Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Το momentum και οι ελπίδες για δώρο από τον MSCI Turkey

Κομβική για το επόμενο διάστημα η διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ. Πώς τα δεινά που αντιμετωπίζει η τουρκική λίρα μπορεί να προσφέρουν σημαντικές ανάσες στην εγχώρια αγορά. Ποια είναι η τεχνική εικόνα.

Χρηματιστήριο: Το momentum και οι ελπίδες για δώρο από τον MSCI Turkey

Σε συνεδριάσεις με οριακές μεταβολές για τους περισσότερους τίτλους της αγοράς και ειδικά της υψηλής κεφαλαιοποίησης, που τελικά οδηγούν σε κλείσιμο στο υψηλό ή στο χαμηλό ημέρας για τον Γενικό Δείκτη, η ιστορία διδάσκει ότι το τελικό πρόσημο δείχνει την τελική «διάθεση» της αγοράς. Παρά το περιορισμένο ενδιαφέρον από πλευράς αγοραστών σε επιμέρους μετοχές, η συναλλακτική δραστηριότητα επέστρεψε σε χαμηλά επίπεδα.

Το στοιχείο που θα μπορεί να επιδράσει θετικά στην αγορά τις επόμενες ημέρες είναι κατ' αρχάς η τιμή για την οποία αναμένεται να υπάρξει ενδιαφέρον από τον cornerstone επενδυτή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στον τίτλο της ΔΕΗ. Όλοι οι «φόβοι» και προβληματισμοί περί «ιδιαίτερα προνομιακής και χαμηλής τιμής» στην ΑΜΚ φαίνεται να διαλύονται. Το έτερο στοιχείο με σημασία που μπορεί να προκαλέσει σημαντικές εισροές στην εγχώρια αγορά και την ενίσχυση της ψυχολογίας είναι η «βύθιση» των σχετικών αποτιμήσεων σε δολαριακούς όρους μερικών από τις 11 μετοχές του δείκτη MSCI Turkey Standard.

Από τις 11 μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη της MSCI στην τουρκική αγορά μετοχών, ελάχιστες πληρούν τα κριτήρια της σταθμισμένης με τoν αριθμό των μετοχών σε ελεύθερη διακύμανση (market cap adjusted on free float) και πλέον είναι ορατό να υπάρξουν περισσότερες διαγραφές στον τουρκικό δείκτη και περισσότερες εισροές από τις ήδη αναμενόμενες στην εγχώρια αγορά. Πλέον είναι πιθανό, πλην της Εθνικής Τράπεζας, η μετοχή της Μυτιληναίος να περιληφθεί στον δείκτη, αλλά και η μετοχή της Jumbo να διατηρηθεί. Για τη μετοχή της ΔEΗ, η ολοκλήρωση της ΑΜΚ θα αποτελέσει game changer στη συμμετοχή της σε δείκτες αφού θα αλλάξει και το μετοχολόγιό της.

Πιο τεχνικά, η συνεδρίαση της Τετάρτης ολοκληρώθηκε χωρίς ουσιαστικές αλλαγές στα τεχνικά δεδομένα των βασικών δεικτών. Υπό την προϋπόθεση ότι ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει να κινείται υψηλότερα και να δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 866-856 μονάδων (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), με ενδιάμεσες στηρίξεις στις 902-895, 893-888 (διέρχονται οι ΚΜΟ 30,60 και 90 ημερών) και 875 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), οι αγοραστές διατηρούν το πλεονέκτημα και δικαίωμα στην ελπίδα για κίνηση προς τις 913 (ημερήσιο “stop short”)-915, 930, 949-950 και 1.013 μονάδες (αισιόδοξο σενάριο, που θα συνοδευτεί από ευδιάκριτη αύξηση του τζίρου). Αντίθετα, κλείσιμο χαμηλότερα των 856 μονάδων, θα απαιτήσει μαζικό κλείσιμο “long” θέσεων και μπορεί να δώσει πίεση προς τις 823 μονάδες.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

 

Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι για τον δείκτη των τραπεζών, η μέχρι πρότινος αντίσταση στις 579 μονάδες έχει μετατραπεί σε πρώτη στήριξη. Αν παραβιαστεί, οι αγοραστές θα κληθούν να υπερασπιστούν την ζώνη 556-566 μονάδες, από όπου διέρχονται οι ΚΜΟ 30, 60 και 90 ημερών, με την αμέσως επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στις 551 μονάδες (ημερήσιο “stop long”). Οι αντιστάσεις στις 597-600 μονάδες, 636 μονάδες, 655 μονάδες και, τέλος, στις 688 μονάδες.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

 

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι στηρίξεις είναι στις 2.167-2.154 μονάδες (σπεύδουν οι ΚΜΟ 30 και 60 ημερών), στις 2.113 μονάδες και 2.095 μονάδες (η παραβίασή τους θα απαιτήσει επιθετικό κλείσιμο «αισιόδοξων» θέσεων). Οι αντιστάσεις στις 2.197 μονάδες, 2.207 μονάδες (ημερήσιο “stop short”), στις 2.231 μονάδες και στις 2.240 μονάδες (gap). Θετική έκπληξη με κλείσιμο υψηλότερα των 2.240 μονάδων, αφήνει περιθώρια αναρρίχησης προς τις 2.371 μονάδες.

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v