Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανθεκτικά τα μερίσματα στον κορωνοϊό

Μεγαλύτερες χρηματικές διανομές σε σχέση με πέρυσι ανακοινώνουν μέχρι σήμερα οι περισσότερες εισηγμένες. Τα δεδομένα, οι εκτιμήσεις και τα σενάρια για εταιρείες που κρατούν ακόμη «κλειστά τα χαρτιά τους». Αναλυτικός πίνακας.

ΧΑ: Ανθεκτικά τα μερίσματα στον κορωνοϊό

Ισχυρή άμυνα απέναντι στον κορωνοϊό εμφανίζουν μέχρι σήμερα οι χρηματικές διανομές των εισηγμένων προς τους μετόχους τους, καθώς οι εταιρείες που έχουν αποφασίσει να μοιράσουν μεγαλύτερα ποσά σε σχέση με πέρυσι είναι περισσότερες από εκείνες που επέλεξαν να φανούν λιγότερο «γενναιόδωρες».

Τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα εμφανίζουν τις εταιρείες οι οποίες μέχρι σήμερα έχουν δημοσιοποιήσει την πολιτική χρηματικών διανομών που θα ακολουθήσουν (είτε έχουν καταβάλει μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου, είτε έχουν εκδηλώσει την πρόθεση να πράξουν αναλόγως μέσα στη χρονιά) και σύμφωνα με αυτά:

α) Δώδεκα εισηγμένες διένειμαν ή θα διανείμουν φέτος μεγαλύτερα ποσά σε σχέση με πέρυσι (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΟΛΠ, Prodea, TITAN, Ευρωπαϊκή Πίστη, Alpha Trust ΑΕΔΑΚ, Sarantis, Μουσικός Οίκος Νάκα, CNL Capital, Paperpack, Πετρόπουλος).

β) Έξι εταιρείες θα καταβάλουν αντίστοιχα ποσά με τα περυσινά (Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Τράπεζα της Ελλάδος, AS Company, Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας).

γ) Τέσσερις όμιλοι θα μοιράσουν μικρότερα ποσά σε σχέση με πέρυσι (Coca-Cola, που το 2019 είχε διανείμει κέρδη παρελθουσών χρήσεων, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια και BriQ Properties, επειδή προστέθηκαν νέες μετοχές στο τέλος του 2019 από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που υλοποίησε).

Κύκλοι της αγοράς εύχονται η ίδια τάση να συνεχιστεί και στους επόμενους μήνες (όταν θα έχει δημοσιοποιήσει τις προθέσεις του το σύνολο των εταιρειών), φοβούμενοι πως αρκετές εισηγμένες -βλέποντας τις επιπτώσεις της φετινής πανδημίας στα φετινά τους αποτελέσματα- θα ακολουθήσουν συντηρητικότερη πολιτική, περιορίζοντας ή και μηδενίζοντας τις χρηματικές τους διανομές.

Επιπρόσθετα, έντονη και δικαιολογημένη είναι η ανησυχία των επενδυτών ότι σε πολλές εισηγμένες τα όποια φετινά μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου δοθούν, δεν θα επαναληφθούν μέσα στο 2021, γιατί απλά τα φετινά τους οικονομικά αποτελέσματα θα είναι ιδιαίτερα μειωμένα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η δυνατότητα μιας εταιρείας να διανέμει μετρητά στους μετόχους της αποτελεί ένδειξη χρηματοοικονομικής υγείας και αντοχής της στην τρέχουσα κρίση, ενώ παράλληλα οποιαδήποτε ταμειακή εισροή θα ενισχύσει τη ρευστότητα των επενδυτών και θα τους δώσει τη δυνατότητα να εκμεταλλευθούν ενδεχόμενες αγοραστικές ευκαιρίες στο ΧΑ, τώρα που οι αποτιμήσεις των μετοχών και των εταιρικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει δραστικά.

Να σημειωθεί πως τα φετινά διανεμόμενα μερίσματα φορολογούνται με συντελεστή 5% (έναντι 10% πέρυσι), με αποτέλεσμα η καθαρή χρηματική διανομή προς τους μετόχους να είναι υψηλότερη. Οι επιστροφές κεφαλαίου παραμένουν αφορολόγητες.

Σε ό,τι αφορά τώρα εταιρείες που δεν έχουν δημοσιοποιήσει επισήμως την πολιτική των χρηματικών τους διανομών, με βάση το ρεπορτάζ και τα μέχρι σήμερα δεδομένα, προκύπτουν τα παρακάτω.

Aegean-Autohellas: Εταιρείες που σημείωσαν εντυπωσιακά κέρδη το 2019, ωστόσο πλήττονται φέτος σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία του κορωνοϊού. Αναλυτές θεωρούν πολύ μικρό το ενδεχόμενο διανομής μερίσματος από την πλευρά της Αεροπορίας Αιγαίου.

Attica Group: Πολύ δύσκολα -σύμφωνα με τους αναλυτές- θα επαναληφθεί η περυσινή απόφαση για διανομή μερίσματος 0,05 ευρώ ανά μετοχή, καθώς η ακτοπλοΐα συγκαταλέγεται στους κλάδους που πλήττονται σε μεγάλο βαθμό από τον κορωνοϊό.

ElvalHalcor: Χρηματιστηριακοί κύκλοι προβλέπουν πως και εφέτος η εισηγμένη εταιρεία θα επαναλάβει την περυσινή χρηματική διανομή του 0,03 ευρώ ανά μετοχή.

Entersoft: Η φετινή χρηματική διανομή (όποια αποφασιστεί από την τακτική γενική συνέλευση των μετόχων) θα μοιραστεί και στις νέες μετοχές οι οποίες προέκυψαν από τη φετινή αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης (μετάταξη από την Παράλληλη στην Κύρια Αγορά του ΧΑ). Πάντως, τα κέρδη του 2019 αναμένεται να είναι σαφώς αυξημένα σε σχέση με τα αντίστοιχα του 2018.

MLS: Τα προβλήματα ρευστότητας της εταιρείας και τα αναμενόμενα ζημιογόνα αποτελέσματα του 2019 δεν θα επιτρέψουν φέτος οποιαδήποτε χρηματική διανομή (πέρυσι 0,02 ευρώ ανά μετοχή).

Profile: Πέρυσι η εισηγμένη διένειμε 0,05 ευρώ ανά μετοχή, ενώ φέτος έχει ήδη μοιράσει 0,045 ευρώ (ρευστότητα από τα κέρδη πώλησης ιδίων τίτλων) και αναμένεται η απόφαση της επικείμενης τακτικής γενικής συνέλευσης για το πρόσθετο ποσό που ενδεχομένως να διανεμηθεί.

Quest Holdings: Η διοίκηση της εισηγμένης προσανατολίζεται να προχωρήσει και φέτος σε επιστροφή κεφαλαίου, η οποία θα κυμαίνεται κοντά στα περυσινά επίπεδα (0,14 ευρώ ανά μετοχή), ή και θα τα υπερβαίνει ελαφρά.

Space Hellas: Η διοίκηση της εταιρείας θα προτείνει στην επικείμενη τακτική γενική συνέλευση των μετόχων τη διανομή του 35% των καθαρών κερδών της, ποσό που δεν απέχει πολύ από το περυσινό (0,06 ευρώ ανά μετοχή).

Ικτίνος Μάρμαρα: Πέρυσι είχε διανείμει 0,0375 ευρώ ανά μετοχή και στην αρχή της φετινής χρονιάς μοίρασε κέρδη προηγούμενων χρήσεων 0,02 ευρώ ανά μετοχή. Αναμένεται η απόφαση της τακτικής γενικής συνέλευσης για τυχόν επιπλέον μέρισμα, ωστόσο λόγω του κορωνοϊού ίσως συνεκτιμηθούν οι πολύ χαμηλότερες φετινές επιδόσεις.

ΟΠΑΠ: Η εισηγμένη πέρα από το «γενναίο» μέρισμα που διένειμε εκτάκτως μέσα στο 2020 θα ανακοινώσει την όποια πολιτική χρηματικών διανομών θα ακολουθήσει φέτος, στο πλαίσιο της επικείμενης τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της.

ΧΑ: Σύγκριση χρηματικών διανομών 2019-2018

Μεγαλύτερη

Ίση

Μικρότερη

Alpha Trust ΑΕΔΑΚ

AS Company

BriQ Properties

CNL Capital

Γενική Εμπορίου

Coca Cola

Paperpack

ΕΧΑΕ

Motor Oil

PRODEA

Μυτιληναίος

Ελληνικά Πετρέλαια

Sarantis

ΤΕΡΝΑ Ενερ/κή

 

Ευρωπαϊκή Πίστη

Τράπεζα Ελλάδος

 

Νάκας

 

 

ΟΛΠ

 

 

ΟΠΑΠ

 

 

ΟΤΕ

 

 

Πετρόπουλος

 

 

ΤΙΤΑΝ

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v