Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Big business και ανακατατάξεις στην αγορά πληροφορικής

«Ντόμινο» κινήσεων με εξαγορές, ανταλλαγές μετοχών και επέκταση δραστηριοτήτων στην αγορά πληροφορικής - τηλεπικοινωνιών. Μεγάλο δέλεαρ τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Big business και ανακατατάξεις στην αγορά πληροφορικής

Θέσεις μάχης για τα ψηφιακά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης παίρνουν οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών – πληροφορικής προκειμένου να διεκδικήσει τα πρώτα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, που σύντομα θα δημοπρατηθούν.

Από την εξαγορά της Wind μέχρι την αλλαγή της μετοχικής σύνθεση της Softone έχουν μεσολαβήσει σημαντικές ανακατατάξεις, με την αγορά να προετοιμάζεται να διαχειριστεί την νέα πραγματικότητα που θα απαιτήσει υψηλές ταχύτητες απορρόφησης, αλλά και σημαντική ιδιωτική συμμετοχή.

Πρόκειται για μία πρωτόγνωρη διαδικασία, που ήδη έχει προβληματίσει σημαντικά την αγορά, καθώς οι χρόνοι απορρόφησης και παράδοσης των έργων θα είναι ασφυκτικά περιορισμένοι.

Από το καλοκαίρι, έχουν αρχίσει οι διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία των σχημάτων, που θα διεκδικήσουν τα πρώτα μεγάλα ψηφιακά έργα, προκαλώντας ταυτόχρονα εξαγορές, αλλά και συνεργασίες. Και αυτό γιατί απαιτούνται «δυνατά» σχήματα, που θα μπορέσουν να ανταποκριθούν.

Εκτός από τον παραδοσιακό κλάδο της πληροφορικής, στο «κόλπο» των μεγάλων έργων έχουν μπει για τα καλά και οι μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών όπως οι ΟΤΕ, Wind - Nova και Vodafone, που «χτίζουν» συμμαχίες, διεκδικώντας ρόλο.

Έχει γίνει πλέον ξεκάθαρο στην αγορά ότι τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης χρειάζονται συνδυασμένη τεχνογνωσία τόσο στον τομέα των telecoms, όσο και του ΙΤ. Απαιτείται συνδυασμός δυνάμεων, για να απορροφηθούν έργα 5 δισ. ευρώ μέσα σε δυο χρόνια, δηλαδή όσα απορρόφησε ο κλάδος τα προηγούμενα έτη αλλά με πολύ μεγαλύτερη «άνεση χρόνου».

Και ενώ η κυβέρνηση προετοιμάζεται να υποβάλει στο τέλος του επόμενου μήνα το αίτημα για να εισπράξει την πρώτη δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης, οι εξελίξεις στην αγορά τηλεπικοινωνιών – πληροφορικής αλλάζουν κάθε μέρα τα δεδομένα.

Οι ανακατατάξεις

Την τελευταία 2ετία έχουν λάβει χώρα πάνω από δεκαπέντε εξαγορές, τρεις εισαγωγές στο Χρηματιστήριο (δύο μεταφορές στην Κύρια Αγορά και μια καινούρια εισαγωγή στην ΕΝ.Α.), ρεκόρ αποτελεσμάτων και υπερ-αποδόσεις μετοχών συνοδεύουν τον ευρύτερο κλάδο της πληροφορικής ο οποίος «άνθισε» λόγω τη πανδημίας που επίσπευσε τις διαδικασίες ψηφιακού μετασχηματισμού κράτους και επιχειρήσεων.

Στις 6 Αυγούστου, έγινε η πρώτη εισαγωγή στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α. μετά από δέκα χρόνια με την εισαγωγή της Real Consulting. Πέρυσι οι Epsilon Net και Entersoft μεταπήδησαν στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. πετυχαίνοντας ιστορικά ρεκόρ σε μεγέθη και χρηματιστηριακές επιδόσεις, πρωταγωνιστώντας και στις εξαγορές.

Ο όμιλος Epsilon Net προχώρησε στην εξαγορά του 80% της εταιρείας iQom, έναντι 1,8 εκατ. ευρώ, ενώ οι ιδρυτές της δεύτερης Αχιλλέας Τριανταφυλλίδης και Δημήτριος Ζάχος, θα διατηρήσουν το υπόλοιπο 20% ασκώντας και το management. Η Epsilon Net στα τέλη του 2020 είχε εξαγοράσει έναντι 6,3 εκατ. ευρώ τη Data Communication, ενώ μαζί με τη Space Hellas εξαγόρασαν από κοινού τη Singular Logic.

Η iQom δραστηριοποιείται στην παροχή εξειδικευμένων λύσεων πληροφορικής σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, ενώ έχει εμπειρία στην ανάπτυξη ειδικών εφαρμογών τυποποιημένου επιχειρησιακού λογισμικού στον δυναμικό τομέα του software λιανικού εμπορίου.

Στα τέλη του περασμένου Ιουλίου, η Quest Συμμετοχών ανακοίνωσε την εξαγορά του 60% της Intelli Solutions, μέσω της 100% θυγατρικής της Uni Systems, η οποία είναι ο βραχίονας του ομίλου στα εξειδικευμένα έργα πληροφορικής. Το τίμημα για την απόκτηση του 60% ανήλθε στα 3,8 εκατ. ευρώ, μέσω εξαγοράς ποσοστού από τους παλαιούς μετόχους και αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ η συνολική επένδυση μπορεί να ανέλθει στα 5 εκατ. ευρώ στην επόμενη διετία μέσω πρόβλεψης για την απόδοση επιπλέον ποσού προς τους παλαιούς μετόχους.

Κορυφαία εξέλιξη στον κλάδο είναι η εξαγορά της Singular Logic από το σχήμα των Space Hellas και Epsilon Net, ενώ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 είχαμε την εξαγορά της Wedia από την Entersoft και την εξαγορά του 56,5% της κυπριακής εταιρείας CloudfinLTD από την Inform Λύκος έναντι 1 εκατ. ευρώ. Η κυπριακή εταιρεία δραστηριοποιείται στην αυτοματοποίηση εταιρικών διαδικασιών και καταχωρίσεων.

Στα μέσα του 2020 η Epsilon Net εξαγόρασε το 51% της πολωνικής Hoteliga International, ενώ τον περασμένο Οκτώβριο εξαγόρασε έναντι 6,3 εκατ. ευρώ το 80% της Data Communication, εταιρείας που δραστηριοποιείται στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων πληροφορικής σε επιχειρήσεις και οργανισμούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Τον Οκτώβριο του 2020 η Entersoft εξαγόρασε από την Computer Life ABEE το Λογισμικό ERP, ενώ στα τέλη του ίδιου έτους απέκτησε την εταιρεία Optimum, έναντι 5,1 εκατ. ευρώ, κάνοντας άνοιγμα στην αναπτυσσόμενη εφοδιαστική αλυσίδα και τα logistics.

Επίσης το περασμένο έτος, η Space Hellas έκανε σημαντικό άνοιγμα στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων και εφαρμογών στην ευφυή γεωργία, μέσω της επένδυσης στην εταιρεία «Αγροτικές Εφαρμογές Ι.Κ.Ε.» με διακριτικό τίτλο «Agro Apps Ι.Κ.Ε.» που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.

Τον Μάρτιο του 2021 η Profile, ανακοίνωσε τη δεύτερη εξαγορά της (μετά τη γαλλική Login το 2017) στο εξωτερικό, αποκτώντας το σύνολο των μετοχών της Euronext Centevo, η οποία εδρεύει στη Στοκχόλμη και αναπτύσσει συστήματα διαχείρισης επενδύσεων.

Αποκορύφωμα είναι το μεγάλης αξίας deal της εξαγοράς της Intrasoft International του ομίλου Κόκκαλη από τη δανέζικη NetCompany, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης αλλά και στο Nasdaq. Ο ρόλος της Intrasoft υπήρξε καθοριστικός στην καθοδήγηση πολλών κρατών, μέσω αυτής της διαδικασίας, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ολλανδίας, ενώ έχει συμβάλει σε πανευρωπαϊκή κλίμακα για την εναρμόνιση των συστημάτων όλων των κρατών μελών της Ε.Ε., σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG TAXUD).

Τελευταίο εγχείρημα η αλλαγή στη μετοχική σύνθεση της SoftOne. To 45% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας SoftOne, που δημιουργεί λύσεις επιχειρησιακού λογισμικού, απέκτησε ο Μάρκος Βερέμης, συνιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος της Upstream, μαζί με διεθνή επενδυτικό όμιλο υπό τον Φρανκ Κοέν. Οι νέοι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας, που αποτελεί μέλος του ομίλου Olympia, θα συμμετέχουν και στο διοικητικό συμβούλιο, ενώ στην εταιρεία διατηρούν τα ποσοστά τους η Olympia, που ελέγχει άνω του 33% αυτής, και ο Αντώνης Κυριαζής, εκτελεστικός πρόεδρος της SoftOne.

Το πρώτο μεγάλο έργο

Ήδη το πρώτο μεγάλο έργο για την ψηφιοποίηση του Αρχείου Υποθηκοφυλακείων για το Εθνικό Κτηματολόγιο που αφορά στην ψηφιοποίηση των αρχείων του συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών από όλα τα 390 υποθηκοφυλακεία της χώρας (ο όγκος εκτιμάται ότι ξεπερνά τις 600 εκατομμύρια σελίδες) και την ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος μέσω του οποίου τα αρχεία θα είναι προσβάσιμα σε όλους τους ενδιαφερόμενους και σε άλλα συναφή πληροφοριακά συστήματα έχει προκαλέσει σημαντικό ενδιαφέρον.

Μεγάλες εταιρίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι της χώρας, αλλά και εταιρείες του εξωτερικού έχουν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον για το mega project. Δεδομένο θεωρείται από κύκλους της αγοράς ότι θα σχηματισθούν ισχυρές κοινοπραξίες, οι οποίες θα δηλώσουν συμμετοχή στον υπό προκήρυξη διαγωνισμό, που αναμένεται να «χωρισθεί» σε 4-5 μέρη, όσες και οι γεωγραφικές ενότητες τις οποίες θα αφορά.

Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν την σύναψη Συμφωνίας-Πλαίσιο με μέχρι πέντε αναδόχους και χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του ιδιαίτερα απαιτητικού αυτού έργου σε βάθος μιας 3ετίας.

Έργα 300 εκατ. ευρώ από την ΚτΠ

Η Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ (ΚτΠ) υλοποιεί πέντε έργα συνολικού προϋπολογισμού σχεδόν 300 εκατ. ευρώ από τα 12 πρώτα έργα του σχεδίου “Ελλάδα 2.0.” που εγκρίθηκαν ήδη από το υπουργείο Οικονομικών.

Το πρώτο έργο αφορά, τη μεταρρύθμιση του Δημοσιονομικού Συστήματος στην Κεντρική Διοίκηση και τη λοιπή Γενική Κυβέρνηση το λεγόμενο GOV-ERP με προϋπολογισμό 36,1 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την προετοιμασία, υποστήριξη και ανάπτυξη ενός πληροφοριακού συστήματος επιχειρησιακού σχεδιασμού (Enterprise Resource Planning, ERP) για την Γενική Κυβέρνηση και την Κρατική Διοίκηση.

Το δεύτερο έργο, προϋπολογισμού 32,1 εκατ. ευρώ αφορά το Σύζευξις ΙΙ του Εθνικού Δικτύου Τηλεπικοινωνιών, το οποίο είναι το δίκτυο τηλεπικοινωνιακών και τηλεματικών υπηρεσιών των φορέων του Δημόσιου Τομέα με παρουσία σε 4.500 σημεία σε όλη τη χώρα.

Το τρίτο έργο με προϋπολογισμό 69,4 εκατ. ευρώ αφορά την Ενιαία Ψηφιακή Υποδομή για την Εξυπηρέτηση Πολιτών και Επιχειρήσεων για τη δημιουργία των τεχνολογικών και πληροφοριακών μηχανισμών που θα επιτρέψουν την επέκταση της ψηφιακής εξυπηρέτησης και συναλλαγών μεταξύ δημοσίου, επιχειρήσεων και πολιτών.

Το τέταρτο έργο, με προϋπολογισμό 27,9 εκατ. ευρώ αφορά την ανάπτυξη υπηρεσιών Διαδικτύου για την επίτευξη της διαλειτουργικότητας μεταξύ των πληροφοριακών συστημάτων της Δημόσιας Διοίκησης που αφορά στην παροχή ενός πακέτου υπηρεσιών G2G Web services ώστε να διευκολύνεται η συναλλαγή μεταξύ φορέων του κράτους, των πολιτών και των επιχειρήσεων επεκτείνοντας τις υπηρεσίες του gov.gr.

Τέλος, τρέχει ήδη το πρόγραμμα Ψηφιακή Μέριμνα, με προϋπολογισμό 129,2 εκατ. ευρώ, το οποίο παρέχει - με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια- επιταγή (voucher) αξίας 200 ευρώ για μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές, για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού (tablet, laptop, desktop).

Δικτυακή αναβάθμιση

Την ομάδα των πρώτων ψηφιακών έργων του Ταμείου Ανάκαμψης συμπληρώνει το έργο δικτυακή αναβάθμιση με οπτικές ίνες για το δίκτυο GRNET και τα συνδεδεμένα δίκτυα δηλαδή το σύνολο των Ακαδημαϊκών και Ερευνητικών φορέων της χώρας, το πανελλήνιο σχολικό δίκτυο, ένας σημαντικός αριθμός δημόσιων νοσοκομείων και άλλοι φορείς έρευνας και εκπαίδευσης. Ο προϋπολογισμός του διαμορφώνεται στα 30,5 εκατ. ευρώ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v