Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Morgan Stanley: Κορυφαία επιλογή οι ελληνικές τράπεζες

Ψήφος εμπιστοσύνης στις προοπτικές των μετοχών των ελληνικών τραπεζών από τον διεθνή οίκο. Παγκόσμιο top pick η Eurobank. Γιατί ξεχωρίζει και την Τράπεζα Πειραιώς. Οι τιμές-στόχοι.

Morgan Stanley: Κορυφαία επιλογή οι ελληνικές τράπεζες

Η ανταμοιβή κινδύνου στην Ελλάδα είναι η πιο ελκυστική και εξακολουθεί να προσφέρει άνοδο, εκτιμά η Morgan Stanley, η οποία τοποθετεί και τη μετοχή της Eurobank στη λίστα με τις Banks: Financials' Finest List από τις επιλογές της στις παγκόσμιες τράπεζες (Global top pick). H έτερη επιλογή της από τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο είναι η Τράπεζα Πειραιώς.

«Η Ελλάδα προσφέρει σχετική ανθεκτικότητα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, με συνεχιζόμενη ανάπτυξη των δανείων. Η επέκταση του καθαρού περιθωρίου από τόκους (NIM) για τις ελληνικές τράπεζες έχει μόλις αρχίσει με τις πρόσφατες αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ και αναμένουμε ανοδικές τάσεις για τα περιθώρια κέρδους το 2023», εκτιμά η αμερικανική επενδυτική τράπεζα.

«Το 2023 βλέπουμε τρία στοιχεία, μακροοικονομικά δεδομένα, περιθώρια κέρδους και πολλαπλασιαστές αποτίμησης, να καθοδηγούν τα θεμελιώδη μεγέθη και τις επιδόσεις στην ευρύτερη περιοχή. Η Μέση Ανατολή προσφέρει διαρθρωτική ανάπτυξη, αλλά με αντίθετους ανέμους στα περιθώρια κέρδους η υπεραπόδοση μπορεί να επιβραδυνθεί. Η σχέση κινδύνου-απόδοσης στην Ελλάδα φαίνεται πιο ελκυστική, ενώ η Πολωνία εξακολουθεί να προσφέρει άνοδο, με περιορισμένη πτώση και ρευστότητα στη Νότια Αφρική», συνεχίζει η MS.

Οι ελληνικές τράπεζες και τα βασικά θέματά τους είναι η ανάκαμψη των ελληνικών μακροοικονομικών μεγεθών που συνεχίζεται, με τους οικονομολόγους της MS να αναμένουν σχετική ανθεκτικότητα σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Η προτίμηση της MS για την Ελλάδα έναντι της Ουγγαρίας και της Πολωνίας οφείλεται σε: 1) χαμηλότερη έκθεση σε μια επιβράδυνση στην Ευρώπη, δεδομένης της μικρότερης εξάρτησης από το εμπόριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 2) μια υποστηρικτική προοπτική για την ανάπτυξη των μακροοικονομικών μεγεθών και των δανείων που καθοδηγούνται από τα ταμεία ανάκαμψης της ΕΕ, τα οποία συνεχίζουν να προχωρούν καλά.

Επιπλέον, η επέκταση του καθαρού περιθωρίου τόκων των ελληνικών τραπεζών έχει μόλις ξεκινήσει και πρόκειται να αυξηθεί, με αφορμή τις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ (υποθέτει 2,5% επιτόκιο παρέμβασης της ΕΚΤ το 2023), με το όφελος να ξεπερνά τις υψηλότερες προβλέψεις λόγω ασθενέστερων κινδύνων για την ποιότητα του ενεργητικού. Το 2023 αναμένει κατά μέσο όρο 5% περίπου αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων, υποστηριζόμενη από τα κεφάλαια του RRF funds, περίπου 30 μ.β. επέκταση των NIMs στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης αναπροσαρμογής των στοιχείων ενεργητικού από τις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ, υψηλότερο κόστος προβλέψεων για να αντανακλά τον κίνδυνο επιδείνωσης της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων (κατά μέσο όρο έως 10 μ.β. από 82 μ.β. το 2022, σε 92 μ.β. το 2023).

Προτιμώμενες μετοχές: Eurobank και Πειραιώς

* Η Eurobank Ergasias (EURBr.AT) έχει ισχυρό ιστορικό διαχείρισης έναντι των ομοειδών της στην Ελλάδα. Έχει προηγηθεί των ομοειδών ελληνικών τραπεζών στην εξυγίανση του ισολογισμού, με δείκτη NPE 5,6% από το τρίτο τρίμηνο φέτος. «Αναμένουμε ότι η Eurobank θα είναι βασικός δικαιούχος της ιστορίας ανάκαμψης στην Ελλάδα και προβλέπουμε αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων κατά 5% περίπου έως το 2024. Προβλέπουμε δείκτη αποδοτικότητας ROTE 10,8% περίπου το 2024 έναντι 8,2% το 2021. Η Eurobank έχει ισχυρό ισολογισμό με συνολικό δείκτη κεφαλαίων CAR 17,2% το τρίτο τρίμηνο φέτος και αναμένουμε ότι θα είναι μία από τις πρώτες ελληνικές τράπεζες που θα επαναφέρει τα μερίσματα με τα φετινά κέρδη. H σύσταση είναι overweight με τιμή-στόχο στο 1,38 ευρώ και παγκόσμια κορυφαία επιλογή της Morgan Stanley.

*  Η Tράπεζα Πειραιώς (BOPr.AT) έχει σημειώσει ισχυρή πρόοδο και βελτίωση σε βασικά λειτουργικά μεγέθη. Πιο χαρακτηριστικά: i) τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) κατέγραψαν θετική πορεία το δεύτερο τρίμηνο του 2022 με +8% διαδοχική αύξηση το τρίτο τρίμηνο του 2022 και πρόκειται να αυξηθούν με τη βοήθεια της ΕΚΤ και τις αυξήσεις των επιτοκίων τα επόμενα τρίμηνα, ii) η επέκταση των εξυπηρετούμενων δανείων ήταν 2,3 δισ. ευρώ το 9μηνο του 2022, με θετικές προοπτικές για την αύξηση των δανείων το οικονομικό έτος 2023, iii) η δυναμική των εσόδων από αμοιβές και προμήθειες είναι ισχυρή (+20% σε ετήσια βάση στο 9μηνο του 2022), iv) οι δείκτες NPE είναι μονοψήφιοι στο 8,7% στο 9μηνο του 2022, v) το πιο σημαντικό, ο δείκτης κεφαλαίων CET1 έχει βελτιωθεί στο 10,4% στο τρίτο τρίμηνο και αναμένεται να φθάσει το 11% περίπου μέχρι το τέλος του έτους και vi) η αποτίμηση της μετοχής της τράπεζας παραμένει ελκυστική στις 0,3 φορές σε όρους δείκτη P/BV το 2023. Η σύσταση είναι overweight και η τιμή-στόχος 1,96 ευρώ ανά μετοχή.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v