Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wood: Nέες αυξημένες τιμές-στόχοι σε Motor Oil και ΕΛΠΕ

Τα αυξημένα περιθώρια διύλισης δίνουν ώθηση στις βασικές δραστηριότητες, ενώ η ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς ενισχύει τα δύο διυλιστήρια, εξού και η σύσταση «αγορά» από τον οίκο.

Wood: Nέες αυξημένες τιμές-στόχοι σε Motor Oil και ΕΛΠΕ

Με επικαιροποιημένους στόχους τιμών στα 21,3 ευρώ (από 17,8 ευρώ) και 8,29 ευρώ (από 6,90 ευρώ), αντίστοιχα, για τις Motor Oil και ΕΛΠΕ, επανέρχεται η Wood & Company.

Τα αυξημένα περιθώρια διύλισης δίνουν ώθηση στις βασικές δραστηριότητες, ενώ η ελληνική ανάκαμψη της αγοράς προσθέτει στους λόγους για τις συστάσεις «αγορά» των δύο διυλιστηρίων. Οι καλύτερες ταμειακές ροές θα πρέπει να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση σημαντικών επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τόσο στις αποκτηθείσες όσο και σε νέες επενδύσεις, ενώ οι ρυθμιστικές αλλαγές και οι επενδύσεις σε υποδομές ενισχύουν τις προοπτικές του κλάδου, εκτιμά η Wood & Company.

«Βλέπουμε να συνεχίζεται η υψηλή ροή μερισμάτων, παρά τις υψηλές κεφαλαιουχικές δαπάνες, ένας ακόμη λόγος για να μας αρέσουν αυτές οι εταιρείες. Τα περιθώρια-ρεκόρ, αν και περιμέναμε μια σταθερή ανάκαμψη των περιθωρίων κέρδους, έφτασαν τα 25 δολάρια/βαρέλι τον Μάιο του 2022, ενώ η πρόβλεψή μας για το σύνολο του έτους είναι τώρα 13,1 δολάρια το βαρέλι», εξηγούν οι αναλυτές του οίκου.

Η ζήτηση πετρελαίου στην Ελλάδα το 2021 εξακολουθούσε να είναι κατά 14% χαμηλότερη από ό,τι το 2019, καθώς η ανάκαμψη καθυστέρησε λόγω της αδύναμης τουριστικής περιόδου. Ο οίκος αναμένει μια πλήρη ανάκαμψη το 2022, με υψηλότερες εγχώριες πωλήσεις για αμφότερες τις εταιρείες.

Οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ελλάδα είναι μικρές αφού σε μεγάλο βαθμό η χώρα είναι απομονωμένη, αν και τα ελληνικά διυλιστήρια ήταν αγοραστές ρωσικού αργού πετρελαίου και ημιτελών προϊόντων και ως εκ τούτου χρειάστηκε να αλλάξουν τη βάση εφοδιασμού.

Οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ένας φιλόδοξος εθνικός στόχος που αυξάνει την ανάγκη για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αμφότερες οι εταιρείες επενδύουν σε μεγάλο βαθμό σε πηγές ενέργειας χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Αν και οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου επηρεάζουν την πραγματική διύλιση και τα περιθώρια, η επίδραση είναι ασήμαντη σε σύγκριση με τα τρέχοντα περιθώρια. Μόλις εξομαλυνθούν τα περιθώρια, αυτό θα μπορούσε να γίνει πιο σημαντικό ζήτημα. «Παρά τους φιλόδοξους επενδυτικούς στόχους, αναμένουμε οι εταιρείες να συνεχίσουν να καταβάλλουν ελκυστικά μερίσματα.

Εκτιμούμε τον μέσο όρο απόδοσης στο 7% για τη Motor Oil και 9,7% για τα ΕΛΠΕ κατά τα επόμενα τρία χρόνια. Oι πολλαπλασιαστές αποτίμησης σε όρους Ρ/Ε διαμορφώνονται για τη Motor Oil στις 5,2 φορές τόσο για το 2022 όσο και για το 2023, σε σύγκριση με το 5,7x και για τα δύο έτη για τις ομοειδείς εταιρείες. Το P/E των EΛΠΕ είναι 2,8x για το 2022 και 5,0x για το 2023, άρα ακόμη χαμηλότερα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v