Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες μετοχές «ψηφίζει» από το ταμπλό του ΧΑ η Optima Bank

Η Optima Bank επιλέγει τα top picks της από το ελληνικό χρηματιστήριο για το 2022. Ποιες μετοχές συμπεριλαμβάνει, οι τιμές-στόχοι. Τι βλέπει για την αγορά και την εγχώρια οικονομία.

Ποιες μετοχές «ψηφίζει» από το ταμπλό του ΧΑ η Optima Bank

Οι κορυφαίες επιλογές της Optima Bank περιλαμβάνουν για το 2022 το σύνολο του τραπεζικού τομέα, με την ΕΤΕ (τιμή-στόχος τα 5,42 ευρώ) να είναι η κορυφαία επιλογή μεταξύ των τραπεζών, την Jumbo (τιμή-στόχος τα 16,60 ευρώ) και τον ΟΠΑΠ, με στόχο τα 17,10 ευρώ (και οι δύο έχουν ισχυρούς ισολογισμούς, καλές προοπτικές ανάπτυξης μετά τους περιορισμούς της Covid-19), τη Motor Oil με τιμή-στόχο τα 19,10 ευρώ (ανάκαμψη της ζήτησης, αύξηση των περιθωρίων διυλιστηρίων), τη Cenergy με τιμή-στόχο τα 4,50 ευρώ (έκθεση σε πράσινες συμφωνίες) και τη ΔΕΗ με τιμή-στόχο τα 13,70 ευρώ (παιχνίδι για το 2ο εξάμηνο με την εξομάλυνση του ενεργειακού κόστους).

Τι «βλέπει» για τις ελληνικές μετοχές

Η κερδοφορία των ελληνικών επιχειρήσεων έχει ήδη αποκατασταθεί στα επίπεδα πριν από την Covid-19, με την ανάπτυξη να αναμένεται να επιταχυνθεί.

Παρ' όλα αυτά, τα κέρδη του 2022-23 θα υπολείπονται στις περισσότερες περιπτώσεις του προ κρίσης μέγιστου επιπέδου τους, γεγονός που καταδεικνύει τις καλές δυνατότητες ανόδου.

Οι ελληνικές μετοχές προσφέρουν μια ελκυστική πρόταση απόδοσης κινδύνου. Η αγορά είναι ελκυστικά αποτιμημένη, σύμφωνα με μια σειρά από πίνακες.

Οι ελληνικές μετοχές διαπραγματεύονται με 7,1 φορές τον δείκτη fwd EV/EBITDA 12 μηνών, έναντι 8,6 φορών και 8,5 φορών για τις αντίστοιχες μετοχές της ΕΕ και των οικονομιών του εξωτερικού. Πρόκειται για έκπτωση περίπου 20%, παρά τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης της Ελλάδας.

Σε σχετική βάση, η Ελλάδα διαπραγματεύεται σε παρόμοια επίπεδα προεξόφλησης με τις ομοειδείς μετοχές που παρατηρήθηκαν για τελευταία φορά το 2014 και το 2018, όταν οι προοπτικές του ΑΕΠ ήταν πολύ χειρότερες και οι αποδόσεις του GGB πολύ υψηλότερες.

Οι τράπεζες είναι επίσης ελκυστικά αποτιμημένες, καθώς διαπραγματεύονται με έκπτωση >30% σε σχέση με τους ομότιμους. Αναμένει ότι ο κλάδος θα επαναξιολογηθεί περαιτέρω μετά την απομείωση του ρίσκου και την ανάκαμψη της κερδοφορίας.

Σε σύγκριση με τα υψηλά επίπεδα αποτίμησης στις αρχές του 2014, οι περισσότερες μετοχές διαπραγματεύονται με αυξημένο discount, με πολύ καλά παραδείγματα τις Jumbo, Fourlis, ΟΠΑΠ, Τιτάν και τα διυλιστήρια.

Οι μετοχές είναι επίσης πιο ελκυστικές σε σχέση με τα ομόλογα, προσφέροντας 3,3% μερισματική απόδοση έναντι αποδόσεων των δεκαετών ομολόγων περίπου 2,6%.

Οι κορυφαίες επιλογές της περιλαμβάνουν: το σύνολο του τραπεζικού τομέα, με την ΕΤΕ να είναι η κορυφαία επιλογή μεταξύ των τραπεζών, την Jumbo & τον ΟΠΑΠ (και οι δύο έχουν ισχυρούς ισολογισμούς, καλές προοπτικές ανάπτυξης μετά τους περιορισμούς της Covid), τη MOH (ανάκαμψη της ζήτησης, αύξηση των περιθωρίων διυλιστηρίων), τη Cenergy (έκθεση σε πράσινες συμφωνίες) και τη ΔΕΗ (παιχνίδι για το 2ο εξάμηνο με την εξομάλυνση του ενεργειακού κόστους). 

Το 2022 θα είναι μια χρονιά-ορόσημο για την Ελλάδα

Η Optima Bank εκτιμά ότι η ισχυρή οικονομική υπεραπόδοση της Ελλάδας θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, με την υποστήριξη των εξής:

1. Της πρωτοφανούς δημοσιονομικής στήριξης από τα ταμεία της ΕΕ, ύψους άνω των 80 δισ. ευρώ έως το 2027.

2. Της κυκλικής ανάκαμψης μετά τη 10ετή κρίση και τα λουκέτα της Covid-19.

3. Των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων του παρελθόντος, οι οποίες συνεχίζονται ακόμη, βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητα, προσελκύοντας επενδύσεις.

4. Της άφθονης παγκόσμιας ρευστότητας και του ιστορικά χαμηλού κόστους δανεισμού (παρά την πρόσφατη άνοδο), τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

5. Της συσσωρευμένης ζήτησης σε όλους τους τομείς και της επάρκειας πόρων (λόγω χαμηλής οικονομικής δραστηριότητας / χαμηλών ποσοστών χρησιμοποίησης της παραγωγικής ικανότητας).

«Η σύσφιξη της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής δεν αναμένεται να εκτροχιάσει την οικονομική ανάπτυξη, καθώς η διαδικασία θα είναι αργή και σταδιακή, ενώ η ΕΚΤ θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα. Η δημοσιονομική στήριξη θα συνεχιστεί επίσης, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο», εκτιμά η Optima Bank.

Φέτος η Ελλάδα 1) θα αποπληρώσει πλήρως το ΔΝΤ, 2) θα βγει από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, ενώ 3) οι τράπεζες θα αναφέρουν μονοψήφιο δείκτη NPE. Στα τέλη του 2022 ή στις αρχές του 2023, η οικονομία μπορεί να ανακτήσει την αξιολόγηση «επενδυτικής βαθμίδας».

Παρά τις θετικές προοπτικές, οι κίνδυνοι είναι υψηλότεροι από πέρυσι και συνδέονται με: 1) πληθωριστικές πιέσεις που διαβρώνουν το διαθέσιμο εισόδημα (κατανάλωση) και τα περιθώρια κερδοφορίας, 2) γεωπολιτικές εντάσεις (Ουκρανία, Τουρκία), 3) πολιτικές εξελίξεις (κίνδυνος εκλογών) και 4) αυστηρότερες δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές, που αν εφαρμοστούν με απότομο τρόπο μπορεί να επιβραδύνουν την ανάκαμψη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v