Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσο εφικτό είναι ένα year end rally στο Χρηματιστήριο

Προς τα υψηλά έτους κοιτάζουν οι αισιόδοξοι, με κρίσιμο καταλύτη για την τάση τον «χρησμό» της Moody's την Παρασκευή. Τα πονταρίσματα από τα «ισχυρά χέρια», η ισχυροποίηση των στηρίξεων και τα όρια της ανόδου.

Πόσο εφικτό είναι ένα year end rally στο Χρηματιστήριο

Με Moody's για τα υψηλά έτους. Θα μπορούσε να είναι το σύνθημα/πρόταξη των αγοραστών για την επίτευξη του στόχου τους, δηλαδή της υπέρβασης των 931,94 μονάδων.

H τελευταία εβδομάδα, έδωσε στους long την ισχνή, μεν, άνοδο του 0,78% για τον Γενικό Δείκτη στις 913,14 μονάδες, πλην όμως, η κίνηση στηρίχθηκε σε σημαντική αύξηση των συναλλαγών, την θεαματική υπέρ κάλυψη της αμκ της ΔΕΗ, την επιβεβαίωση της ισχύος ομίλων όπως λ.χ ΤΙΤΑΝ, ΟΤΕ βάσει των οικονομικών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου/εννεαμήνου.

Με τη μέση ημερήσια αξία συναλλαγών να ενισχύεται στα 72 εκατ. -για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα- με σχεδόν διπλασιασμό του τζίρου γίνεται εμφανής η ενεργοποίηση "ισχυρών χεριών" με τοποθετήσεις σε αρκετές μετοχές του δείκτη. Οπως και (κυρίως) εγχώριων επενδυτικών σχημάτων, διαχειριστών επενδυτικών χαρτοφυλακίων, αμοιβαίων κεφαλαίων κ.λ.π.

Είναι εφικτό ένα year end rally; Ενδεχόμενο στο οποίο αναφερόμαστε εδώ και 2-3 εβδομάδες στο Εuro2day.gr, παραπέμποντας τόσο στην παράδοση, στο προηγούμενο του 2020 όσο στην ενεργή συμμετοχή ισχυρών funds, με "χτίσιμο" θέσεων σε επιλεγμένα blue chips. Εκτίμησή μας, πως η αμκ θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν "γεννήτρια" όχι μόνο ενίσχυσης ενεργών στο ΧΑ funds αλλά και νέων, που τώρα ανακαλύπτουν το ελληνικό χρηματιστήριο.

Με αποτίμηση στα 66,1 δισ. δεν είναι δα και το ακριβότερο μεταξύ των χρηματιστηρίων της Ευρωζώνης, απεναντίας κλάδοι κομβικοί είναι υποτιμημένοι. Βάσει αποτελεσμάτων κυρίως όμως σύμφωνα με τις προοπτικές, που διανοίγονται για τη συνέχεια.

Στους πρωταγωνιστές και το νέο στοίχημα, αναφέρθηκε ο Γιώργος Α. Σαββάκης, εχθές Σάββατο, έτοιμα τα πρώτα μεγάλα projects για το Ταμείο Ανάκαμψης, σημείωνε, νωρίτερα σήμερα, ο Χρήστος Κίτσιος με αυτά τα δύο να αποτελούν "όπλα" των long για την καταγραφή "νέων υψηλών" 2ετίας.

Θα προσέθετα ένα τρίτο, αυτό της επικείμενης αξιολόγησης της οικονομίας, από τον οίκο Moody's την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου. Ημέρα, που λήγει η απλή σειρά μηνός Νοεμβρίου, στα Παράγωγα με τον FTSE25 στις 2.202,72 μονάδες, με τα λίγα Συμβόλαια σε οριακά χαμηλότερες τιμές. Discount που μπορεί να διατηρηθεί αύριο Δευτέρα, εάν το "κόψιμο" του έκτακτου μερίσματος του ΟΤΕ- 0,252 ευρώ/μτχ- δεν αναπληρωθεί από άλλα δεικτοβαρή χαρτιά.

Στα 15,09 με απώλειες 2,09% την Παρασκευή η μετοχή του ΟΤΕ, "μετρά" μείον 1,05% σε διάστημα εβδομάδος. Στα 15,26 ευρώ με άνοδο 1,67% την Παρασκευή η Mytilineos, στα 13,50 με 1,28% η Jumbo,
στα 14,83 με 1,44% η Motor Oil, στα 6,29% με 3,62% τα Ελληνικά Πετρέλαια, στα 10,25 με 0,59% η ΔEΗ, στα 30,35 με 0,10% η Coca Cola κ.α. είναι μετοχές που μπορούν να λειτουργήσουν αντίρροπα.

Τεχνικά, όπως σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης, την περασμένη εβδομάδα ο ΓΔ είχε συνεχόμενα "κλεισίματα" πάνω από το όριο των 900 μονάδων, σερί που είχε να σημειωθεί από την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου. Πρακτικά αυτό το φίλτρο 5 συνεδριάσεων ισχυροποιεί την ευρύτερη περιοχή ως στήριξη, με προφανή στόχευση την προσέγγιση και υπέρβαση των 930 μονάδων.

Θα επιτευχθεί η στόχευση; το κλίμα στις διεθνείς αγορές διευκολύνει, η κατάσταση εντός-παρά την έξαρση της πανδημίας δεν έχει φτάσει ακόμη σε όρια που να "φοβίζουν" τα funds, αν και τα νέα από το υγειονομικό μέτωπο είναι αρνητικά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η εβδομάδα, που έρχεται έχει ορόσημα ικανά να λειτουργήσουν ως αφορμές (υπό) στήριξης των αγοραστών. Από την συνέχεια στην ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου (αύριο Δευτέρα είναι η σειρά των Πλαστικών Θράκης, μίας εκ των σηματωρών του FTMidCap), την ένταξη της ΔEΗ στον δείκτη MSCI Greece συνδυαστικά με την είσοδο των νέων μετοχών (συνακόλουθα ενίσχυσης της αποτίμησης της), μέχρι την αυλαία για τα μεγέθη των συστημικών τραπεζών (την Παρασκευή 19/11) και την λήξη της σειράς Νοεμβρίου, στα Παράγωγα, την βαθμολόγηση της Moody's.

Παράλληλα στο διάστημα αυτό θα "τρέχουν" συναλλαγές εν όψει του rebalancing, θα "απελευθερωθεί" ρευστότητα/κεφάλαια που είχαν τοποθετηθεί στην αμκ της ΔEΗ, ενώ και εγχώρια επενδυτικά χαρτοφυλάκια θα επιδιώξουν να μεγιστοποιήσουν το αποτέλεσμα χρήσης.

Οσον αφορά στο τελευταίο, που σχετίζεται άμεσα με τη μόχλευση σε ένα σημαντικό μέρος της μεσαίας- χαμηλότερης κατηγορίας και με αφορμή το 9,18% της μετοχής της Frigoglass, στα 0,214 ευρώ θα παραπέμψω στο αναλυτικό θέμα του Στέφανου Κοτζαμάνη. Στο στοίχημα των εισηγμένων turn around stories αναφερόταν, στις 6 Νοεμβρίου ο Στέφανος μετρώντας 29 εισηγμένες.

Το πιθανότερο είναι, πως αυτή η τάση θα έχει συνέχεια εάν και εφ' όσον διατηρηθεί η ανοδική φορά στα διεθνή χρηματιστήρια και στο Χρηματιστήριο Αθηνών για τα blue chips.

Από τις 4.682,85 μονάδες ο S&P500, από τις 16.093,71 ο DAX.

Με το 10ετές των ΗΠΑ στα 1,57% , τον VIX στις 16,29 μονάδες (με θεαματική αποκλιμάκωση) όπως και ο Baltic Dry Index στα 2.807$.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v