Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί ο τραπεζικός δείκτης προηγείται της αγοράς

Κρίσιμη για την τάση η βραδινή αξιολόγηση της οικονομίας από την S&P. Πώς εξηγείται η αποσύνδεση της πορείας των τραπεζικών μετοχών από τον Γενικό Δείκτη. Ποια είναι τα κρίσιμα επίπεδα με βάση την τεχνική ανάλυση.

Γιατί ο τραπεζικός δείκτης προηγείται της αγοράς

Παρότι ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. δεν κινήθηκε με σημαντικά κέρδη, ο δείκτης των τραπεζών συνέχισε να υπεραποδίδει και δίνει τον τόνο στις συναλλαγές αλλά και στην ψυχολογία. Το σχέδιο «Ηρακλής» έχει τύχει θετικής αποδοχής από τους επενδυτές αλλά και τους επενδυτικούς οίκους, ωστόσο ακόμα δεν έχει ψηφιστεί.

Το κλίμα ενόψει της αξιολόγησης της Standard & Poor’s σήμερα 25/10 το βράδυ παραμένει ευνοϊκό, χωρίς διαθέσεις έντονου πονταρίσματος. Αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι το consensus, που θεωρούσε την αναβάθμιση κατά μία μονάδα σχεδόν σίγουρη, έχει μετακινηθεί ελαφρώς σε πιο συντηρητικές εκτιμήσεις. Ο οίκος S&P κατατάσσει την Ελλάδα στο Β+ με θετικές προοπτικές από το καλοκαίρι του 2018.

Στο τεχνικό επίπεδο, αφού o Γενικός Δείκτης έχει ξεπεράσει με ευκολία τη σημαντική περιοχή των 845 μονάδων και την αντίσταση στα επίπεδα των 860 μονάδων, μια αύξηση στις συναλλαγές θα βοηθούσε την προσπάθεια να κινηθεί ο Δείκτης προς τη ζώνη των 900 μονάδων. Η προηγούμενη εβδομάδα έδειξε ότι υπάρχει μια σημαντική περιοχή στήριξης, όπου οι αγοραστές μπορούν έχουν ως stop την αλλαγή κατεύθυνσης, ενώ οι θετικές σκέψεις στην αγορά θα ενισχυθούν μόνο με αύξηση των συναλλαγών. 

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

 Για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, συνεχίζεται η αδυναμία σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά και τον τραπεζικό δείκτη και βασική αιτία είναι και η πίεση στη μετοχή της Coca-Cola HBC και δευτερευόντως σε Motor Oil και Μυτιληναίος.

Η δεικτοβαρής μετοχή της Coca-Cola HBC, μετά την αποκοπή και το μέρισμα, κινείται 16% χαμηλότερα, επηρεάζοντας τον δείκτη καταλυτικά. Στον αντίποδα, η μετοχή του ΟΤΕ με +6% και η Εθνική Τράπεζα με κέρδη 17% έχουν σηκώσει το βάρος, αλλά και πάλι από το προηγούμενο υψηλό του ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης απέχει 4%.

Για την ώρα, με το ψυχολογικό επίπεδο των 2.100 μονάδων να έχει διασπαστεί, στόχος είναι οι 2.200 μονάδες και πάλι. Στον αντίποδα, υποχωρώντας κάτω από τις 2.100 μονάδες, ο δείκτης θα κινηθεί χαμηλότερα προς τις 2.000 μονάδες, με πιθανή στήριξη στις 1.950 μονάδες.

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

 Η αλλαγή κλίματος στην αγορά διατηρείται από την υπεραπόδοση του τραπεζικού δείκτη, που διέσπασε τις 790 μονάδες -το κρίσιμό του επίπεδο- και συνέχισε υψηλότερα προς την αντίσταση στα υψηλά έτους και στις 850 μονάδες. Ανοδική διαφυγή από τις 850 μονάδες θα προκαλέσει και short cover, με τις 900 και τις 950 μονάδες ως πιθανούς στόχους.

Η Alpha Bank επέστρεψε με ταχύτητα πάνω από τη ζώνη του 1,75 ευρώ. Η βάση που πρέπει να κρατήσει πλέον είναι το 1,62 ευρώ, για να μπορέσει να διαφύγει προς το 1,86 ευρώ.

Η στήριξη των 2,40-2,50 ευρώ, που έχει αποδειχθεί πολύ αξιόπιστη για την Εθνική Τράπεζα, προσεγγίστηκε με ταχύτητα και ήταν κρίσιμο για τον κλάδο να διατηρηθεί -όπως και έγινε. Στο ανοδικό σενάριο, ο στόχος είναι πλησίον των 2,88 ευρώ και μετά τα 3 ευρώ ανά μετοχή. Παραμένει η καλύτερη τεχνική εικόνα μεταξύ των τραπεζών.

Για τη Eurobank, η διατήρηση των 0,80-0,82 ευρώ, που ήταν ανάλογης σημασίας των 2,40-2,50 ευρώ της Εθνικής, επίσης έχει διατηρηθεί και πλέον η κίνηση πάνω από αυτά τα επίπεδα θα ανοίξει τον δρόμο προς τα 0,90-1,00 ευρώ. Για την ώρα, συσσωρεύει κοντά στα υψηλά της.

Τέλος, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς κινήθηκε άμεσα στη σημαντική στήριξη των 2,60-2,65 ευρώ και χαμηλότερα και, εφόσον διατηρήθηκε, επέστρεψε σχετικά εύκολα ο στόχος των 3 ευρώ. Υψηλότερα βρίσκονται τα 3,30 ευρώ ανά μετοχή.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v