Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψήφος εμπιστοσύνης στο Χρηματιστήριο από την HSBC

«Overweight» στην εγχώρια αγορά δηλώνει ο οίκος, καθώς προβλέπει θετικές εκπλήξεις τόσο στο μακροοικονομικό πεδίο όσο και στον χώρο των τραπεζών. Στις κορυφαίες επιλογές στις αναδυόμενες αγορές η Alpha Bank.

Ψήφος εμπιστοσύνης στο Χρηματιστήριο από την HSBC

Το ελληνικό χρηματιστήριο πήγε καλά πέρυσι αλλά υπάρχει ακόμα δρόμος, εκτιμά η HSBC σε έκθεσή της. Όπως υποστηρίζει, το μακροοικονομικό «story» στη χώρα μας έχει βελτιωθεί σημαντικά, με μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση στο τιμόνι. Ειδικότεροι παράγοντες δε όπως οι μετοχές, οι αποτιμήσεις, τα κέρδη και η ρευστότητα, λειτουργούν προσθετικά.

Πιο συγκεκριμένα, για τις τράπεζες, ο οίκος πιστεύει ότι θα συνεχίσουν να πετυχαίνουν σε ό,τι αφορά στην κερδοφορία και τη βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού, ενώ πολιτικές δράσεις θα μπορούσαν να καθησυχάσουν τις ανησυχίες της αγοράς σε ό,τι αφορά στην ποιότητα κεφαλαίων και μια δυνητική αρνητική επιτάχυνση των σχεδιασμών για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs).

Όπως επισημαίνει ειδικότερα η HSBC, η αγορά θα συνεχίσει να εκπλήσσεται ευχάριστα από τη μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης, με θετικές αναθεωρήσεις σε ό,τι αφορά στις μακροοικονομικές προοπτικές και στα θεμελιώδη του τραπεζικού κλάδου.

Οι κινήσεις στις συστημικές λύσεις για το προβληματικό ενεργητικό, καθώς και ο νέος πτωχευτικός νόμος θα περιορίσουν τις ανησυχίες της αγοράς αναφορικά με τους σχεδιασμούς για τα NPEs. Η χώρα θα μπορούσε να συνεχίσει να καλύπτει το χαμένο έδαφος από μια δεκαετία κρίσης, με την ανάπτυξη δυνητικά να επιταχύνει, ξεπερνώντας τους Ευρωπαίους εταίρους της.

Σε ό,τι αφορά τις επιμέρους μετοχές, η HSBC στέκεται στην Alpha Bank. Όπως σημειώνει, αποτελεί μια από τις παλαιότερες τράπεζες στην Ελλάδα και έναν από τους λίγους επιζώντες της ελληνικής κρίσης και αυτό το διάστημα σχεδιάζει να παραδώσει το μεγαλύτερο μέρος του ισολογισμού της καθαρό κατά τη διάρκεια του 2020.

Έως το τέλος του έτους, αναφέρουν οι αναλυτές της HSBC, αναμένουμε ότι θα έχει βελτιωθεί σημαντικά η ορατότητα για την κερδοφορία των βασικών δραστηριοτήτων της, καθώς το κόστος κινδύνου θα προσεγγίσει τα κανονικά επίπεδα και θα έχει πωληθεί περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας.

Με απτό πολλαπλασιαστή έγχαρτης λογιστικής αξίας (tangible book value) στο 0,4x, για 7,5% απόδοση των έγχαρτων ιδίων κεφαλαίων (tangible equity), σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για το 2021, η αποτίμηση θεωρείται επίσης ελκυστική, από την HSBC, που βαφτίζει το 2020 ως «έτος εκκαθάρισης».

Με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό προβληματικών περιουσιακών στοιχείων, σημειώνουν οι ίδιοι αναλυτές, η επενδυτική εκτίμηση για όλες τις ελληνικές τράπεζες είναι αναπόφευκτα στενά συνδεδεμένη με τις προσδοκίες για την εξομάλυνση των ισολογισμών. Βάσει του επιχειρηματικού σχεδίου που εκπόνησε η Αlpha Βank στα μέσα Νοεμβρίου, η τράπεζα κεφαλαιοποίησε:

  • τις προσπάθειες της κυβέρνησης για τη μείωση των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων των ελληνικών τραπεζών με μια συστημική λύση
  • την υπερβολική έκθεση της κεφαλαιακής θέσης της Αlpha Βank προκειμένου να επιτύχει τη μείωση κατά τη διάρκεια του 2020.

Από τα 22 δισ. ευρώ των μετοχών της τράπεζας, τα 12 δισ. ευρώ θα διατεθούν και θα πωληθούν σε ιδιώτες επενδυτές. Μέχρι το τέλος του έτους, αναμένεται ότι οι προβλέψεις θα προσεγγίζουν τα κανονικά επίπεδα, με τον ισολογισμό και τη λειτουργική κερδοφορία σημαντικά βελτιωμένα.

Εκτός από τις κινήσεις μετασχηματισμού στα προβληματικά περιουσιακά στοιχεία, η Αlpha Βank σκοπεύει να μειώσει οργανικά τα εναπομείνοντα δάνεια υψηλής εξασφάλισης στην Ελλάδα και μέσω συνεργασίας με εταιρεία διαχείρισης στην Κύπρο.

Το πρόγραμμα περιορισμού του κόστους πρέπει επίσης να στηρίξει την κερδοφορία, αναφέρει η ανάλυση της HSBC. Ταυτόχρονα, η συντηρητική τοποθέτηση στην αγορά, εστιάζοντας στο εύπορο τμήμα, θα επιτρέψει στην τράπεζα να αποφύγει τις πιέσεις στις τιμές των εταιρικών δανείων.

H HSBC θεωρεί top pick για τις αναδυόμενες αγορές την Αlpha Βank, με τιμή στόχο τα 2,48 ευρώ ή 33,3% υψηλότερα από την τρέχουσα τιμή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v