέρουν να συνεχίσουν την ανοδική πορεία των κερδών τους μέσα στην επόμενη διετία.

Αυτό απαντούν Έλληνες παράγοντες της αγοράς, όταν τους τίθεται το ερώτημα για το πόσο ανθεκτικές μπορεί να είναι οι μετοχές του ΧΑ, σε περίπτωση που οι διεθνείς αγορές υποχωρήσουν, μέσα σε ένα περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων και γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων. Και φυσικά, πόσο κερδοφόρες μπορούν να αποδειχτούν, στον βαθμό που η ευρωπαϊκή οικονομία εμφανίσει σημεία ανάκαμψης.

«Το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί είναι η συνέχιση της ανοδικής πορείας των εταιρικών κερδών, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και μια τετραετία. Η στασιμότητα του πρώτου φετινού εξαμήνου καλό είναι να αποδειχτεί πως δεν είναι τίποτε άλλο πέρα από μια προσωρινή παρένθεση», υποστηρίζει γνωστός παράγοντας από τον χώρο των αμοιβαίων κεφαλαίων, συμπληρώνοντας:

«Αν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια τις εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον, εμείς αισιοδοξούμε πως η εγχώρια επενδυτική αγορά μπορεί να συνεχίσει να αποφέρει ουσιαστικά κέρδη σε βάθος τριετίας, όταν οι αποδόσεις των τοποθετήσεων σε τίτλους σταθερού εισοδήματος είναι πλέον οριακές ή και αρνητικές. Για φέτος προβλέπεται μια αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 1,8%-1,9% και για του χρόνου ένα +2,8%. Ακόμη και αν θεωρήσουμε ότι τελικά το +2,8% αποτελεί μια απαιτητική πρόβλεψη, σίγουρα μια επίδοση κοντά στο +2% θα επηρεάσει θετικά την κερδοφορία των εισηγμένων εταιρειών».

Μιλώντας με στελέχη εισηγμένων επιχειρήσεων διαφόρων κλάδων, διαπιστώνουμε ότι οι προβλέψεις τους για την πορεία της κερδοφορίας τους δεν κινούνται όλες προς την ίδια κατεύθυνση:

«Κάντε με προφήτη να σας κάνω πλούσιους» ήταν η απάντηση οικονομικού διευθυντή εισηγμένης εξαγωγικής εταιρείας, σε ερώτηση που του θέσαμε για το πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί η διεθνής ζήτηση στον κλάδο του μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο. Γενικότερα, επικρατεί ένα κλίμα προβληματισμού σε πολλές εξαγωγικές επιχειρήσεις, άλλες φορές επειδή η γερμανική «ατμομηχανή» δείχνει κουρασμένη, άλλες λόγω της αβεβαιότητας του Brexit και άλλες εξαιτίας των παρενεργειών που μπορούν να επιφέρουν ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας και η κατάσταση στην Τουρκία.

«Μέχρι τώρα οι επιπτώσεις είναι σχετικά περιορισμένες και ελεγχόμενες, αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στο μέλλον», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ένα άλλο πεδίο προβληματισμού είναι το πώς θα εξελιχθεί η πορεία του εισερχόμενου τουρισμού μέσα στο 2020. Ακόμη και πριν την πτώχευση της Thomas Cook, αξιόπιστα στελέχη του κλάδου υποστήριζαν πως ο ελληνικός τουρισμός έχει μπει σε μια πλαγιοπτωτική πορεία, που θα διαρκέσει δύο με τρία χρόνια, αρχής γενομένης από το 2019. «Το 2018 η Ελλάδα ήταν μόνη της στην περιοχή. Σήμερα έχουν επανέλθει όλοι οι ανταγωνιστικοί προορισμοί» υποστηρίζουν οι ίδιοι κύκλοι.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν αρκετοί άλλοι λόγοι που θα μπορούσαν να επηρεάσουν θετικά την εταιρική κερδοφορία κατά την επόμενη διετία, μεταξύ των οποίων -σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς- συγκαταλέγονται:

• Η απορρόφηση των κονδυλίων του τρέχοντος ΕΣΠΑ, με δεδομένο ότι μόλις φέτος ξεκίνησε η ουσιαστική εγγραφή κύκλου εργασιών στις επιχειρήσεις από το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Οι κλάδοι της πληροφορικής και των κατασκευών θα είναι οι κυρίως ωφελημένοι από τη συγκεκριμένη εξέλιξη.

• Η κυβερνητική προσπάθεια για άρση των αντικινήτρων και των γραφειοκρατικών εμποδίων προκειμένου να ξεμπλοκάρουν χρονίζοντα επενδυτικά προγράμματα. Η περίπτωση του Ελληνικού έχει τόσο ουσιαστικό (λόγω μεγέθους) όσο και εμβληματικό χαρακτήρα, καθώς θα εκτιμηθεί δεόντως από τη διεθνή αγορά για το πώς αντιμετωπίζει η χώρα το ευρύτερο πεδίο της προσέλκυσης επενδύσεων.

• Η τάση ανάκαμψης που παρατηρείται στην αγορά των ακινήτων, με ισχυρά διεθνή funds να είναι πρόθυμα να τοποθετηθούν στη χώρα (μεγάλη διαφορά αποδόσεων ενοικίου στην Ελλάδα σε σύγκριση με το εξωτερικό).

• Το κόστος χρηματοδότησης των επιχειρήσεων παρουσιάζει πτωτική τάση, καθώς το Euribor έχει καταστεί περισσότερο αρνητικό και τα περιθώρια (spreads) αποκλιμακώνονται. Ενδεικτικά παραδείγματα είναι η πρόσφατη ομολογιακή έκδοση του OΤE, αλλά και η εκτίμηση της αγοράς για την πορεία του νέου εταιρικού ομολόγου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής. Η μείωση του κόστους χρηματοδότησης συνδυάζεται με αύξηση της πιστωτικής επέκτασης των τραπεζών προς τις επιχειρήσεις, καθώς οι τράπεζες έχουν αυξήσει μέσα στο 2019 -για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια- το υπόλοιπο των εταιρικών τους χρηματοδοτήσεων. Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί, τουλάχιστον στον βαθμό που οι καταθέσεις θα επιστρέφουν -όπως παρατηρείται με εντονότερους ρυθμούς φέτος- στα γκισέ των τραπεζών.

• Και τέλος, ρόλο στη διαμόρφωση της καθαρής κερδοφορίας των επιχειρήσεων και των απολαβών των μετόχων τους αναμένεται να παίξει από το 2020 και μετά η μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή, όσο και του ποσοστού φορολόγησης επί των μερισμάτων. Ο συνδυασμός αυτών των δύο γεγονότων θα οδηγήσει σε άνοδο τόσο τα καθαρά κέρδη (ελκυστικότερος δείκτης P/E), όσο και το καθαρό μέρισμα προς τους μετόχους (υψηλότερη καθαρή μερισματική απόδοση).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v