Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στροφή νοικοκυριών προς ακίνητα και αμοιβαία κεφάλαια

Ολοένα και περισσότεροι προθεσμιακοί καταθέτες επιλέγουν να τοποθετηθούν σε ακίνητα, αμοιβαία κεφάλαια και ασφαλιστικά προϊόντα. Πώς ερμηνεύονται τα στοιχεία του Νοεμβρίου από παράγοντες της αγοράς. Αναλυτικοί πίνακες.

Στροφή νοικοκυριών προς ακίνητα και αμοιβαία κεφάλαια

O Νοέμβριος ήταν ο πρώτος μήνας μετά την εμφάνιση της πανδημίας, κατά τον οποίον οι καταθέσεις των νοικοκυριών υποχώρησαν έστω και σε μικρό βαθμό.

Ειδικότερα, η συγκεκριμένη κατηγορία καταθέσεων από τα 116,7 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019, σκαρφάλωσε στα 126,28 δισ. το Δεκέμβριο του 2020 και στα 132,42 δισ. το Νοέμβριο του 2021, αφού είχε φτάσει έως και τα 132,53 δισ. ευρώ στα τέλη του φετινού Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις των τελευταίων μηνών κάθε έτους, σε συνδυασμό με την πληθωριστική επιδρομή του φθινοπώρου αδυνάτισαν τα πορτοφόλια πολλών νοικοκυριών και ως ένα βαθμό πρόλαβαν να επηρεάσουν τις καταθέσεις του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, ο πλούτος των ελληνικών νοικοκυριών συνεχίζει μέχρι σήμερα να ανεβαίνει, πλην όμως κατευθύνεται ολοένα και περισσότερο σε εναλλακτικά επενδυτικά προϊόντα, λόγω των σχεδόν μηδενικών καταθετικών επιτοκίων που προσφέρουν πλέον οι τράπεζες ακόμη και στους προθεσμιακούς λογαριασμούς.

Ειδικότερα, μέσα στο Νοέμβριο εκτιμάται ότι συνεχίστηκαν με έντονους ρυθμούς οι εισροές κεφαλαίων τόσο προς τα μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, όσο και προς επενδυτικά-αποταμιευτικά ασφαλιστικά προϊόντα μακροπρόθεσμης διάρκειας. Εκτιμάται μάλιστα πως οι ροές προς τα αμοιβαία κεφάλαια και τα unit-linked ασφαλιστικά προϊόντα το Νοέμβριο υπερέβησαν με άνεση το ποσό με το οποίο υποχώρησαν οι τραπεζικές καταθέσεις των νοικοκυριών κατά τον ίδιο μήνα.

Αυτό που επίσης αναφέρουν στο Euro2day.gr διαχειριστές επενδυτικών κεφαλαίων, είναι η επιλογή αρκετών αποταμιευτών να ρευστοποιήσουν επενδύσεις και να αποσύρουν χρήματα από τις τράπεζες, προκειμένου να αγοράσουν νέα ακίνητα, ή να αναβαθμίσουν-επισκευάσουν προϋπάρχοντα.

«Είναι τρεις κυρίως οι λόγοι για τους οποίους αρκετά νοικοκυριά στρέφονται προς τα ακίνητα: Άλλοι ενθουσιάζονται από την ανοδική τάση των τιμών τους κατά την τελευταία τριετία, άλλοι τα θεωρούν ως μια ασπίδα προστασίας σε ένα επερχόμενο πληθωριστικό κύμα και τέλος υπάρχουν και εκείνοι που δυσφορούν με τα μηδενικά καταθετικά επιτόκια, πλην όμως διστάζουν να τοποθετηθούν σε άλλες τοποθετήσεις (π.χ. μετοχές, ομόλογα) επειδή τις θεωρούν ως επενδύσεις υψηλότερου ρίσκου», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ενδεικτικό στοιχείο είναι πως κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2021 η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα (όγκος αδειών, συνήθως οι επενδύσεις ξεκινούν κάποιους μήνες αργότερα από τη λήψη άδειας) αυξήθηκε κατά 52,5% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Τις εκτιμήσεις αυτές έρχεται να επιβεβαιώσει ένα ακόμη στοιχείο, το ότι δηλαδή -βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα- η πτώση των καταθέσεων των νοικοκυριών δεν προήλθε από τους λογαριασμούς όψεως και ταμιευτηρίου (αυτοί συνέχισαν την ανοδική τους πορεία), αλλά από τους προθεσμιακούς, οι οποίοι συνήθως -λόγω των μεγαλύτερων υπολοίπων τους- κατέχονται από τα πιο εύπορα νοικοκυριά

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v