Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ζεστοί» οι επενδυτές στο ΧΑ για τις μετοχές real estate

Οι ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις QRA και Τράπεζας Πειραιώς για προβλεπόμενη άνοδο τιμών στα ελληνικά ακίνητα, οι παρουσιάσεις των εισηγμένων εταιρειών και τα συμπεράσματα που αποκόμισαν χρηματιστές και διαχειριστές χαρτοφυλακίου. Αναλυτικοί πίνακες.

«Ζεστοί» οι επενδυτές στο ΧΑ για τις μετοχές real estate

Με έντονο ενδιαφέρον παρακολούθησαν αναλυτές-διαχειριστές το 1ο Συνέδριο Real Estate που διοργάνωσε το ΧΑ, αποκομίζοντας στο τέλος θετικές εντυπώσεις για τις προοπτικές του κλάδου, αλλά και για τα σχέδια ανάπτυξης αρκετών εταιρειών.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστός χρηματιστηριακός παράγοντας: «Αυτό που με ευχαρίστησε είναι ότι δεν είδα αυτή τη φορά -σε αντίθεση με πολλές άλλες κατά το παρελθόν- τις εταιρείες να σπεύδουν όπως όπως να εκμεταλλευθούν μια διαφαινόμενη θετική συγκυρία σε έναν κλάδο και τελικά να καταλήγουν σε πλήρη αποτυχία. Είδα αρκετές εταιρείες να επικεντρώνονται στους τομείς των ακινήτων, στους οποίους πιστεύουν πως διαθέτουν συγκριτικό πλεονέκτημα και όλα αυτά με συνετές διοικήσεις, ρεαλιστικά σχέδια ανάπτυξης-χρηματοδότησης και έχοντας πάντοτε την αίσθηση του κινδύνου και την ανάγκη διαχείρισής του».

Από την πλευρά του, υψηλόβαθμο στέλεχος ΑΕΔΑΚ σημείωσε πως διέκρινε επιχειρηματικές ευκαιρίες σε αρκετές περιπτώσεις εταιρειών, ωστόσο επισήμανε την ανάγκη μέσα στην επόμενη διετία οι διαφαινόμενες ευκαιρίες να μπορέσουν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των χρηματιστηριακών επενδυτών.

«Ο αριθμός των εισηγμένων του κλάδου ακινήτων θα πρέπει να διευρυνθεί κατά πολύ, το μέγεθος των εταιρειών να μεγαλώσει και σίγουρα το πρόβλημα της μετοχικής διασποράς επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί. Δυστυχώς, σήμερα βλέπω έναν υποσχόμενο επενδυτικό προορισμό στον χώρο της κτηματαγοράς, ο οποίος όμως στο ελληνικό χρηματιστήριο δεν διαθέτει επαρκή αριθμό προϊόντων για να ικανοποιήσει τους επενδυτές».

Σε ό,τι αφορά τις παρουσιάσεις των εταιρειών (βλέπε παραλειπόμενα που δημοσίευσε χθες η στήλη «Χαμαιλέων»), βασικό συμπέρασμα είναι πως οι επιχειρήσεις του κλάδου είναι διατεθειμένες να επενδύσουν πολύ σημαντικά ποσά την επόμενη τριετία και ζητούμενο είναι το κατά πόσο θα συμβάλει η εγχώρια επενδυτική κοινότητα, καλύπτοντας αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και ομολογιακές εκδόσεις, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τα συγκεκριμένα σχέδια.

Πάντως, μετά τις πρόσφατες, σαφώς επιτυχημένες ΑΜΚ των Lamda Development και BriQ Properties, σε αναζήτηση κεφαλαίων βρίσκονται μέσα στο 2020 η Prodea (ΑΜΚ σε συνδυασμό με πώληση υπαρχουσών μετοχών) και η Trastor ενώ παράλληλα:

α) Είναι ανοιχτό -κάτω από προϋποθέσεις- το σενάριο του στρατηγικού επενδυτή στην Trade Estate του Ομίλου Fourlis.

β) Η REDS χρειάζεται πρόσθετη χρηματοδότηση (εξετάζονται σενάρια ΑΜΚ, δανεισμού και συνδυασμού των δύο) για την ανάπτυξη του οικιστικού της project.

γ) Οι AEEAΠ Noval (θυγατρική της Viohalco) και Μπλε Κέδρος συνεχίζουν τις επενδυτικές τους δραστηριότητες, χωρίς να έχουν επικοινωνήσει το πότε θα δρομολογήσουν την είσοδό τους στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

δ) Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, η αυτόνομη εισαγωγή στο ΧΑ της Lamda Malls (θυγατρική της Lamda Develοpment) δρομολογείται για το έτος 2021.

Προβλέψεις για άνοδο τιμών

Από την πλευρά του, ο κ. Ηλίας Λεκκός, επικεφαλής οικονομικής ανάλυσης της Τράπεζας Πειραιώς, τόνισε ότι μετά το 2018 ανοίγει ένας νέος κύκλος εξελίξεων στην αγορά ακινήτων, ο οποίος φαίνεται ότι θα διαρκέσει τουλάχιστον έως το 2027. «Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, περιμένουμε τον ρυθμό μεταβολής των ακινήτων να κορυφωθεί το 2020-2021 κοντά στο 8% και στη συνέχεια να επιβραδυνθεί στα επίπεδα του 3%, προς το τέλος της περιόδου» σημείωσε.

Στις ανοδικές προοπτικές των τιμών στα ελληνικά ακίνητα αναφέρθηκε και ο διευθύνων σύμβουλος της QRA κ. Αλέξιος Κοτσιώρης (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενων πινάκων), σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

• Στην αγορά των ποιοτικών γραφειακών χώρων, η Αθήνα έχει την υψηλότερη απόδοση ενοικίου (yield) μεταξύ των ευρωπαϊκών πρωτευουσών της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης και πολύ μεγαλύτερη σε σύγκριση με το yield των δεκαετών ελληνικών κρατικών ομολόγων. Αναμένεται αύξηση τιμών στα ακίνητα της συγκεκριμένης κατηγορίας, καθώς η απόδοση ενοικίου από το 6,5% του 2019 προβλέπεται να υποχωρήσει στο 5,8% φέτος και στο 5,5% το 2021 (και αυτό όταν τα ενοίκια παρουσιάζουν ανοδική τάση κατά τα τελευταία χρόνια).

Αυξήσεις τιμών αναμένονται κατά τη διετία 2020-2021 και στις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις (logistics), όπου το yield από το 8,8% του 2019 προβλέπεται να αποκλιμακωθεί στο 8,3% φέτος και στο 7,8% το 2021 (κατά την τριετία 2017-2019 παρουσιάστηκε άνοδος στις τιμές των ενοικίων).

• Ανάλογα θετικές δείχνουν και οι προοπτικές των τιμών στα εμπορικά ακίνητα (καταστήματα λιανικής), όπου το yield από το 5,75% του 2019 αναμένεται να συρρικνωθεί στο 5,50% φέτος και στο 5,30% το 2021.

• Στις κατοικίες της Αθήνας, ο δείκτης τιμών από το 108% το 2019 προβλέπεται να σκαρφαλώσει στο 113% φέτος και στο 118% το 2021.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v