Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank Equities: Οι τιμές στόχοι για Motor Oil, HelleniQ Energy

Προβλέπεται τριπλασιασμός των προσαρμοσμένων EBITDA σε ετήσια βάση για τα ελληνικά διυλιστήρια. Πόσο αναμένεται να κοστίσει η έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη.

Eurobank Equities: Οι τιμές στόχοι για Motor Oil, HelleniQ Energy

Τα ελληνικά διυλιστήρια κατευθύνονται σε χρονιά ρεκόρ, με το τρίτο τρίμηνο να προβλέπεται τριπλασιασμός των προσαρμοσμένων EBITDA σε ετήσια βάση, επισημαίνει η Eurobank Equities. Από πλευράς μετοχών, τα Ελληνικά Διυλιστήρια έχουν ξεπεράσει τις επιδόσεις του ΧΑ (HelleniQ Energy +19%, MOH +36%). Ωστόσο, δεδομένης της απότομης αύξησης της κερδοφορίας το 2022, υπήρξε τεράστια βελτίωση στις αποτιμήσεις. 

Η χρηματιστηριακή θέτει τιμή στόχο τα 8,6 ευρώ για την HelleniQ Energy με σύσταση αγοράς (σ.σ. εκ παραδρομής η χρηματιστηριακή στην αρχική έκθεση έδινε λανθασμένη τιμή-στόχο στα 6,8 ευρώ για να επανέλθει στη συνέχεια με διόρθωση). Για τη Motor Oil η τιμή στόχος είναι τα 22,5 ευρώ με σύσταση επίσης «αγορά».

Ο οίκος στέκεται στο θέμα του φόρου στα υπερκέρδη τον οποίο υπολογίζει στα 540 εκατ. ευρώ. Το επενδυτικό κλίμα από τον Σεπτέμβριο έχει επιβαρυνθεί από τις ειδήσεις σχετικά με την επιβολή φόρου «απροσδόκητων κερδών» στα ευρωπαϊκά διυλιστήρια (και στις εταιρείες πετρελαίου) ως μέρος των προσπαθειών της ΕΕ να καταπολεμήσει το συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση.

Η εισφορά αλληλεγγύης προβλέπει φόρο 33% στα «πλεονάζοντα» κέρδη του 2022 (δηλαδή κέρδη προ φόρων που υπερβαίνουν μια αύξηση 20% από τα μέσα κέρδη της προηγούμενης τετραετίας). Αυτή η εφάπαξ συνεισφορά μπορεί να απορροφηθεί άνετα από τη δημιουργία σημαντικών κερδών φέτος, επισημαίνει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v