Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα περιθώρια κίνησης και η τεχνική εικόνα για Jumbo, Aegean, Viohalco

Τα θεμελιώδη δεδομένα για τις εταιρείες, οι αντιστάσεις και οι στηρίξεις για τις μετοχές. Πώς έχουν κινηθεί το τελευταίο διάστημα και πού βάζουν τον πήχη οι χρηματιστηριακοί αναλυτές.

Τα περιθώρια κίνησης και η τεχνική εικόνα για Jumbo, Aegean, Viohalco

H τάση στην εγχώρια αγορά μετοχών είναι ξεκάθαρα ανοδική του τελευταίους δώδεκα μήνες, με τον Γενικό Δείκτη να διαπραγματεύεται στο εύρος των 778 - 1.240 μονάδων. Πέραν ωστόσο των τραπεζικών μετοχών που ξεχωρίζουν, η αγορά έχει επίσης εστιάσει στις μετοχές των Jumbο, Aegean Airlines και Viohalco. Τους τελευταίους δώδεκα μήνες, οι αποδόσεις των τριών τίτλων είναι 93% για την Aegean Airlines και άνω του 40% για τις Viohalco και Jumbo.

Αναφορικά με τη μετοχή της Aegean Airlines, είναι σαφής η έξοδός της από την κρίση της πανδημίας της Covid-19 και μάλιστα φαίνεται ότι η εταιρεία είναι πλέον ισχυρότερη και με μεγάλες δυνατότητες. Η μετοχή της Aegean Airlines «μοιάζει» να είναι το καλύτερο proxy για τους επενδυτές που επιθυμούν να επενδύσουν στο θέμα του ελληνικού τουρισμού.

Η εταιρεία είναι ο ηγέτης της ελληνικής αγοράς και σίγουρα θα είναι από τους πλέον ωφελημένους ομίλους από την ευνοϊκή δυναμική του ελληνικού τουριστικού τομέα, που και φέτος φαίνεται να οδεύει σε πορεία-ρεκόρ.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών παρουσιάζεται αυξημένος κατά 90% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2022 αλλά και κατά 33% σε σχέση με το προ πανδημίας πρώτο τρίμηνο του 2019, φτάνοντας τα 229,1 εκατ. ευρώ.

Τεχνικά, αυτό που φαίνεται στο εβδομαδιαίο διάγραμμα της μετοχής της Aegean Airlines είναι ότι το όριο των 10 ευρώ στο οποίο τελεί υπό διαπραγμάτευση αποτελεί το τελευταίο εμπόδιο προτού κινηθεί στα επίπεδα των 16-20 ευρώ, με ενδιάμεσο επίπεδο τα 13,40 ευρώ. Τα επίπεδα των 8,30-8,70 ευρώ αποτελούν τα επίπεδα στήριξης σε αυτήν την προσπάθεια του τίτλου να κινηθεί σε συνεχώς νεότερα ιστορικά υψηλά.

Σύμφωνα με την NBG Securities, η Aegean τελεί υπό διαπραγμάτευση με έκπτωση 8% περίπου έναντι των ευρωπαϊκών αερομεταφορέων και δίνει τιμή-στόχο στα 13 ευρώ, επίπεδο που υποδηλώνει δείκτες αποτίμησης P/E 9,1 φορές και δείκτη EV/EBITDA στις 5,5 φορές, τους οποίους η χρηματιστηριακή τούς θεωρεί δίκαιους.

Για την Jumbο, η κίνηση σε ιστορικά υψηλά δείχνει την ικανότητά της να «βγαίνει» κερδισμένη και πιο δυνατή από τις δυσκολίες των προηγούμενων ετών.

Η μετοχή της Jumbο, η οποία συμμετέχει και στον δείκτη MSCI Greece Standard, είναι βασική επιλογή για τους επενδυτές που θέλουν να «ποντάρουν» σε ένα καθαρό εγχώριο play και στη δυναμική της ελληνικής οικονομίας που αναπτύσσεται και αναμένεται να συνεχίσει να υπεραποδίδει έναντι των ευρωπαϊκών αγορών.

Για την Jumbο, οι αναθεωρήσεις του τελευταίου έτους κινούνται με +40% και η απόδοση ξεπερνά το 40% το τελευταίο έτος. Οι αναλυτές θέτουν τη μέση τιμή-στόχο για τη μετοχή της Jumbο στα 24,24 ευρώ. Καθαρά τεχνικά, η μετοχή έχει ως επόμενο στόχο τα 25,80 ευρώ και μετά ο στόχος ανεβαίνει αρκετά υψηλότερα.

Το επίπεδο που «χαλάει» την ιδιαίτερα ανοδική εικόνα του τίτλου είναι τα 17,90 ευρώ ανά μετοχή.

Τέλος, η μετοχή της Viohalco προσφέρει παρόμοια επίδοση το τελευταίο έτος με τη μετοχή της Jumbο, ωστόσο το προφίλ της είναι εντελώς διαφορετικό.

Μετά την εκτόξευση των περσινών καθαρών κερδών του ομίλου Viohalco, οι αναλυτές προσδοκούν για φέτος μια χρονιά με σαφώς ικανοποιητική κερδοφορία, την ώρα που η διοίκηση του ομίλου μιλά για θετικές μακροπρόθεσμες προοπτικές.

Σε ό,τι αφορά τη φετινή πορεία της εισηγμένης, τα στελέχη του ομίλου αποφεύγουν να προχωρήσουν σε προβλέψεις, πλην όμως επαναλαμβάνουν πως εδώ και χρόνια έχει αρχίσει να αποδίδει η στρατηγική για εστίαση σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, τα οποία είναι άμεσα συνδεδεμένα με την πράσινη μετάβαση της παγκόσμιας οικονομίας.

Με βάση το κλείσιμο της μετοχής και τα περυσινά αποτελέσματα, η μετοχή διαπραγματεύεται στο ΧΑ με δείκτη P/E μόλις 5,4 ή 35% χαμηλότερα από τη λογιστική της αξία. Η πληρωμή του μερίσματος του 0,12 ευρώ για τη χρήση του 2022 θα γίνει στις 19/06.

Τεχνικά, η μετοχή είναι ακριβώς στο όριο να διασπάσει το επίπεδο του 61,8% Fibonacci στα πέριξ των 5,70-6 ευρώ και μετά ο δρόμος για τη μετοχή στα 7 ευρώ. Βασικό επίπεδο στήριξης είναι τα 4,50 ευρώ ανά μετοχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v