Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

BofA: Ανεβαίνει κλίμακα η Ελλάδα στον χάρτη των αναδυόμενων

Υψηλότερα από την προηγούμενη αναφορά της BofA Securities σε όρους ελκυστικότητας η εγχώρια αγορά, ανάμεσα σε δώδεκα αναδυόμενες αγορές μετοχών. Οι εισροές και οι σταθμίσεις.

BofA: Ανεβαίνει κλίμακα η Ελλάδα στον χάρτη των αναδυόμενων

Στην τελευταία ανάλυση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Bank of America για τον Ιανουάριο, η θέση της εγχώριας αγοράς μετοχών εμφανίζεται βελτιωμένη κατά τρεις θέσεις σε σχέση με την προτελευταία που είχε μεταξύ 12 αναδυόμενων αγορών

Παρά την άνοδο, όμως, η αγορά μας εξακολουθεί να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις και δείχνει ότι δεν είναι όλοι οι ξένοι αναλυτές θετικοί για τις ελληνικές μετοχές.

Η Ελλάδα τοποθετείται καλύτερα σε όρους τρεχουσών αποτιμήσεων και αρκετά καλύτερα σε όρους τοποθετήσεων των θεσμικών διαχειριστών κεφαλαίων, ενώ παραμένει χαμηλά σε σχέση με τις ιστορικές αποτιμήσεις της αγοράς, πολύ χαμηλά σε όρους αύξησης των κερδών, σε σχέση τιμής και momentum κερδών (σ.σ. μοιάζει με τον δείκτη PEG), ενώ το στοιχείο όπου πραγματικά ξεχωρίζει θετικά η αγορά είναι σε όρους μερισματικών αποδόσεων, όπως εξηγεί η ΒofA Securities.

Οι εισροές και οι σταθμίσεις της χώρας

Το στοιχείο με μεγάλη σημασία από τα στοιχεία της BofA Securities είναι ότι οι διαχειριστές κεφαλαίων για τις αναδυόμενες αγορές (Global Emerging Markets Funds - GEM Funds) είναι ήδη περισσότερο «εκτεθειμένοι» σε εγχώριες μετοχές και την αγορά, όπως αυτό εξάγεται από τα ποσοστά τους και τις τοποθετήσεις τους. Η Ελλάδα έχει ποσοστό συμμετοχής στον δείκτη MSCI Emerging Markets (MSCI EM) 0,13% και το τρέχον ποσοστό συμμετοχής των GEM Funds, βάσει της EPFR, είναι ήδη στο 0,14%, αυξημένο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και πολύ υψηλότερα από το μέσο τα τελευταία έτη.

Στους τελευταίους έξι μήνες, η εγχώρια αγορά φαίνεται να είναι στις πρώτες overweight θέσεις σε μετοχές, στην έβδομη για την ακρίβεια, προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων με +0,06% σε σχέση με 16 διαφορετικές αναδυόμενες αγορές. Όπως υπολογίζει η BofA Securities τις σταθμίσεις των χωρών, βάσει των στοιχείων που συλλέγει από 151 ενεργούς διαχειριστές κεφαλαίων σε αναδυόμενες αγορές, η Ελλάδα βρίσκεται με στάθμιση 0,16% έναντι 0,11% που είναι η στάθμισή της στον δείκτη MSCI Emerging Markets ή +0,05 μονάδες.

Τα στοιχεία της BofA επιβεβαιώνονται και από τις εισροές που καταγράφονται, βάσει των στοιχείων της EPFR, τόσο σε εβδομαδιαίο όσο και σε μηνιαίο επίπεδο. Σε μηνιαίο επίπεδο, η Ελλάδα σημειώνει εισροές της τάξεως των 39 εκατ. δολαρίων τον Ιανουάριο, 146 εκατ. δολ. τον Δεκέμβριο και 33 εκατ. δολ. το Νοέμβριο και έχει μειώσει αρκετά τις εκροές που σημειώθηκαν την περίοδο Μαρτίου 2020-Οκτωβρίου 2020.

Οι τελευταίες 10 εβδομάδες σημειώνουν εισροές οι οποίες αθροίζονται σε 132 εκατ. δολάρια. Η εγχώρια αγορά, έχοντας ήδη ξεπεράσει σημαντικά τη στάθμιση που της αναλογεί στον δείκτη MSCI EM, πιθανότατα να κάνει την προσέλκυση νέων κεφαλαίων δυσκολότερη. Η βαθμολογία 40 στον δείκτη GEM funds positioning upside, στον οποίο η BofA δίνει την υψηλότερη στάθμιση με 20%, είναι πάντως αισθητά βελτιωμένη σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση.

Οι επιμέρους μετοχές

Στη λίστα με τις τοπ επιλογές της συνεχίζει να τοποθετείται ο τίτλος του ΟΠΑΠ, για τον οποίο ωστόσο δεν έχει τιμή-στόχο ή σύσταση και θεωρεί ότι τα δυνατά του σημεία είναι η χαμηλή αποτίμησή του σε σχέση με το παρελθόν, η αύξηση των κερδών του, η σχέση τιμής και το momentum της κερδοφορίας του, η μερισματική απόδοσή του αλλά και οι τοποθετήσεις των διαχειριστών, σύμφωνα με την BofA Securities. Στον αντίποδα, η μετοχή της Alpha Bank (σ.σ. υποβάθμισε τη σύστασή της σε ουδέτερη από υπεραπόδοση) και ο τίτλος της Τράπεζας Πειραιώς περιλαμβάνονται στη λίστα με τις λιγότερο ελκυστικές επιλογές της βάσει των έξι δεικτών-παραγόντων που παρακολουθεί η BofA.

Παράλληλα, η μετοχή της Jumbo είναι στη λίστα με τις low growth - Bottom 20 στις τελευταίες θέσεις, στην οποία συμμετέχουν και οι δύο προαναφερθείσες τράπεζες. H Bofa Securities έχει επίσης υποβαθμίσει τη μετοχή του ΟΤΕ, τη μεγαλύτερη συμμετοχή στον δείκτη ΜSCI Greece, με ουδέτερη σύσταση από αγορά προγενέστερα, με νέα τιμή-στόχο στα 14,1 ευρώ από 16,6 ευρώ, πριν.

Για την Εθνική Τράπεζα, την οποία αναβάθμισε πρόσφατα σε θετική σύσταση από αρνητική, υπολογίζει ότι είναι μέσα στις 10 μετοχές με τους περισσότερους διαχειριστές να την έχουν στην κατοχή τους (9,1% των διαχειριστών). Το αντίστοιχο ποσοστό για την Τράπεζα Πειραιώς είναι επίσης υψηλό, στο 6,1%.

Η άποψη της BofA για τις αναδυόμενες αγορές

H BofA συνεχίζει να προτιμά την τουρκική αγορά μετοχών, την τοποθετεί στην πρώτη θέση μεταξύ των 12 αγορών, λόγω των φθηνών αποτιμήσεων, των σταθερών μερισμάτων και των σημαντικών περιθωρίων για αύξηση των τοποθετήσεων των χαρτοφυλακίων.

Στις επιλογές του οίκου είναι επίσης η Νότια Αφρική και η Ρωσία. Σύμφωνα με την άποψή του, η παγκόσμια στροφή των επενδυτών στις μετοχές των αναδυόμενων αγορών και της κατηγορίας EEMEA ειδικότερα έχει μόλις αρχίσει (για παράδειγμα, παρά τις εισροές του τέταρτου τριμήνου, το 2020 έκλεισε με καθαρές εκροές 2,8 δισ. δολαρίων για τις αγορές EEMEA). Επιπλέον, οι πιο πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ μαρτυρούν ότι το δολάριο θα συνεχίσει να υποχωρεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v