Οι νέες θέσεις των ξένων στο ελληνικό χρηματιστήριο

Ποια «βαριά χαρτιά» της εγχώριας αγοράς επιλέγουν οι διεθνείς επενδυτές σε περιβάλλον πανδημίας. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους και πώς έχουν κινηθεί το τελευταίο εξάμηνο εν μέσω της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία.

Οι νέες θέσεις των ξένων στο ελληνικό χρηματιστήριο

H έλευση της πανδημίας έχει αλλάξει καταλυτικά τα πάντα και τους πάντες στην οικονομία. Οι ανάγκες παγκοσμίως είναι τεράστιες, τα μίγματα πολιτικών αναθεωρούνται διαρκώς, οι προβλέψεις είναι επισφαλείς. Σε αυτό το αχαρτογράφητο ναρκοπέδιο οι επενδυτικές αποφάσεις είναι επιεικώς... δύσκολες, όμως δεν έχουν σταματήσει.

Καθώς η ιδιαιτερότητα της ελληνικής αγοράς είναι δεδομένη, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε με ποιον τρόπο έχουν κινηθεί οι ξένοι διαχειριστές, παράγοντας που εξ ορισμού είναι κρίσιμος για τη διαμόρφωση τάσης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Παράλληλα, οι μετοχικές επιλογές τους και η στρατηγική που έχουν διαμορφώσει με έναν -έστω πρώιμο ακόμα- τρόπο δείχνουν και τα χαρακτηριστικά των εταιρειών που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν την επόμενη μέρα.

Η εγχώρια αγορά από τις αρχές του έτους, αλλά κυρίως από τα μέσα Μαρτίου και μετά, οπότε έγινε φανερό ότι η πανδημία θα άλλαζε τα πάντα και φυσικά τον τρόπο που επιλέγουμε μετοχές, σημειώνει σημαντική πτώση και σε καμία περίπτωση δεν έχει μπορέσει να ακολουθήσει την πορεία των ξένων αγορών -και ειδικά των αμερικανικών μετοχών.

Οι δείκτες με σημασία για τη δική μας αγορά κινούνται με πτώση άνω του 30% από τις αρχές του έτους, ενώ για τον τραπεζικό δείκτη η πτώση προσεγγίζει το 65%. Αυτές οι υψηλά αρνητικές αποδόσεις σημειώνονται καθώς οι δείκτες από τα χαμηλά τους έχουν σημειώσει άνοδο 40% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, αλλά μόλις 20% για τον δείκτη των τραπεζών.

Πολλές φορές έχουμε παρουσιάσει τις τιμές-στόχους των αναλυτών (sell-side) και τις προτάσεις τους για τις ελληνικές μετοχές, ωστόσο τη δεδομένη χρονική στιγμή ίσως μεγαλύτερη σημασία και αξία έχει να δοθεί η προσοχή και η ανάλυση στη συμπεριφορά των ξένων επενδυτών-διαχειριστών που έχουν θέσεις στις εγχώριες μετοχές, θέσεις που έχουν μεταβληθεί στη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών.

Οι ξένοι διαχειριστές, με τις θέσεις τους και τις τοποθετήσεις τους σε αυτές τις μετοχές, σε αυτό το κρίσιμο διάστημα δίνουν τη δική τους ψήφο εμπιστοσύνης σε εταιρείες, διοικήσεις, οικονομικά μεγέθη και εν τέλει στην ίδια την ελληνική οικονομία.

Η επίδραση της πανδημίας

Η γενική εικόνα που προκύπτει από τη βάση δεδομένων της Factset είναι ότι η πλειονότητα των τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχει επηρεαστεί σε αυτό το διάστημα, οι περισσότεροι αρνητικά και ελάχιστοι θετικά. Σε αυτήν την εικόνα έχουν διαδραματίσει ρόλο οι αλλαγές στους δείκτες MSCI Greece και δευτερευόντως στους δείκτες FTSE-Russell. Παρ’ όλα αυτά, το ισοζύγιο εισροών εκροών είναι θετικό και αυτό οφείλεται αποκλειστικά σε ένα μικρό αριθμό εταιρειών, με τον ΟΤΕ, την Coca Cola HBC και την Titan International να ξεχωρίζουν.

Στις εγχώριες αξίες επενδύουν πρωτίστως επενδυτικά κεφάλαια που έχουν ως στόχο το growth (ανάπτυξη) και λιγότερο το value (αξία). Οι διαχειριστές που ακολουθούν κάποιους δείκτες (Index Funds) αποτελούν μεγαλύτερη δύναμη από τους Value Investors στην εγχώρια αγορά. Η μέση συμμετοχή των ξένων διαχειριστών στις εταιρείες του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης είναι λίγο παραπάνω από το 18%.

Η εικόνα στις μετοχές

Πιο αναλυτικά, οι top αυξήσεις θέσεων στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης είναι:

  • ΟΤΕ: Η τιμή της μετοχής του Οργανισμού από τα 14,25 ευρώ στις 31/12/19 κινήθηκε μέχρι τα 9 ευρώ, σημειώνοντας πτώση 37%, και έκτοτε έχει κινηθεί στα 12,65 ευρώ, σημειώνοντας άνοδο άνω του 40%. Στο ίδιο διάστημα περίπου, η συνολική θέση των ξένων επενδυτών στη μετοχή του ΟΤΕ έχει αυξηθεί στο 22,34%, με την αξία να ανέρχεται σε 1,31 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 1,75% ή +77,8 εκατ. ευρώ.
  • Coca Cola HBC: Η τιμή της μετοχής της εταιρείας, από τα 30,2 ευρώ κινήθηκε μέχρι τα 15,4 ευρώ, σημειώνοντας πτώση 50%. Έκτοτε έχει κινηθεί στα 23,8 ευρώ σημειώνοντας άνοδο 55%. Στο ίδιο διάστημα περίπου, η συνολική θέση των ξένων θεσμικών επενδυτών στη μετοχή της Coca Cola HBC έχει αυξηθεί στο 22,75%, με την αξία να ανέρχεται στα 1,87 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 1,89%.
  • Τιτάν: Τη μεγαλύτερη αύξηση θέσεων σε αυτό το διάστημα εμφανίζει η μετοχή της Titan International, η πορεία της οποίας στο Χ.Α. δεν έχει ακολουθήσει τις δύο παραπάνω, οι οποίες έχουν ήδη κάνει αντίδραση σχήματος V. Ο τίτλος σημείωσε πτώση από τα 18,6 ευρώ έως τα 8,4 ευρώ ή 55% και η αντίδραση έχει περιοριστεί στο 36%. Σε αυτό το διάστημα, οι ξένοι διαχειριστές ανήλθαν στο 16,4%, αύξηση +1,9%.
  • ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Τη μεγαλύτερη αντίδραση στο ταμπλό του Χ.Α. έχει σημειώσει η μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Στις 31/12/2019 η τιμή του τίτλου ήταν στα 7,5 ευρώ και υποχώρησε έως τα 5,4 ευρώ ή 27%. Έκτοτε η κίνηση της έχει αποφέρει ένα +113% και νέα ιστορικά υψηλά. Παρά την ιδιαίτερη υψηλή άνοδο των τιμών, η αύξηση θέσεων των θεσμικών διαχειριστών σε αυτό το διάστημα που εμφανίζει η μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, έχει αυξηθεί στο 13,8% (αύξηση +0,87%) και είναι ακόμη χαμηλή σε σχέση με άλλες εταιρείες του FTSE/Athex Large Cap.
  • Sarantis: Ακόμα μία μετοχή που δεν φαίνεται να έχει επηρεαστεί αρνητικά από την πανδημία στα οικονομικά της μεγέθη και αυτό απεικονίζεται και στο ταμπλό του Χ.Α. Η συμμετοχή των ξένων έχει αυξηθεί κατά 0,27%, στο 32,77%, και είναι μία από τις υψηλότερες συμμετοχές των ξένων επενδυτών.

Από την άλλη πλευρά, οι top μειώσεις θέσεων στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης είναι:

  • Eurobank: Η τιμή της μετοχής της τράπεζας, από τα 0,92 ευρώ στις 31/12/19, κινήθηκε μέχρι τα 0,282 ευρώ σημειώνοντας πτώση 70% και έκτοτε έχει κινηθεί με αναιμική άνοδο, μέχρι τα 0,44 ευρώ, ενώ έχει επιστρέψει εκ νέου χαμηλότερα, στα 0,375 ευρώ, ή 33% άνοδο από το χαμηλό της. Στο ίδιο διάστημα, η συνολική θέση των ξένων επενδυτών στη μετοχή της Eurobank έχει μειωθεί κατά 3,2%, στο 26,5%, αλλά παραμένει η δεύτερη υψηλότερη μεταξύ των τεσσάρων τραπεζικών μετοχών.
  • ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Η τιμή της μετοχής του ομίλου από τα 1,70 ευρώ στις 31/12/19, κινήθηκε μέχρι τα 0,512 ευρώ, σημειώνοντας πτώση 70%. Έκτοτε έχει κινηθεί ισχυρά ανοδικά κατά 125%, μέχρι τα 1,15 ευρώ. Ωστόσο, στο ίδιο διάστημα, η συνολική θέση των ξένων επενδυτών στη μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχει μειωθεί σχεδόν 3%, στο 12,9%, και παραμένει χαμηλότερη από τον μέσο των εταιρειών της υψηλής κεφαλαιοποίησης.
  • ΟΠΑΠ: Η τιμή της μετοχής από τα 11,59 ευρώ στις 31/12/19, κινήθηκε μέχρι τα 5,40 ευρώ, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 55%. Έκτοτε έχει κινηθεί ανοδικά μέχρι τα 9 ευρώ πριν από την αποκοπή του μερίσματος των 0,30 ευρώ και τώρα κινείται στα 8 ευρώ ανά μετοχή. Στο ίδιο διάστημα, η συνολική θέση των ξένων επενδυτών στη μετοχή του ΟΠΑΠ έχει μειωθεί σχεδόν 1,9%, στο 18,2%, και παραμένει στο μέσο των εταιρειών της υψηλής κεφαλαιοποίησης όσον αφορά τη συμμετοχή των ξένων.
  • ΕΧΑΕ: Η τιμή της μετοχής του ομίλου ΕΧΑΕ, από τα 4,5 ευρώ στις 31/12/19, κινήθηκε χαμηλότερα από τα 2,5 ευρώ, σημειώνοντας πτώση άνω του 50%. Έκτοτε έχει κινηθεί ανοδικά μέχρι τα 3,5 ευρώ πριν από την αποκοπή του μερίσματος των 0,0679 ευρώ και τώρα κινείται στα 3 ευρώ ανά μετοχή. Στο ίδιο διάστημα, η συνολική θέση των ξένων επενδυτών στη μετοχή έχει μειωθεί σχεδόν 1,8%, στο 26,4%. Πάντως, παραμένει αρκετά υψηλότερα από τον μέσο των εταιρειών της υψηλής κεφαλαιοποίησης όσον αφορά τις τοποθετήσεις των ξένων.
  • Aegean Airlines: Ακόμα μια από τις εταιρείες που έχει πληγεί από την πανδημία είναι η Aegean Airlines, η οποία ξεκίνησε τη χρονιά δυναμικά, αλλά έχει πολύ δύσκολη συνέχεια. Η τιμή της μετοχής ξεκίνησε από τα 8,4 ευρώ και κινήθηκε μέχρι τα 9,08 ευρώ, πριν υποχωρήσει στα 3,20 ευρώ -πτώση σχεδόν 65%. Η πορεία της εξακολούθησε να είναι πτωτική και πλέον ισορροπεί λίγο πάνω από τα 3,5 ευρώ ή 15% περίπου πάνω από τα χαμηλά της. Στο ίδιο διάστημα, η συνολική θέση των ξένων επενδυτών στη μετοχή της Aegean Airlines έχει μειωθεί σχεδόν 1,7%, στο 7%, και παραμένει αρκετά χαμηλότερα από τον μέσο όρο των εταιρειών της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Παράλληλα, σημαντικές μειώσεις θέσεων καταγράφηκαν αυτό το διάστημα και στους τίτλους των Εθνική Τράπεζα, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς.

 

* Δείτε τους πίνακες σε υψηλότερη ανάλυση στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v