Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βγαίνει στις αγορές με 10ετές ομόλογο η Αθήνα

Mandate στους αναδόχους για τη διενέργεια δημοπρασίας νέου ομολόγου, με ωρίμανση στις 15 Ιουνίου του 2033, έδωσε ο ΟΔΔΗΧ. Ο σχεδιασμός για το 2023.

Βγαίνει στις αγορές με 10ετές ομόλογο η Αθήνα

Mandate για τη διενέργεια δημοπρασίας νέου 10ετούς ομολόγου αναφοράς έδωσε ο ΟΔΔΗΧ, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση. 

Το mandate δόθηκε σε Barclays, Bofa Securities, Commerzbank, Goldman Sachs, JP Morgan και Société Générale για νέο 10ετές ομόλογο με ωρίμανση στις 15 Ιουνίου του 2033. 

Η κοινοπρακτική έκδοση θα δημοπρατηθεί στο άμεσο μέλλον, ανάλογα με τις συνθήκες στις αγορές. 

Ο σχεδιασμός

 Υπενθυμίζεται ότι ο σχεδιασμός του ΟΔΔΗΧ για τη φετινή χρονιά έχει ως στόχο την παρουσία στις διεθνείς αγορές, τη μείωση της σχέσης χρέους/ΑΕΠ, την ενεργητική διαχείριση του χαρτοφυλακίου υποχρεώσεων και τη διατήρηση σημαντικού μαξιλαριού ρευστότητας.

Ο Οργανισμός σκοπεύει να εκδώσει χρέος ύψους 7 δισ. ευρώ. Προσβλέπει σε έσοδα 4,2 δισ. από διάφορες πηγές (Ταμείο Ανάκαμψης κ.λπ.), 2 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις και ανάλωση 2,2 δισ. ευρώ από το «μαξιλάρι» ρευστότητας.

Θα κληθεί να διαθέσει 7,2 δισ. για χρεολύσια, 4,7 δισ. ευρώ για τόκους, ενώ θα περιορίσει κατά 800 εκατ. ευρώ το στοκ των έντοκων γραμματίων. Οι λοιπές ανάγκες προσδιορίζονται σε 4,5 δισ. ευρώ. Προβλέπει, δε, πρωτογενές πλεόνασμα 1,7 δισ. ευρώ.

Ο ΟΔΔΗΧ, όπως προαναφέρθηκε, σχεδιάζει να μειώσει το στοκ των έντοκων γραμματίων. Σήμερα βρίσκεται στα 11,8 δισ. ευρώ και ο στόχος είναι να μειωθούν κατά 800 εκατ. ευρώ καθώς θα διανύουμε το 2023.

Ο Οργανισμός πρόκειται να εκδώσει «πράσινο ομόλογο» το 2023 (σ.σ. προγραμματιζόταν για το 2022 αλλά οι συνθήκες της αγοράς ανέτρεψαν τους σχεδιασμούς). Αναμένεται να εκδοθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2023, να είναι μέσης προς μεγάλης διάρκειας και το μέγεθος της έκδοσης τέτοιο ώστε να είναι «benchmark».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v