Ποια είναι τα κύρια ορόσημα για το Χρηματιστήριο

Οι long έρχονται με προηγούμενα από την τελευταία εβδομάδα στην προσπάθεια να υπερβούν την περιοχή που εκτείνεται έως τις 905 μονάδες. Τι επιφυλάσσουν ΔΕΗ και S&P. Η διαφοροποίηση των τραπεζών και το εταιρικό ομόλογο CPP.

Ποια είναι τα κύρια ορόσημα για το Χρηματιστήριο

Με θετικό πρόσημο η τελευταία εβδομάδα, με προσδοκίες και μεστή εξελίξεων αυτή που ξεκινά τη Δευτέρα.
Με τον S&P500 από τις 4.471,37, μετά από άνοδο 2,53% σε διάστημα εβδομάδος, τον DAX από τις 15.587,16 και 2,55% στο ίδιο διάστημα.

Κυρίως τα εταιρικά αποτελέσματα, τρίτου τριμήνου, ήταν αυτά που έδωσαν την ώθηση στους long, στη Νέα Υόρκη, ενώ για την Φρανκφούρτη και η διαφαινόμενη συμφωνία τριών κομμάτων (SPD, Grunen, FDP) για την πρόθεση σχηματισμού κυβέρνησης.

Για το Χρηματιστήριο Αθηνών η εβδομάδα ήταν καλή, με τον ΓΔ στις 894,74 (0,24%), τον ΔΤΡ στις 570,35 (1,29%), τον FTSE25 στις 2.163,62 (0,29%) και στις 1.429,45 μονάδες τον FTMidCap με μικρές απώλειες 0,80% στην εβδομάδα.

Πλαγιοανοδική κίνηση, με εστίαση των επενδυτών στον τραπεζικό κλάδο, που κρατά την τάση και την θετική απόκλιση (premium) σε σχέση με τα blue chips, με μείωση όμως της αξίας συναλλαγών.

Μειωμένος, κατά 24,3% στα 45,4 εκατ., ενισχύει την εκτίμηση όσων αναφέρονται σε ανακύκλωση υφιστάμενης ρευστότητας/κεφαλαίων με προσεκτική/ελεγχόμενη μείωση θέσεων και εν όψει της αμκ της ΔΕΗ.

Στα όρια των 896/897 μονάδων, για τον ΓΔ, οι long έχουν προηγούμενα-από την τελευταία εβδομάδα- στην προσπάθεια τους να υπερβούν την ευρύτερη περιοχή που εκτείνεται έως τις 905 μονάδες.

Ενδεικτικό, από τεχνικής πλευράς, το διάγραμμα του ΓΔ, με εμφανή τα σημεία που μας ενδιαφέρουν για την ερχόμενη εβδομάδα.

ΔΕΗ, την Τρίτη και Standard & Poor's, την Παρασκευή, είναι τα δύο κύρια ορόσημα (κατ' αρχήν) για τους traders και επενδυτές.

  • Την Τρίτη διεξάγεται η έκτακτη γ.σ της Επιχείρησης, με την αγορά να προσδοκά στην αποσαφήνιση των βασικών όρων/πλαισίου της αμκ.
  • Την Παρασκευή ο αμερικανικός οίκος θα βαθμολογήσει το αξιόχρεο της οικονομίας της χώρας.

Συνδυαστικά τα δύο, θα μπορούσαν να καταστήσουν την αμκ της ΔΕΗ είτε "εκρηκτική" είτε "υποτονική" ως προς την συμμετοχή των ξένων.

Τα 750 εκατ. φαίνεται, πως θα είναι το ελάχιστο ποσό, που θα αντληθεί και στις δύο περιπτώσεις ωστόσο στην πρώτη (ενδεχόμενη θετική βαθμολόγηση, από την S&P) θα διαμόρφωνε πρωτοφανείς συνθήκες, εκτοξεύοντας συμμετοχή/ζήτηση/ποσά/ύψος τιμής μετοχής.

Στην περίπτωση, μάλιστα που επιβεβαιωθούν εκτιμήσεις χρηματιστών για αμκ στο 3ήμερο 27-29 Οκτωβρίου, η συνέχεια προοιωνίζεται άκρως ενδιαφέρουσα.

Με την προσοχή και στις διεθνείς αγορές, στην Wall Street, όπου σειρά μετά από τις τραπεζικές παίρνουν άλλων κλάδων. Ενδεικτικά, την Τρίτη ανακοινώνουν αποτελέσματα τρίτου τριμήνου οι Philip Morris, Johnson & Johnson, Netflix, την Τετάρτη Verizon, IBM, Tesla, Intel κ.α.

Αλλά και στην εγχώριο αγορά, όπου ξεχωρίζουν (εκτός από ΔΕΗ και S&P) οι εγγραφές για το εταιρικό ομόλογο της Capital Product Partners (ύψους 150 εκατ.), το 4ο Συνέδριο εταιρειών mid caps, 20-21/10, η διαπραγμάτευση των μετοχών του ΟΠΑΠ χωρίς το προμέρισμα (0,10/μτχ), η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (για τον Σεπτέμβριο).

Σε μία συγκυρία, που το "ενεργειακό" είναι θέμα προτεραιότητας, στην Πληροφορική συντελούνται ανακατατάξεις και κλείνονται συμφωνίες -όπως σημειώνει η Μαρία Μόσχου- πλησιάζει η εξαμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών MSCI με τον Γιώργο Α. Σαββάκη να αναλύει την σχετική έκθεση της Societe Generale με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για το trade μετοχών εισηγμένων κ.λ.π.

Ωστόσο, για τους traders θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η σταδιακή εμφανής διαφοροποίηση του τραπεζικού κλάδου, το γεγονός πως η μετοχή της Eurobank είναι η πρώτη από τις συστημικές, που επανέρχεται σε "τοπικό" υψηλό 52 εβδομάδων (0,8696), οι εξελίξεις που αφορούν στον ρόλο του ΤΧΣ (συνακόλουθα το αν θα ανοίγει ο δρόμος για placements των συμμετοχών του).

Στις 570,35 μονάδες ο ΔΤΡ με άνοδο 1,29% (σε εβδομάδα), με συγκριτικά μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα/τζίρους, με τον κλαδικό δείκτη μόλις 10 μονάδες από τις 580 ελάχιστο όριο για ενεργοποίηση σχηματισμού αναστροφής (και long τάσης στην περίπτωση υπέρβασης των 605-610 μονάδων).

Με γνώμονα την αξιολόγηση της Standard & Poor's- την Παρασκευή- αλλά και την συνεδρίαση της ΕΚΤ- στις 28 Οκτωβρίου- αρκετοί αναλυτές εκτιμούν πως εάν ένας κλάδος θα μπορούσε να κάνει την διαφορά, για τους long, αυτός είναι ο τραπεζικός.

Παραπέμπουν, μάλιστα, στο τέταρτο τρίμηνο του 2020, όταν προς το τέλος Οκτωβρίου ενισχύθηκαν επενδυτικές θέσεις (κυρίως ξένων) που απέδωσαν- στη συνέχεια, προς τις εορτές- ακόμη και τριψήφια ποσοστά.

Για να δούμε, εάν και πως όσοι προσβλέπουν σε ένα year end rally, θα επιβεβαιωθούν ή όχι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v